Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 17. 10. 2020
Líbí se mi

Džemy, které stojí za to vyzkoušet, a hlavně ochutnat

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 17. 10. 2020
Líbí se mi
Džemy, které stojí za to vyzkoušet, a hlavně ochutnat

Džemy, které stojí za to vyzkoušet, a hlavně ochutnat

Není nad domácí voňavý džem, který neobsahuje žádná přidaná éčka, zbytečně moc cukru, a navíc je dělaný s láskou. I proto jsou stále tak populární džemy, jež si můžeme udělat doma. 

Vyrobit si vlastní džem není nijak náročné. Jeho základem je kvalitní ovoce, které je dostatečně vyzrálé. Milujeme ho na krajíci chleba s málem a je nenahraditelný i jako příchuť v dortech. Jahodový, malinový nebo rybízový džem je klasika. Co tentokrát vyzkoušet něco netradičního, ale stejně chutného. Vybrali jsme pro vás tři nové recepty, které stojí za to vyzkoušet. 

Švestkový džem s portským vínem

Co potřebujete (na 3 skleničky): 

  • 600 g vypeckovaných švestek
  • cca 150 - 300 g cukru (podle chuti a sladkosti švestek)
  • šťávu z 1 citrónu
  • cca 60 ml portského vína (dle chuti může být o něco více či méně)
  • 1 a 1/2 lžičky ovocného (citrusového) pektinu Labeta

Postup:

Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody. Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce). Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit. Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, portské víno a cukr. Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit.

Jestli je džem hotový, zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní. Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.

TIP: Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán. 

Malinový džem s limetkou

Co potřebujete: 

  • 1 kg malin
  • 350 g cukru
  • šťávu z jedné limetky
  • 10 g ovocného (citrusového) pektinu Labeta

Postup:

Maliny smícháme s cukrem a na 24 hodin necháme macerovat v lednici. Následující den si připravíme sklenice (pořádně umyjeme v horké vodě a dáme sterilovat do trouby vyhřáté na 100 °C). Maliny s cukrem přivedeme na plotně k varu, případnou vznikající pěnu sbíráme, aby zůstal džem hezky čirý. Po pár minutkách varu přidáme šťávu z limetky, pektin smíchaný s trochou cukru, pořádně promícháme a krátce 3-5 povaříme. 

Provedeme želírovací test (kápneme trochu džemu na vychlazený talířek), a pokud má džem požadovanou konzistenci a nestéká z talířku, plníme do horkých sklenic, uzavřeme a pak schováme do špajzu na horší časy. 

Mirabelkový džem s vánočním kořením

Co potřebujete:

  • 1 kg mirabelek (nebo zralých sladkých špendlíků)
  • 300 g třtinového cukru
  • Ovocný pektin Labeta
  • Šťáva z jednoho citrónu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 kousky celé skořice

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila.

Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě. 

Foto: archiv Labeta

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
kosanka
kosanka 17. 10. 2020

manžel je miluje

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 19. 10. 2020

Nedivím se

hudlenka
hudlenka 17. 10. 2020

džemy vyrábím, a používám do pečení (teď již malinko) a manžel s nimi maže palačinky...

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 17. 10. 2020

Takové palačinky s výborným dženem musí být skvělá záležitost

hudlenka
hudlenka 17. 10. 2020

to je m, díky

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 380
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení