Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 3. 10. 2021
Líbí se mi

Nejlepší podzimní potraviny, které vám pomohou zhubnout

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 3. 10. 2021
Líbí se mi
Nejlepší podzimní potraviny, které vám pomohou zhubnout

Nejlepší podzimní potraviny, které vám pomohou zhubnout

Co se vám vybaví, když se řekne podzimní jídlo? Dýňová polévka? Pečená zelenina? Dušené pečené maso? Ať už si s podzimním menu stojíte jakkoliv, je pravděpodobné, že zdravé potraviny v něm nebudou na prvním místě. Ale snadno být mohou! Správná podzimní jídla vám mohou pomoci shodit nadbytečná kila a vy tak snadno získáte náskok  před vánoční sezónou. Podzim je totiž skvělým obdobím začít pracovat na své postavě. 

Co by tedy nemělo chybět na vašem podzimním menu a proč? 

1. Zeleninové špagety jsou skvělou náhradou těstovin vhodných pro hubnutí

Špagetová dýně je gurmánským snem každého člověka, co se snaží zhubnout. Strukturou totiž připomíná těstoviny, ale má přitom zlomek sacharidů a kalorií, takže je skvělou alternativou pro přílohu vašeho jídla. Zeleninové špagety mají přibližně 10 g sacharidů a pouhých 42 kalorií na jednu porci. Navíc v nich získáte 2 g vlákniny, což je 7% vaší denní doporučené hodnoty. Navíc vám toto jídlo pomůže udržovat hladký chod vašeho trávícího systému. 

2. Jablka uspokojí vaše chutě a pomohou vám se sytostí

Jablka jsou klíčovým ovocem pro vaše podzimní hubnutí. Jsou totiž bohaté na vlákninu a přitom mají nižší obsah kalorií, což znamená, že vám pomohou udržet dlouho pocit sytosti. Podle výživových odborníků je to také proto, že je náš žaludek pomaleji tráví a proto se po nich cítíme déle plnější. Nedávný výzkum odhalil, že jablka nebo hrušky jsou stravou bohatou na speciální sloučeniny zvané flavonoidy, které pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě. 

3. Sladké brambory neboli batáty mají nižší obsah sacharidů než klasické

Batáty jsou dokonalou náhražkou vašich klasických brambor. I když neobsahují dramaticky nižší obsah kalorií, mají nižší obsah sacharidů a jako bonus ještě více vitamínů a minerálů jako například vitamín A. Pro srovnání vezměte v úvahu, že 100 g sladkých brambor má přibližně 17 g sacharidů a 764 mikrogramů vitaminu D - to je téměř 85% vašeho denního příjmu. Navíc sladké brambory obsahují jak lehce stravitelné sacharidy, které podporují metabolismus, ale také dostatek vlákniny, která vás udrží déle sytá.

4. Růžičková kapusta je chutná a navíc extrémně nízkokalorická

Pokud hledáte, jak nejefektivněji omezit příjem svých kalorií, vsaďte na růžičkovou kapustu. Ta je nabitá vlákninou, která vám pomůže udržet sytosti po dlouhou dobu. 1/2 šálku růžičkové kapusty má něco málo přes 2 g vlákniny (tedy více než 7% vašeho denního příjmu) a pouze 28 kalorií. Tím, ale její zdravotní výhody nekončí! Růžičková kapusta je nabitá vitamínem K a vitamínem C, které pomáhají s funkcemi, jako je srážlivost krve, imunita a růst tělesných tkání. Půl šálku růžičkové kapusty má 109 mág vitamínu K, což je asi 91% vašeho denního příjmu. 

5. Květák je ideální vegetariánskou možností s nízkým obsahem karbohydrátů

Nízký obsah kalorií, vitamíny a další živiny - to jsou hlavní benefity květáku. Jeden šálek květáku má asi 27 kalorií a 5 g sacharidů. V dnešní době brukvovitá zelenina je skvělou alternativou pro výrobu kaší či pyré, protože obsahuje menší množství kalorií a sacharidů než brambory. Chcete-li si pochutnat smíchejte vařený květák s mořskou solí, nízkotučnou smetanou a olivovým olejem a máte skvělou kaši! Mezi další benefity květáku patří jeho nasycení fytochemikáliemi, které pomáhají podporovat boj proti rakovině. 

6. Hrušky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která je hybnou silou vašeho úspěšného hubnutí

Stejně jako jablka i hrušky jsou plné vlákniny a mají nízký obsah kalorií, takže jsou skvělou alternativou zdravé svačiny. Jedna středně velká hruška má 5,5 g vlákniny (což je asi 20% vašeho denního příjmu) a pouhých 101 kalorií. Navíc obsahuje mnoho vitamínů a draslíku. Neváhejte ji použít i při vaření. Jemná chuť hrušek z ní činí ideální potravinu do mnoha podzimních jídel. Hrušky jde přidávat do jogurtů, salátů a koláčů. 

Foto: Shutterstock

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
k.eva
k.eva 5. 10. 2021

zdravé tipy

Odpovědět
konatovka
konatovka 5. 10. 2021

Pěkný článek, na těchto potravinách si často pochutnávám, patří do mého stravování a v poslední době jsou i některé cenově velmi dostupné.

Odpovědět
Svata
Svata 5. 10. 2021

Dobroty a prima tipy

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 5. 10. 2021

samé dobroty

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 4. 10. 2021

nádhera

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 423
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.