Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 24. 4. 2021
Líbí se mi

Jak si doma připravit nejlepší pastrami sendvič?

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 24. 4. 2021
Líbí se mi
Jak si doma připravit nejlepší pastrami sendvič?

Jak si doma připravit nejlepší pastrami sendvič?

Pastrami je zcela po právu fenoménem. I když samotná úprava masa je považována za typickou newyorskou specialitu, do Ameriky docestovalo pastami díky židovským přistěhovalcům z východní Evropy. Dnes je tento pokrm stále populárnější i u nás. A to zvlášť díky restauraci Beef Bar, která tuto vyhlášenou specialitu nabízí. 

Co je pastrami?

Autentické pastrami, které se v New Yorku připravuje už od poloviny 19. století, vyžaduje speciální přípravu masa. Časově náročný postup se nedá uspěchat a věřte, že výsledek stojí opravdu za to.

Hovězí hrudí se nejprve marinuje ve směsi koření a bylin. Pak se udí na tvrdém dřevě. Třetí fáze přípravy spočívá v tepelné úpravě – maso se vaří nebo připravuje v páře. Díky tomuto způsobu přípravy získáte delikatesu velmi jemné a lahodné zauzené chuti, která se krájí na tenké plátky a v sendviči se chuťově propojí s kysaným zelím, kvašenou okurkou a hořčicí.

Proč pro pastrami zajít do Beef Baru? 

Když v listopadu 2013 navštívili Petr Lávička, majitel restaurace Beef Bar, Londýn, aby ochutnal pastrami, dostal pastrami sendvič v chlebu, který silně připomínal český klasický žitný chléb s kvašenou okurkou, zelím, masem a hořčicí. Začal přemýšlet, že pokud chce pastrami v Čechách, musí dostat český chléb do klasické toastové formy. Chleba tedy nakonec Beef Baru peče soukromá pekárna na objednávku, právě kvůli jinému tvaru chleba. Protože kvašené zelí a okurky potřebují celý rok a ve stejné kvalitě, dováží je z Maďarska, kde kvašené zelí a okurky mají po celý rok díky klimatickým podmínkám. Dále Petr Lávička zkoušel různé typy hořčic – francouzské či anglické, ale žádná chuťově neladila… Nakonec jsem našel hořčici v Německu, která již byla chuťově vynikající. Zkoušel i maso různého původu a plemen a výslednou technologii jsem odladil s výrobcem masných výrobků a katedrou technologie a masa z VŠCHT. Výsledkem je současná dnešní chuť pastrami, které nabízí v Beef Baru.

Jak si udělat doma pastrami sendvič?

Pastrami můžeme podávat v různých úpravách. Ta nejklasičtější je „Pastrami sendvič“ s chlebem, kvašeným zelím, hořčicí, kvašenou okurkou a jemně nakrájeným teplým pastrami. V letních měsících je výborné  i s různými úpravami listových salátů. Je také vynikající s restovanou zeleninou nebo grilovanou paprikou, lilkem a cuketou. 

Pokud chceme kulinářský zážitek, tak je dobré grilovanou zeleninu ještě marinovat v olivovém oleji, česneku, trochou chili, rozmarýnu a balzamikovém octu.  

Zásadní je pastrami podávat vždy teplé, jeho chuť je intenzivnější, jemnější a je šťavnatější. 

Pastrami v Beef Baru zakoupíte krájené nebo vcelku, vakuově zabalené. Ohříváme originálně zabalené ve vodě teplé cca 70-80% stupňů. Vodu nenechte nikdy vřít, pastrami by nebylo tak šťavnaté.

Beef Bar najdete na adrese Na Perštýně 10 v Praze 1.

Foto: archiv

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 28. 4. 2021

Super.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 25. 4. 2021

hmmm, luxusní

Odpovědět
sipeji
sipeji 25. 4. 2021

To by byl manžel nadšený

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 24. 4. 2021

to jsem ještě nikdy nejedla

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
100 231
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.