Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 30. 4. 2019
Líbí se mi

Dejte šanci sezónní bio zelenině a připravte si ji tak trochu netradičně

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 30. 4. 2019
Líbí se mi
Dejte šanci sezónní bio zelenině a připravte si ji tak trochu netradičně

Dejte šanci sezónní bio zelenině a připravte si ji tak trochu netradičně

Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty stejné druhy pořád dokola vás už nudí? Zkuste si klasickou zeleninu připravit trochu jinak. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitamíny a minerály. S přibývajícími teplotami jsou lehké zeleninové pokrmy ideální volbou. Zaměříme se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit.

Jak jsou na tom tyto druhy zeleniny s prospěšnými látkami? Sice malá kulička, ale zato plná vitamínů, tak by se dala charakterizovat ředkvička. Co se týče minerálů, obsahuje draslík nebo zinek, bohatá je zejména na vitaminy C, K a skupiny B. Známým mýtem je, že mrkev zlepšuje zrak, odborníci ale upozorňují, že oční problémy pojídání zeleniny nevyřeší. Na druhou stranu v sobě ale mrkev skrývá řadu jiných benefitů, a proto bychom si ji měli dopřávat pravidelně. Lze z ní získat vitaminy A, C nebo zinek. Díky betakarotenu funguje také jako přírodní solárium. A jak je na tom špenát? Sice vám po něm opravdu nevyrostou bicepsy, ale je prospěšný díky draslíku, hořčíku, kyselině listové či vitaminům E, K a C. 

Až pro tuto zeleninu zamíříte do obchodu, dejte si pozor na její kvalitu, kterou může spolehlivě garantovat pouze označení zkratkou BIO. Certifikované logo biozebry či zeleného biolistu vám zaručí, že v koupených ředkvičkách či mrkvi nebudou stopy chemických hnojiv a postřiků. Zároveň podpoříte ekologické zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí, ale naopak pomáhá přírodu zachovat v dobrém stavu.

Ředkvičková polévka

 Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte 800 ml zeleninového vývaru. Až začne vřít, přidejte čtyři střední na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. 
 Uvařené brambory vyjměte a spolu se dvěma svazky pokrájených ředkviček, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré.
 Směs společně s 250 mililitry smetany ke šlehání vlijte do vývaru. 
 Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky. 


Sladký salát s celerem a mrkví

 400 g mrkve, 250 g celeru a jedno jablko očistěte a nastrouhejte do mísy. 
 Směs zakápněte šťávou z jednoho citronu. 
 Přidejte hrst rozinek a oblíbených oříšků, skvěle se hodí například vlašské.
 Směs promíchejte a skvělou svačinu do teplých dní máte připravenou. 


Špenátové palačinky

 Z klasického palačinkového těsta vytvořte několik palačinek. Pokud jste zvyklí přidávat cukr, tentokrát jej vynechte.
 Pokrájenou slaninu opečte, přidejte oprané lístky špenátu a stroužek česneku. Vše promíchejte a krátce orestujte. Přidat můžete i sýr například slanou Fetu.
 Osolenou a opepřenou směs rozdělte do palačinek a přeložte je.
 Pokud chcete recept povýšit ještě o úroveň výš, posypejte náplň jemně nastrouhaným parmezánem. 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Jsou vždy krmena krmivem z ekologického zemědělství, jsou chována na pastvě, nepoužívá se u nich preventivní léčení antibiotiky ani růstové hormony. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.  

K označení biopotravin se využívají pouze dvě loga 

Národní značení (celostátní ochranná známka pro biopotraviny): 

  

Evropské značení:

Pro více informací o biopotravinách navštivte https://www.myjsmebio.cz/

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Eva K.
Eva K. 16. 5. 2019

Odpovědět
Tamara
Tamara 8. 5. 2019

Odpovědět
sipeji
sipeji 4. 5. 2019

Ředkvičkovou polévku chci vyzkoušet ještě dnes, děkuji.

Odpovědět
Daniele
Daniele 3. 5. 2019

Ředkvičky miluju, nedávno jsem v obchodě narazila na kousky, u kterých jsem se doslova zarazila. Zcela jistě nebyly bio! Vyrostly "na něčem", co způsobilo gigantické rozměry. Snad bych se to bála sníst, abych v noci nesvítila.

Odpovědět
lemur
lemur 3. 5. 2019

Ředkvičkovou polévku jsem ještě nejedla. Musím vyzkoušet.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 492
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.