
Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. Úžasná atmosféra, rozzářené oči těch nejmenších, slavnostní večeře v kruhu našich blízkých. A k pohádkové večeři patří i láhev výjimečného vína.
Jak jej vybrat, aby s jídlem ladilo? Vláďa Vaněk doporučuje ta nejlepší vína letošního roku, která ozdobí váš vánoční stůl. A také poradí, jak vybrat tu správnou láhev, aby se večeře stala nezapomenutelným zážitkem také pro chuťové buňky.
Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína, vybral to nejlepší ze zážitkových vín, která podtrhnou slavností okamžik u štědrovečerní večeře.
Vychutnejte si výjimečné okamžiky, které se opakují jen jednou ročně. Ať už večeříte tradičního kapra, lososa, krocana nebo dáte přednost šťavnatému steaku. Víno na štědrovečerní stůl prostě patří. Můžete si jej bez obav dopřát, a i ty nejlepší láhve rozhodně nemusí zruinovat vaši peněženku.
Hodí se na zahajovací přípitek a zároveň krásně naladí chuťové pohárky. Skvělou volbou je šumivé víno Cava, Prosecco, nebo pro gurmány opravdová Champagne, doporučuje odborník.
Klasika českých Vánoc. Kapr a salát k nim prostě patří. Jak tradiční večeři okořenit? Třeba sklenkou výborného vína. „Kromě šumivého vína se ke smaženému kaprovi a bramborovému salátu skvěle hodí svěží vína jako je suchý Ryzlink rýnský, nebo lehčí a minerálně šťavnatý Pinot Grigio třeba z italského Venta, či Veltlínské zelené,“ radí Vláďa Vaněk.
Pokud chcete na vánoční stůl něco extra rozhodně doporučuji vyzkoušet suchý Ryzlink HOCHHEIMER KÖNIGIN VICTORIABERG, z jedné z nejprestižnějších oblastí Německa, který si dopřává i anglická královna.
Česká štědrovečerní večeře se v mnoha domácnostech změnila. Některá typická staročeská jídla nahrazujeme jinými. Hlavně kapra, jehož "bahnitá" vůně není pro každého. Ryby se ale Češi nechtějí jen tak vzdát. Nahrazují kapra lososem, oblíbený je candát, treska, ale i červené maso mořského tuňáka. Jaké víno k nim nejlíp sedne?
K lehkým úpravám mořských ryb, ale i k našemu candátovi se kromě bublinek a Ryzlinku úžasně hodí elegantní Sauvignon Blanc z francouzské oblasti údolí řeky Loiry.
Na slavnostní stůl se samozřejmě hodí také víno červené
„To doporučuji v případě, že si budete dávat grilovaný steak z tuňáka, nebo si místo ryb dopřejete pořádný kus hovězího masa. Tam je potom jasnou volbou například Shiraz s plnou sametovou chutí švestek, sladkého dřeva a vanilky nebo Malbec z neuvěřitelných 2000 m.n.m. Vzhledem k tomu, že Češi červená vína preferují pěkně hutná, plná a koncentrovaná, s těmito víny určitě zabodujete,“ dodává sommelier.
Pokud slavíte vánoční svátky tak trochu po americku, možná se na vašem svátečním stole objeví krocan – k němu doporučuji elegantní Chardonnay z Burgundska. To podtrhne delikátnost drůbeže a krásně se s ní snoubí v dokonalé harmonii. Pokud si dopřejete českou kachnu či husu, chuť jídla skvěle podtrhne sklenka červeného. „Neuděláte chybu, pokud sáhnete třeba po ušlechtilém ovocném Pinot Noir z Francie nebo ovocné a šťavnaté Barbeře z italské oblasti Pimonte.
Kompletní nabídku zážitkových vín najdete na www.ocenenavina.cz – dopřejte si lahodné víno na Štědrý večer a svátky.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Já si myslím, že se ke štědrovečernímu stolu hodí každé víno. Důležité je pouze to, jaké komu chutná. Mně chutnají nejvíc růžová vína, protože ta mi připadají taková nejjemnější. Osvědčila se nám vína z https://www.1er.cz/katalog-vin/ruzova-vina , kde mají velký výběr. Navíc pro ně nemusíme nikam jezdit, jen počkáme, až nám je přivezou domů, což je super.
Musím říct, že je to moc pěkný a originální článek!
většina lidí dává přednost červenému
Jelikož slavíme Vánoce s oběma babičkami, zužuje se výběr vína na bílé sladké.
Báječné tipy . Pan Vaněk dokáže vždy skvěle doporučit