
Milujete sladké, lehké dezerty, které se připraví raz dva? Než rozpálíte troubu na koláč nebo bábovku, ještě si od pečení chvilku odpočněte a připravte si doma kousek Itálie. Nezahřeje vás jako italské slunce, ale ta chuť vás pošle do nebe.
Slovo tiramisu vzniklo ze slova tirami su, což v překladu znamená "zvedni mě". Tento dezert se díky mascarpone řadí k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec. Vyrábí se z tvarohového sýra mascarpone, který se smíchá s vyšlehanými vajíčky s cukrem. Cukrářské piškoty namáčíme do silné kávy smíchané s Amarettem a pokládáme do formy - piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem a necháme v lednici ztuhnout. Tiramisu je dnes jedním z nejznámějších italských receptů, avšak dějiny moderního receptu se dají vysledovat pouze do roku 1970 v okolí města Treviso v severní Itálii. Podobné recepty jsou také známy již z dob renesance a pocházejí z měst Siena, Florencie a Benátek. Dostala jste na něj chuť? Nic nepečte a rovnou si ho připravte.
Je to božský hřích. Vychutnáváte si ho, povalujete na jazyku a nechcete polknout. Co je na té „vařené smetaně"? Italský dezert z oblasti Piemontu se vyrábí ze smetany, želatiny a krupicového cukru. Do hrnce nalijeme smetanu s cukrem a mícháme do té doby, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme okapat. Poté přidáme do hrnce a necháme ji zcela rozpustit. Smetana se nesmí vařit, udržujeme asi na 80 stupních. Pak směs nalijeme do formy a necháme v lednici alespoň 6 hodin odležet. Ztuhlou Panna cottu můžeme podávat politou karamelem.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Tiramisu i Panna Cottu máme moc rádi.
nehřeším, jím zdravě...zítra přijede kamarádka, tak jsem ji upozornila, že žádné sladké pečení nebude..., ale musím vymyslet nějaké slané, asi šneky udělám....