Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 13. 12. 2020
Líbí se mi

Do vánočky letos zapečte i minci pro zdraví

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 13. 12. 2020
Líbí se mi
Do vánočky letos zapečte i minci pro zdraví

Do vánočky letos zapečte i minci pro zdraví

Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý. 

„Vánočky se u nás pečou už od 18. století a liší se podle krajových zvyklostí. Kynuté pečivo, které mělo svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v peřince, bylo vždy symbolem života a plodnosti a nesmělo chybět na žádné Štědrovečerní tabuli. Kousek vánočky dostával dobytek ve stáji a podle pověry se házela i do studny, aby nevyschla. Až si budete letos vánočku připravovat, nezapomeňte do ní zapéct minci. Ten, kdo ji pak ve svém ukrojeném dílku objeví, bude totiž podle tradice v příštím roce nejen bohatý a štědrý, ale hlavně zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Tady je její recept na tradiční valašskou vánočku:

Suroviny na 1 kus vánočky:

500 g hladké mouky, 385 g másla, 180 g moučkového cukru, 3 vejce, 40 g vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, špetka soli, citronová kůra, rozinky (namočené předem v rumu nebo ve vodě), vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dcl rumu

Postup:

1. Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde. 

2. Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.

3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. 

4. Do vypracovaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru. 

5. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne. 

6. Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout. 

7. Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. 

8. Vánočku ještě nechte asi hodinu kynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut. 

Tip Pavly Stoklasové:

Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru) a nechte ji zcela vychladnout. 

Foto: Lanterna

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
KamilaK
KamilaK 17. 12. 2020

Moje maminka také pače skvělou

Odpovědět
sipeji
sipeji 14. 12. 2020

Moje maminka dělá nejlepší vánočku na světě

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 14. 12. 2020

V tom jsou maminky prostě nejlepší

hudlenka
hudlenka 13. 12. 2020

Já neumím takto plést, dělám jednoduchou vánočku.... jsem ostuda

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 14. 12. 2020

Nejdůležitější je vždycky její chuť

avatar
Hanz Jirak 13. 12. 2020

některé by mohli zapéci i pilník. že Moniko

Odpovědět
avatar
Lucie Janotová 14. 12. 2020

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
96 300
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.