Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 24. 11. 2020
Líbí se mi

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla, vyzkoušejte menu do 30 minut

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 24. 11. 2020
Líbí se mi
Nezdržujte se na home office s přípravou jídla, vyzkoušejte menu do 30 minut

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla, vyzkoušejte menu do 30 minut

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace... To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima...

Skloubit pracovní povinnosti s těmi domácími, a ještě mnohdy dohlédnout na úkoly dětí během distanční výuky je často výzvou! K tomu všemu navíc v řadě domácností přibyla také nutnost každodenního vaření. To ale neznamená, že byste se měli „odbývat“! Připravili jsme pro vás opravdu rychlá jídla, která jsou ale zároveň chutná a plnohodnotná. Všechna naše „meníčka“ se skládají z hlavního chodu a předkrmu nebo dezertu. S našimi nápady se stanete královnou kuchyně, zároveň ale můžete vše připravit klidně i na poslední chvíli. Navíc se recepty inspirují chutěmi a barvami léta, a tak vás ve vzpomínkách přenesou do letních měsíců. Můžete si k nim dopřát i sklenku doporučeného vína...

4 tipy, jak šetřit čas při vaření

Zapojte celou rodinu!

Víc rukou znamená rychlejší přípravu! Se spoustou věcí mohou pomoci i ti nejmenší.

Sepište si jídelníček!

Sestavte si týdenní plán vaření. Vždy v neděli si sedněte a vymyslete, co budete celý týden kuchtit. Zjednoduší a zefektivní vám to nákupy, navíc také snadno naplánujete vyváženou stravu, ve které nebudou chybět žádné podstatné složky.

Minimalizujte prostoje!

Přečtěte si důkladně recept a promyslete, co kdy budete dělat. Zatímco se vaří voda, krájejte zeleninu anebo připravujte dezert, prostoje využijte k úklidu kuchyně... Neplýtvejte časem!

Poslouchejte!

Máte-li home-office a znervózňuje vás, že vařením ukrajujete z pracovního času, své svědomí uklidněte například tím, že při přípravě jídla budete poslouchat profesně přínosný podcast či audioknihu, můžete také při míchání u plotny vyřizovat telefonáty... Anebo si aspoň pusťte svižnou hudbu, práce vám půjde rychleji od ruky! 

Co si uvařit?

1. Špagety hotové raz dva 

SPAGHETTI ALLA CARBONARA SE SÝREM BURRATA

Pro 4 osoby: Uvařte 360 g špaget. Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky. Sýr burrata nakrájejte na větší kousky. V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina. Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře. Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale. Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte. Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře. Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi. 

RICOTTOVÝ KRÉM S AMARETTINKAMI

Smíchejte 60 ml mléka se 60 g cukru a jedním žloutkem. Přidejte jeden vanilkový lusk a v kastrůlku ohřejte. Plotnu vypněte, jakmile se začne mléko vařit. Promíchejte a nechte vychladnout. Poté přidejte 250 g ricotty a 160 g čerstvé smetany Gran Moravia 38 %, dobře promíchejte a rozdělte do šesti pohárků společně s rozdrobenými amarettinkami. Nechte vychladit a podávejte.

Doporučené víno: Pinot Grigio

2. Vzpomínka na letní večery 

POLPETTE S MOZZARELLOU

Do mixéru dejte 150 g chlebové střídy rozdrobené na menší kousky, 150 g mozzarelly na kostičky, 3 vejce, špetku soli, 100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia a špetku muškátového oříšku. Rozmixujte do jednolitého těsta. Vytvořte z něho kuličky o velikosti ořechu, obalte je v mouce a usmažte v dostatečném množství rozehřátého oleje dozlatova. Osušte na papírové utěrce a podávejte horké. 

CAESAR SALÁT S GRAN MORAVIA 

Rozehřejte gril, poprašte ho jemnou solí a ogrilujte na něm kuřecí prsa rozkrojená na čtyři silnější plátky. Každou stranu grilujte asi 5 minut. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je na pánvi na 3 lžicích oleje dokřupava. Uvařte 2 vejce naměkko. Nyní očistěte římský salát, natrhejte na kousky a rozdělte do 4 misek. Posypte 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia. Rozšlehejte dva žloutky z čerstvých vajec se 3 lžícemi citronové šťávy, jednou lžicí worchesterua 3 lžícemi extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete. Do misek k salátu přidejte kuře nakrájené na proužky a opečené kostičky chleba a přelijte omáčkou. Na závěr posypte ještě hoblinkami Gran Moravia a každou mísu ozdobte půlkou vajíčka naměkko. 

