
Celer je zelenina, koření i lék, o kterém věděli již ve starém Egyptě. Ve formě hranolek jej milují i ti, kdo mu jinak moc nefandí. V čem je jeho síla a proč byste ho na svůj jídelníček měli zařadit i vy?
Hranolky jsou fritované nebo pečené malé hranoly nejčastěji z brambor. Připravují se fritováním v oleji ve fritovacím hrnci nebo pečením na plechu, popřípadě i smažením na pánvi. Brambory je však moudré vyměnit za křupavý a aromatický celer, jenž má řadu zdravotních výhod, které vás mohou překvapit.
Celer je původně bahenní rostlinou. To ovšem neznamená, že nemá co nabídnout. Obsahuje vitamin C, betakaroten a flavonoidy. Je také skvělým zdrojem fytonutrientů, o kterých bylo prokázáno, že snižují výskyt zánětů v zažívacím traktu, buňkách, krevních cévách a orgánech. (A pozor, celer a celerová semena obsahují přibližně 25 protizánětlivých sloučenin.)
Antioxidační a protizánětlivé živiny v celeru jsou známé, ale jak to má tahle kořenová zelenina s trávením? Jednoduše. Polysacharidy na bázi pektinu, včetně sloučenin známých jako apiuman a apiin, snižují výskyt žaludečních vředů, pozitivně ovlivňují sliznici žaludku a modulují žaludeční sekrece. Chrání tak trávicí trakt. Navíc nelze nezmínit ani vysoký obsah vody v celeru. Jedná se o téměř 95 procent! Přidejte k tomu štědré množství rozpustné a nerozpustné vlákniny a už se na hranolky budete dívat docela jinak.
Ostatně, jeden šálek celerových „tyčinek“ poskytuje asi 5 gramů vlákniny. Jen kvůli nim nevyhazujte listy! To je ta část celeru, jenž má nejvíce vápníku, draslíku a vitaminu C. Pamatujte však, že se jejich konzumace doporučuje do jednoho nebo dvou dnů od nákupu.
Když budete jíst celer, obohatíte své tělo o vitaminy A, K a C, ale také minerály, jako je draslík. Uvedená kořenová zelenina zároveň vyniká nízkým obsahem sodíku a nízkým glykemickým indexem, což znamená, že má pomalý a stálý účinek na hladinu cukru v krvi. Tak co, už chystáte ony hranolky? Nejlepší jsou ty z trouby!
Celer oloupejte, odřízněte vršek i spodek a nakrájejte ho na plátky (silné asi 1 centimetr). Z těch potom vykouzlete hranolky. Ty povařte v horké, osolené vodě (1 až 2 minuty). Slijte, vhoďte je zpět do hrnce a promíchejte s trochou oleje a kořením. Skvělé je třeba kari či sušený česnek. Proházejte, dokud se hranolky rovnoměrně neobalí. Následně je vyskládejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 220°C (20-25 minut).
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
dobrota
dala bych si
děláme již několik let a jsou výborné
super