Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 15. 10. 2019
Líbí se mi

Čočku jíme už od pravěku. Dnes ji dáváme i do burgeru nebo jako dekoraci

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 15. 10. 2019
Líbí se mi
Čočku jíme už od pravěku. Dnes ji dáváme i do burgeru nebo jako dekoraci

Čočku jíme už od pravěku. Dnes ji dáváme i do burgeru nebo jako dekoraci

Čočka je zásadní součástí české kuchyně. Už od malička nám ji maminky servírovaly na talíři a ve školních jídelnách byla také oblíbenou součástí menu. Navíc je tato luštěnina zdravá a bohatá na bílkoviny, což je důležité především pro vegetariány, a také podporuje zažívací trakt. 

Řekli byste ale, že je ještě několik věcí, které jste o čočce nevěděli?

Nosí peníze?

Každý určitě zná tradici, že na Nový rok by se měla jíst čočka. Proč? Protože tento pokrm by měl přinést v budoucím roce do rodiny hromadu peněz. Není sice jisté, kdy a jak tato tradice vznikla, odvíjí se zřejmě hlavně od toho, že čočka připomíná mince. Průzkumy ale v poslední době ukázaly, že tuto tradici dodržují pouze 2/5 lidí! Nejpoctivějšími z nich jsou vysokoškoláci. Tradice je zkrátka lepší nepokoušet!

Hodí se i do burgeru

Pokud jste vegetariáni, budete čočkové burgery určitě znát. Jestli ale dáváte přednost spíš masu, možná se trochu zarazíte. Když totiž ochutnáte čočkový burger, na první dobrou skoro nepoznáte rozdíl. Stačí jen rozmixovat v mixéru doměkka uvařenou čočku beluga, červenou čočku nebo mix obou čoček společně s cibulí, česnekem, kořením a trochou oleje. Poté hmotu vytvarujte do tvaru hamburgerů a hoďte na chvilku na pánvičku.

Pokud chcete být ještě zdravější, upečte čočkové burgery v troubě. Podávejte stejně jako masové hamburgery v housce, se zeleninou a dipem. Uvidíte, že vaše chuťové buňky zaplesají!

Skvělá dekorace

Máte rádi hezké dekorace a styl, který zaujme? Čočku nemusíte mít pouze na talíři v uvařeném stavu. Kupte si skleněnou nádobu, do které nasypete několik druhů čoček. Použijte červenou, zelenou a černou čočku, které vzájemně vytvoří barevnou mozaiku vrstev. Nádobu postavte na polici v kuchyni a uvidíte, jak se najednou vaše království rozzáří barvami. Když navíc na chutnou luštěninu dostanete chuť, budete ji mít hezky při ruce.

Je s námi odpradávna

Čočka je na světě už od nepaměti. V Turecku byla dokonce archeology objevena čočka, která je stará 4000 let! Po zasetí vzklíčila jen díky tomu, že ji před neblahými vlivy chránily střepy nádoby, do které byla uložena. Díky tomu mohou vědci zkoumat, v čem byla čočka tehdy jiná. Už teď je jasné, že se od té dnešní liší zejména tím, že je plazivější a slabší. Rostlina je velmi cenná hlavně pro zemědělce. Nese v sobě totiž prastaré geny.

Foto: Shutterstock

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
evionka
evionka 17. 10. 2019

čočku máme rádi

Odpovědět
beata0063
beata0063 16. 10. 2019

Najradšej máme červenú...tú milujeme úplne na všetky spôsoby. Ale máme radi aj ostatné druhy. A výborné sú naozaj jej zdravé benefity

Odpovědět
Hkohoutice
Hkohoutice 16. 10. 2019

čočku mám moc ráda, nyní v oblibě černu, jen občas mi vadí že je z toho černá voda. Do polévky přidat až po uvaření jinak zčerná voda.

Odpovědět
gustawka
gustawka 15. 10. 2019

čočku mám moc ráda

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 15. 10. 2019

Mám ráda čočku.... na všechny způsoby...hodně jsem si oblíbila červenou

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
2 922
testovaných produktů
87 300
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.