Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 1. 5. 2021
Líbí se mi

Grilování trochu jinak... Tipy na grilovačku od projektu Rostlinně

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 1. 5. 2021
Líbí se mi
Grilování trochu jinak... Tipy na grilovačku od projektu Rostlinně

Grilování trochu jinak... Tipy na grilovačku od projektu Rostlinně

Grilování… Tato velmi oblíbená společenská událost se pojí s nástupem pěkného jarního počasí i s letními pařáky strávenými s dobrým letním drinkem u bazénu. A přesně tento čas máme pomalu před sebou a na grilovačky se všichni jistě moc těšíme. Někdy nám už ale může chybět inspirace, co vlastně na rozpálené mříži nad rozžhavenými briketami připravit. A proto jsme pro vás v redakci s projektem Rostlinně připravili tipy na grilovačku bez masa. Zkuste naše tipy a pozvedněte tak svou grilovačku na zcela novou úroveň.

Burgery, burgery a zase ty burgery 

Kdo by je nemiloval? Nadýchaná křupavá žemle, salát, okurek, nějaký ten BBQ dresink nebo jiná omáčka a samozřejmě vrchol všeho uprostřed – burgerová placka. Placek je dnes velmi velké množství, a tak je skutečně z čeho vybírat. Můžete si dát originál sójovou placku, ale taky čistě rostlinnou placku s příchutí „kuřecí“ nebo „trhaného vepřového“. Rostlinné placky do burgerů dnes vyrábí velká řada výrobců a od masa jsou mnohé z nich prakticky nerozeznatelné. Voní, jsou šťavnaté a nejlépe chutnají v opečené bulce s karamelizovanou cibulkou. Věřte, že váš gril bude poctěn možností takovou pochoutku připravit a žádnou návštěvu neurazíte.

Rostlinné klobásky a párečky

Ani rostlinné klobásky a párečky by neměly být tabu na žádné letošní grilovačce. Stejně jako u burgerů najdeme tyto bezmasé uzeniny od řady výrobců a nejrůznějších příchutí a složení. Mohou být zdravé, vyrobené třeba z fazolí a pšeničné bílkoviny. Párky se vyrábí jemné, ale i pikantní nebo ochucené. S párky a klobáskami si na grilu můžete různě pohrát. Buď je hodíte na gril jen tak samostatně a servírujete je s chlebem nebo v rohlíku, nebo z nich klidně udělejte špíz! Přidáte trochu cibule, papriky, cukety, naložené tofu, tempeh, mrkev, lilek nebo třeba houby a je to. Taková kombinace určitě na houby nebude.

Taková rostlinná klasika

Naložené tofu v alobalu na gril. Dokonalost, a přitom tak jednoduchá. Smícháte dostatečné množství sójové omáčky a olivového oleje (v poměru cca 3:2). Přidáte lžíci jablečného octa. A příprava je skoro hotova. Pak můžete použít své nejmilejší koření, doporučujeme třeba uzenou papriku, granulovaný česnek, libeček, tymián, sušenou cibuli, sůl a pepř. A když vám něco z toho chybí, improvizujte! Dopadne to skvěle. Z tofu vymačkejte přebytečnou vodu a nechte naložit minimálně na hodinu, nebo přes noc.

Jako přílohu si udělejte brambory! Nakrájené brambory s olejem, solí a vaší oblíbenou bylinkou (bazalka a libeček fakt stojí za to) necháte péct v alobalu, na grilu nebo v uhlících. Přihoďte k nim nakrájenou cibulku, nebo pár stroužků česneku, vaše chuťové buňky vám poděkují. 

Nějaké ty specialitky

Rostlině se dnes dá ugrilovat třeba i řízek, steak nebo sekaná. Tyto výrobky jsou často na bázi pšeničné bílkoviny. Na grilovačku jsou dokonalé i Seitánky – šťavnaté rostlinné fláky. A co třeba takový kukuřízek? Znáte? A od stejné značky najdete v obchodech i konšpenátek nebo čevapčiči. Chuťově skvělé plátky, ke kterým doporučujeme třeba čistě rostlinnou super kouřovou grilovací omáčku.

Věříme, že vám naše tipy zase o trošku ulehčily starosti s plánováním vaší co nejpestřejší grilovačky. Pokud vás zajímají konkrétní recepty a další tipy na rostlinnou stravu, sledujte Facebook a Instagram projektu Rostlinně, kde najdete další skvělou inspiraci.  Ať se vaše grilovačka vydaří!

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Siraellen
Siraellen 2. 5. 2021

Mám ráda grilovanou zeleninu

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 2. 5. 2021

grilování nás nijak neoslovilo, v pohodě se bez něj obejdeme

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 5. 2021

my grilujeme hlavně doma, a z 90% zeleninu

Odpovědět
sipeji
sipeji 2. 5. 2021

Skvělé tipy a pro mě jak dělané.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 312
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.