Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 10. 6. 2019
Líbí se mi

Letní grilování? Překvapte tím nejlepším steakem

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 10. 6. 2019
Líbí se mi
Letní grilování? Překvapte tím nejlepším steakem

Letní grilování? Překvapte tím nejlepším steakem

Ze všeho nejdůležitější je místo, kde maso kupujete. Samozřejmě to nejlepší seženete spíše u řezníka, na farmě, ale zejména na bio farmě. Právě farmy, které hospodaří v bio režimu, zvířatům nabízejí ideální prostředí i podmínky pro život. Zvířata tráví klidně i celý rok na pastvě, což je zejména pro masná plemena velmi důležité.

Čtěte etiketu, hledejte zebru

Pokud pravidelně nakupujete maso v supermarketu, je dobré, když alespoň trochu porozumíte etiketě na obale, abyste přesně věděli, co nakonec vkládáte do nákupního košíku. Pro maso z ekologického zemědělství hledejte na obalu zkratku BIO, biozebru či biolist. Pouze tato loga dokládají, že se jedná skutečně o certifikovanou surovinu.

 

Ekologické zemědělství disponuje dvěma druhy ustájení. První je celoroční na pastvině, které je využívané především u chovu masného skotu typu highland, kterému i pobyt ve sněhu udělá radost. Druhý typ ustájení je částečně ve stáji, kdy krávy ale mají vždy přístup do výběhu či rovnou na pastvinu. Tento systém se využívá především u mléčných plemen. Stáj musí být navíc vybavena dostatečným prostorem k odpočinku i dalšími doplňky, jako jsou například drbátka apod. Dojnice chované v ekologických chovech i tak tráví většinu života na pastvě a v případě ustájení musí mít dostatek místa k pohybu i krmení.

Kravičky z ekostatku Bezděkovský mlýn žijí šťastně venku

„Ekologické zemědělství respektuje potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách a tento přístup vede k prevenci nemocí. Ekologické dojnice také většinou žijí mnohem déle, protože nejsou degradovány jen na stroje na mléko, ale zachází se s nimi s patřičnou péčí,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Po jakém hovězím na bio farmě sáhnout?

Pokud se chystáte na farmu za nákupem pěkného kousku bio hovězího masa a nechcete odjet s celou krávou, pečlivě si rozmyslete, co vlastně chcete s masem v následujících dnech dělat. Například nízký a vysoký roštěnec i vysoká žebra je dobré nechat projít dlouhým procesem zrání až 40 dní při velmi nízké teplotě kolem 0 stupňů.

Pro kvalitní hovězí vývar vyberte žebro nebo hrudí, případně krk, pupek i bok. Nejdokonalejší guláš připravíte z kližky. K pečení a dušení je nejvhodnější svíčková, kýta, roštěnec i plec. Svíčková se perfektně hodí pro přípravu bifteků, z kýty připravíte skvělé steaky, roštěnky, ptáčky, závitky i rolády. Roštěnec si ponechte na grilování či roastbeef. Plec je nejlepší do omáček, ale také na steak či na nudličky do masové směsi. 

Zajímá vás ekologické zemědělství a chcete se dozvědět více? Navštivte www.myjsmebio.cz.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
evionka
evionka 2. 7. 2019

také rádi grilujeme

Odpovědět
lemur
lemur 22. 6. 2019

Grilování je prima.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 11. 6. 2019

Kupujeme jen ověřené maso u nás v masně, kde mají dobré, v Globusu nebo od přátel z domácího chovu

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 080
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.