Doporučené víno: Negroamaro rosato

3. Chuť moře 

TUŇÁKOVÁ PĚNA S GRISSINAMI A TMAVÝM CHLEBEM

Rozmixujte 200 g tuňáka v oleji se dvěma lžícemi vodky, nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a špetkou bílého pepře. Vyšlehejte 200 ml čerstvé smetany Gran Moravia 38 % a jemně ji vmíchejte k tuňákovému krému. Uložte dobře zakryté do lednice a vyjměte až před konzumací. Podávejte společně s grissinami a opečeným tmavým chlebem. Vynikající je také společně s nakládanými okurkami a cibulkami. Můžete vyzkoušet i další varianty této pěny, např. s makrelou, lososem, prosciutto cotto či prosciutto crudo. 

KUŘECÍ SALÁT S TUŇÁKEM

Do mísy dejte 200 g okapaného tuňáka v oleji, 150 g jogurtu, šťávu z půlky citronu, trochu nasekané petrželky, sůl, pepř a vše míchejte, až vznikne krém. Ten dejte do ledničky uležet a mezitím připravte ostatní. Uvařte 400 g brambor, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte 600 g kuřecího masa nakrájeného na kousky a opečte je. Nyní připravte salát. Ve velké míse smíchejte kuřecí maso, brambory, tuňákový krém a dobře promíchejte. Podává se buď vlažné nebo za studena. Lze pár dnů uchovávat v ledničce – máte díky tomu vyřešené vaření i v některém z následujících dní. 

Doporučené víno: Ribolla Gialla

4. Street food 

SMAŽENÉ KOUSKY VERENY

Nakrájejte na kostičky 300 g sýru Verena dolce a obalte je v hladké mouce, pak ve vyšlehaném vejci, a nakonec ve strouhance. Usmažte je v dostatečném množství oleje, na kuchyňské utěrce je osušte a ihned podávejte. 

PIADABURGER

Na pánvi na troše oleje opečte 200 g burgeru z mletého masa. Vezměte piadinu, z obou stran ji ohřejte na pánvi, pak na jednu polovinu položte upečené maso, na něj navršte dvě vrchovaté lžíce stracchina, pár naložených sušených rajčátek a několik listů salátu. Piadinu přeložte napůl a podávejte.

Doporučené víno: Lambrusco

5. Rychlá omeleta 

POLPETTINE S TUŇÁKEM A RICOTTOU

Do mixéru vložte dva žloutky uvařené natvrdo. Přidejte 200 g ricotty, lžíci nastrouhaného sýru Gran Moravia, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 250 g tuňáka v oleji, 20 g kaparů, dvě lžíce oleje, sůl a pepř. Rozmixujte a dejte na 10 minut do mrazničky. Pak vytvarujte 10 kuliček „polpettine“ a servírujte je spolu s rajčaty nebo kyselou okurkou. 

OMELETA S LUŠTĚNINOU A CIBULÍ

Nakrájejte na kostičky dvě loupaná rajčata a ochuťte je solí, pepřem a trochou oleje. V míse vyšlehejte 5 vajec, přidejte 250 g uvařených luštěnin, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, jednu najemno nakrájenou cibuli a připravená rajčata. Dle chuti osolte a opepřete a směs nalijte do vymazané pánve a na mírném žáru pod pokličkou vařte asi 10 minut. Omeletu otočte a nechte další asi dvě minuty dodělat. Podávejte ji nakrájenou na větší kousky a ozdobenou nastrouhanou citronovou kůrou (z citronů bez chemického ošetření).

Doporučené víno: Prosecco spumante Extra Dry

6. Rybí pochoutka 

TAGLIATELLE SE SLEĎOVÝM MÁSLEM

Smíchejte 150 g změklého másla se 150 g uzeného sledě a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů (použijte citrony bez chemického ošetření). Uvařte 500 g tagliatell a ochuťte je sleďovým máslem, jednou naběračkou vody z vaření těstovin a šťávou z jednoho citronu. Přidejte nasekanou pažitku a podávejte. 

KRÉM „LODIGIANA“ S COOKIES

Vezměte tři čerstvá vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s 200 g cukru a pak přidejte 200 g mascarpone. Dobře promíchejte a přidejte kapku brandy. Z bílků vyšlehejte sníh a zabalováním jej vmíchejte do žloutkového krému. Dejte vychladit do lednice a podávejte společně s čokoládovými cookies.

Doporučené víno: Sauvignon Blanc

Foto: Shutterstock, archiv

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Siraellen
Siraellen 24. 2. 2021

zajímavé recepty

Odpovědět
lemur
lemur 29. 11. 2020

Dobré recepty.

Odpovědět
sipeji
sipeji 25. 11. 2020

Samé dobroty

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 27. 11. 2020

Moc děkuji! Mám radost, že se vám článek líbí

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 424
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.