Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 21. 10. 2019
Líbí se mi

Maso, zelenina nebo sýry: Jak správně skladovat běžné potraviny

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 21. 10. 2019
Líbí se mi
Maso, zelenina nebo sýry: Jak správně skladovat běžné potraviny

Maso, zelenina nebo sýry: Jak správně skladovat běžné potraviny

Většina z nás po příchodu z nákupu obsah tašek jednoduše nahází bez ladu a skladu do lednice, zkrátka tam, kde je místo. Ovšem tím můžeme snížit u některých produktů jejich trvanlivost. A to často znamená jediné - že jídlo vyhodíme, aniž bychom ho měli šanci spotřebovat...

Odhaduje se, že až 25 % nakoupeného jídla se vyhodí, aniž bychom ho spotřebovali. Nemalé procento Čechů také přiznává, že několikrát do měsíce vyhazuje i potraviny, které nebyly vůbec zpracovány. Důvody, proč nakoupené a nepoužité jídlo končí v odpadkovém koši, jsou několikeré.

Nedostatečná kontrola lhůty trvanlivosti, špatné plánování nákupů a nevhodné uchovávání potravin, to jsou nejčastější z nich. Inspirujte se osvědčenými tipy, jak minimalizovat potravinový odpad.

Nákup v koši

Představte si, že jedete na velký nákup. Ze supermarketu si odnesete čtyři tašky naplněné k prasknutí a jednu ještě předtím, než nasednete do auta, vyhodíte na parkovišti do koše. Nepředstavitelné, a hlavně nelogické? V konečném důsledku se přitom takto chová velké procento českých domácností.

Třetina Čechů přiznává, že vyhazuje jídlo, i když plýtvání potravinami všichni do jednoho jednomyslně odsuzujeme. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se tak děje, je nedostatečná informovanost. Zkrátka a dobře si nevíme rady s tím, jak potraviny uchovávat, aby se rychle nekazily.

Chce to plán

Vyhraďte si čas a naplánujte jídelníček a nákupy na celý týden dopředu. Namísto mikrotenových sáčků a igelitových tašek se na nákup vybavte šikovným košíkem nebo plátěnou taškou na nákup. Lepší plánování nákupů, stejně jako přehled o obsahu lednice, pomůže předcházet potravinovému odpadu.

Předcházejte vytváření odpadů i tím, že budete potraviny pečlivě ukládat a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nekazily se zbytečně. Správné skladování může životnost potravinářských výrobků několikanásobně prodloužit, naopak špatné uchovávání snižuje nutriční hodnotu a vede k rychlejšímu zkažení.

Jak na chleba nebo koření

Kávu přesypeme z původního obalu do uzavíratelné tmavé dózy nebo sklenice a uložíme ji na suché a chladné místo. Tak vydrží její aroma nejdéle.

Mouku a podobné sypké produkty je dobré přesypat z původního obalu do uzavíratelné sklenice. Často se v ní vyskytují zárodky škůdců, kteří se pak rychle rozšíří i do ostatních skladovaných potravin.

Nejlepším způsobem, jak udržet chléb a pečivo čerstvé, je zabalit ho do čisté utěrky z bavlny či lnu a vložit do chlebníku. Může tak dýchat a neplesniví. Přidáte-li k němu rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor, vydrží déle.

Kávu, čaje, bylinky, sušené ovoce nebo koření můžete také skladovat v pevných a stabilních sáčcích s uzavíráním na zip, které zajišťují neprodyšnost, a tak zabezpečují delší čerstvost, křehkost a aroma uchovávaných potravin.

Pořádek (nejen) v lednici

Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme při pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech.

Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a skladovat ho v chladničce s teplotou kolem nuly. V

ajíčka vydrží nejdéle čerstvá při skladování při teplotě 5–8 °C. Před ukládáním je neomývejte ani neotírejte, abyste nesetřeli ochranný povlak. Pak je vložte do speciálních stojánků v chladničce.

Maso a mléčné výrobky skladujte odděleně, při kontaktu by mohlo dojít ke zkřížení kmenů bakterií.

Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v nádobě či voskovaném papíru. Aromatické sýry je nejlepší skladovat v uzavíratelné nádobě.

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
beata0063
beata0063 23. 10. 2019

Dobré rady

Odpovědět
xxkouckaxx
xxkouckaxx 22. 10. 2019

Kávu přesypeme z původního obalu - to jako vážně ? Na kávu jsme fajnšmekři a tohle bych nikdy neudělala , manžel vozí z Německa zrnkovou Lavazzu a po odsypání do mlýnku vždy jen hermeticky uzavřu původní obal , nikdy by mne nenapadli ji přesypávat jinam , obal je tmavý a neprodyšný u všech druhů kávy - přijde mi to divné

Odpovědět
Tvořilka97
Tvořilka97 21. 10. 2019

Super, děkuji za tipy

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 21. 10. 2019

dobré rady

Odpovědět
gustawka
gustawka 21. 10. 2019

cenné rady

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 678
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.