Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 29. 3. 2020
Líbí se mi

Celerové hranolky jsou zdravější alternativou těch klasických

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 29. 3. 2020
Líbí se mi
Celerové hranolky jsou zdravější alternativou těch klasických

Celerové hranolky jsou zdravější alternativou těch klasických

Celer je zelenina, koření i lék, o kterém věděli již ve starém Egyptě. Ve formě hranolek jej milují i ti, kdo mu jinak moc nefandí. V čem je jeho síla a proč byste ho na svůj jídelníček měli zařadit i vy?

Hranolky jsou fritované nebo pečené malé hranoly nejčastěji z brambor. Připravují se fritováním v oleji ve fritovacím hrnci nebo pečením na plechu, popřípadě i smažením na pánvi. Brambory je však moudré vyměnit za křupavý a aromatický celer, jenž má řadu zdravotních výhod, které vás mohou překvapit.

Celer je skvělým zdrojem důležitých antioxidantů

Celer je původně bahenní rostlinou. To ovšem neznamená, že nemá co nabídnout. Obsahuje vitamin C, betakaroten a flavonoidy. Je také skvělým zdrojem fytonutrientů, o kterých bylo prokázáno, že snižují výskyt zánětů v zažívacím traktu, buňkách, krevních cévách a orgánech. (A pozor, celer a celerová semena obsahují přibližně 25 protizánětlivých sloučenin.)

Celer podporuje trávení

Antioxidační a protizánětlivé živiny v celeru jsou známé, ale jak to má tahle kořenová zelenina s trávením? Jednoduše. Polysacharidy na bázi pektinu, včetně sloučenin známých jako apiuman a apiin, snižují výskyt žaludečních vředů, pozitivně ovlivňují sliznici žaludku a modulují žaludeční sekrece. Chrání tak trávicí trakt. Navíc nelze nezmínit ani vysoký obsah vody v celeru. Jedná se o téměř 95 procent! Přidejte k tomu štědré množství rozpustné a nerozpustné vlákniny a už se na hranolky budete dívat docela jinak.

Ostatně, jeden šálek celerových „tyčinek“ poskytuje asi 5 gramů vlákniny. Jen kvůli nim nevyhazujte listy! To je ta část celeru, jenž má nejvíce vápníku, draslíku a vitaminu C. Pamatujte však, že se jejich konzumace doporučuje do jednoho nebo dvou dnů od nákupu.

Celer má nízký glykemický index

Když budete jíst celer, obohatíte své tělo o vitaminy A, K a C, ale také minerály, jako je draslík. Uvedená kořenová zelenina zároveň vyniká nízkým obsahem sodíku a nízkým glykemickým indexem, což znamená, že má pomalý a stálý účinek na hladinu cukru v krvi. Tak co, už chystáte ony hranolky? Nejlepší jsou ty z trouby!

Dobrota bez zbytečných kalorií

Celer oloupejte, odřízněte vršek i spodek a nakrájejte ho na plátky (silné asi 1 centimetr). Z těch potom vykouzlete hranolky. Ty povařte v horké, osolené vodě (1 až 2 minuty). Slijte, vhoďte je zpět do hrnce a promíchejte s trochou oleje a kořením. Skvělé je třeba kari či sušený česnek. Proházejte, dokud se hranolky rovnoměrně neobalí. Následně je vyskládejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 220°C (20-25 minut).

Foto: Shutterstock

Autorka: Šárka Mikulová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
citygirl14
citygirl14 23. 5. 2020

dala bych si

Odpovědět
Marsy
Marsy 16. 5. 2020

děláme již několik let a jsou výborné

Odpovědět
KamilaK
KamilaK 17. 4. 2020

super

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 3. 4. 2020

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 1. 4. 2020

musím vyzkoušet

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 235
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.