Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 28. 7. 2021
Líbí se mi

3x pochoutky z kozího sýra. Takhle si ho určitě zamilujete

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 28. 7. 2021
Líbí se mi
3x pochoutky z kozího sýra. Takhle si ho určitě zamilujete

3x pochoutky z kozího sýra. Takhle si ho určitě zamilujete

Kozí sýry a další výrobky z kozího mléka mají své zastánce i odpůrce. Že patříte spíše do té druhé skupiny? Pak vězte, že jste možná při prvním ochutnání neměli štěstí na kvalitní výrobek nebo jeho ideální úpravu. A to je škoda. Zkuste dát kozímu sýru další šanci! Třeba v některém z osvědčených a lahodných receptů.

Kozí sýr je úžasně univerzální surovinou. A to rozhodně není jediná jeho přednost! Proč mu přenechat v jídelníčku stálé místo?

Spousta výhod a skvělá chuť

Kozí sýr se – jak ostatně jeho název napovídá – vyrábí z kozího mléka. A to má oproti tomu klasickému, kravskému řadu výhod. Tak předně je lépe stravitelné a představuje skvělý zdroj prospěšných tuků, jež v lidském organismu mimo jiné pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a zajišťují snadné vstřebávání některých důležitých živin. Kromě toho v kozím mléce (a tedy i sýru) najdete větší množství mastných kyselin, které působí v těle protizánětlivě a podílejí se na řadě klíčových procesů. 

Kozí mléko je skvělým zdrojem některých klíčových minerálů, především vápníku, jež je nezbytný mimo jiné pro kosti a zuby. Navíc obsahuje velmi kvalitní bílkoviny. Velká výhoda kozího mléka a výrobků z něj spočívá také ve skutečnosti, že si je mohou dopřát i lidé, kteří trpí intolerancí na kravské mléko. 

Abyste však měli jistotu, že svému tělu, a především chuťovým buňkám, dopřáváte to nejlepší, soustřeďte se při nákupu kozích výrobků především na jejich kvalitu. Tu spolehlivě zaručují biopotraviny označené logy biolistu a biozebry. Certifikovaná loga znamenají původ z ekologického zemědělství, které zvířatům zajišťuje bezvadné podmínky k životu. Kozy tráví většinu času na pastvě a při ustájení mají dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak v téměř přirozeném prostředí. Nabídka produktů z kozího mléka se navíc neustále rozšiřuje a na ekofarmách tak seženete vše od pomazánkových sýrů nejrůznějších příchutí až po čerstvé sýry či gervais. Takové výrobky budou zaručeně chutnat vám i přírodě.

3x potěšení i pro náročné jazýčky

Že si nejste jistí, jak vlastně kozí sýr konzumovat? Můžete jej použít úplně stejně jako kterýkoli jiný (třeba s celozrnným biochlebem ke snídani či svačině), ale vykouzlíte z něho během chvilky a s minimální námahou i tři úžasné pokrmy. Jak na to?

Bio kozí sýr s pečenými brambory a pažitkou

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů bio brambor
  • bio olivový olej
  • sůl, pepř
  • bio čerstvý kozí sýr
  • 100 gramů bio jogurtu
  • pažitku

Postup: Omyté a očištěné brambory na několika místech nařízněte a vetřete do nich sůl s olejem. V zapékací míse je pečte necelou hodinu. Smíchejte kozí sýr, jogurt, pažitku a pepř. Upečené brambory pokrájejte, zalijte směsí, posypte pažitkou a je hotovo!   

Bio kozí sýr v palačince se špenátem

Co budete potřebovat?
Palačinky

  • 75 gramů bio špaldové mouky
  • bio vejce
  • půl hrnku bio mléka (kozí či kravské)
  • bio olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Suroviny smíchejte a na rozpálené pánvi s trochou másla tvořte palačinky.

Náplň

  • bio cibulka
  • dva stroužky bio česneku
  • čtyři hrsti čerstvého bio špenátu
  • 50 gramů bio kozího sýra
  • 2 bio vejce
  • sůl, pepř

Postup: Na druhé pánvi orestujte cibulku s česnekem a přidejte omytý špenát, osolte a opepřete. Směs dejte stranou a na pánvi opečte volská oka. Do palačinky dejte špenát, navrch kozí sýr a volské oko. 

Grilovaný bio kozí sýr se salátem

Co budete potřebovat?

  • bio kozí sýr
  • rukolu
  • bio máslo
  • 4 bio jablka
  • hrst vlašských bio ořechů

Zálivka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžíce medu
  • líce balzamika

Postup: Kolečko sýra podélně rozpulte a položte řezem nahoru na alobal. Nechte 8 minut rozpéct pod grilem. Propláchnutou rukolu s jablky smíchejte s ingrediencemi na zálivku. Na salát položte grilovaný sýr a ozdobte ořechy.

Foto: Shutterstock, archiv

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Li
Li 23. 9. 2021

kozí sýr mám moc ráda

Odpovědět
dasenaK
dasenaK 5. 8. 2021

Taky ho jím u nás jen já

Odpovědět
lemur
lemur 2. 8. 2021

Kozí sýr mám ráda.

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 31. 7. 2021

Kozí sýry jsou vynikající.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 30. 7. 2021

mám moc ráda kozí sýr

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 602
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.