Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 21. 7. 2021
Líbí se mi

Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 21. 7. 2021
Líbí se mi
Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy

Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy

Ghí je východními kulturami už tisíce let doporučováno jako nejlepší produkt pro zdravý životní styl i léčbu. V kuchyni je vhodné pro přípravu jídel vařených, pečených i smažených, a je vyhovující také pro ty, kteří mají potíže s intolerancí mléčné bílkoviny.

Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za elixír zdraví pro posílení organismu, podporu mozkové činnosti a prodloužení života. Dvě lžičky ghí denně a trávení, pleť i mysl bude ve skvělé kondici, v ájurvédě je ghí lék, úspěšně používaný od pradávna do současnosti. 

Vyrábí se z másla – je to v podstatě přepuštěné máslo – ale jeho výživová hodnota je nesrovnatelná. V gastronomii je ceněné nejen indickou kuchyní, ale i nejlepšími francouzskými kuchaři pro vynikající chuť, skvělou vůni a vysoký bod zakouření. Při zahřátí se totiž nepřepaluje až do teploty téměř 250 °C, nevznikají těžké látky, neztrácí se nejen chuť a vůně, ale ani vitamíny. Kromě toho vám ghí dodá kvalitní energii.

Používá se všude tam, kde byste použili ostatní tuky, je výborně stravitelné a v ledničce vydrží otevřené i několik měsíců. Dá se uchovávat i mimo ledničku, skvěle se pak roztírá. Na toustu chutná neodolatelně a zelenina připravená na ghí je skutečně lahodná. A protože výrobou se v ghí odpařila vlhkost, nekazí se tak rychle jako běžné máslo, svou originální chuť a výživovou i energetickou hodnotu si udrží velmi dlouho.

Ghí obsahuje více tělu prospěšných látek než kterýkoli rostlinný olej, např. vitamíny A, E, D, minerály draslík, hořčík a vápník, a také antioxidanty. V ájurvédské léčbě se používá s velkým úspěchem na kožní nebo trávicí potíže, na masáže pro zlepšení pohyblivosti a také v kosmetice. Nejčastější využití je samozřejmě v kuchyni, kde možná oceníte jeho vlastnosti nejvíce.

Používejte ghí všude, kde chcete chutnat a cítit pravou chuť a vůni másla. A kromě kulinářského zážitku dodáte svému tělu i mysli vše potřebné pro zdraví vašich buněk.

Ghí si také můžete vyrobit sami doma, po odpaření vody a odstranění mléčné bílkoviny získáte o něco menší objem, než kolik použijete másla na jeho výrobu.

Návod na přípravu ghí

Dvě kostky másla vložíme do pánve se silným dnem a pomalu zahříváme na mírném ohni, dokud se nerozpustí a nezačne pěnit. Zlehka mícháme a dáváme pozor, abychom máslo nepřipálili.

Zmírníme plamen na minimum a pokračujeme v odpařování vody, pánev proto nezakrýváme pokličkou. Opatrně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Na dně pánve se postupně začnou usazovat mléčné kousky, lžící odstraňujeme ale jen ty, které vyplavou na povrch.

Když se asi po 15 minutách máslo rozvoní a bude mít zlatavou barvu, jsme téměř u konce celého procesu. A až na dně začnou kousky mléčné bílkoviny hnědnout, máslo odstavíme a přecedíme do nádoby, ve které ho budeme skladovat.

Foto: Shutterstock



Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
potkanek
potkanek 22. 7. 2021

nedělám, vyzkouším

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 7. 2021

mám ho moc ráda

Odpovědět
sipeji
sipeji 22. 7. 2021

Ghí používám moc ráda.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 21. 7. 2021

přepuštěné máslo používala již i moje babička

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 21. 7. 2021

Je vynikající

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 424
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.