
Kozí sýry a další výrobky z kozího mléka mají své zastánce i odpůrce. Že patříte spíše do té druhé skupiny? Pak vězte, že jste možná při prvním ochutnání neměli štěstí na kvalitní výrobek nebo jeho ideální úpravu. A to je škoda. Zkuste dát kozímu sýru další šanci! Třeba v některém z osvědčených a lahodných receptů.
Kozí sýr je úžasně univerzální surovinou. A to rozhodně není jediná jeho přednost! Proč mu přenechat v jídelníčku stálé místo?
Kozí sýr se – jak ostatně jeho název napovídá – vyrábí z kozího mléka. A to má oproti tomu klasickému, kravskému řadu výhod. Tak předně je lépe stravitelné a představuje skvělý zdroj prospěšných tuků, jež v lidském organismu mimo jiné pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a zajišťují snadné vstřebávání některých důležitých živin. Kromě toho v kozím mléce (a tedy i sýru) najdete větší množství mastných kyselin, které působí v těle protizánětlivě a podílejí se na řadě klíčových procesů.
Kozí mléko je skvělým zdrojem některých klíčových minerálů, především vápníku, jež je nezbytný mimo jiné pro kosti a zuby. Navíc obsahuje velmi kvalitní bílkoviny. Velká výhoda kozího mléka a výrobků z něj spočívá také ve skutečnosti, že si je mohou dopřát i lidé, kteří trpí intolerancí na kravské mléko.
Abyste však měli jistotu, že svému tělu, a především chuťovým buňkám, dopřáváte to nejlepší, soustřeďte se při nákupu kozích výrobků především na jejich kvalitu. Tu spolehlivě zaručují biopotraviny označené logy biolistu a biozebry. Certifikovaná loga znamenají původ z ekologického zemědělství, které zvířatům zajišťuje bezvadné podmínky k životu. Kozy tráví většinu času na pastvě a při ustájení mají dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak v téměř přirozeném prostředí. Nabídka produktů z kozího mléka se navíc neustále rozšiřuje a na ekofarmách tak seženete vše od pomazánkových sýrů nejrůznějších příchutí až po čerstvé sýry či gervais. Takové výrobky budou zaručeně chutnat vám i přírodě.
Že si nejste jistí, jak vlastně kozí sýr konzumovat? Můžete jej použít úplně stejně jako kterýkoli jiný (třeba s celozrnným biochlebem ke snídani či svačině), ale vykouzlíte z něho během chvilky a s minimální námahou i tři úžasné pokrmy. Jak na to?
Co budete potřebovat?
Postup: Omyté a očištěné brambory na několika místech nařízněte a vetřete do nich sůl s olejem. V zapékací míse je pečte necelou hodinu. Smíchejte kozí sýr, jogurt, pažitku a pepř. Upečené brambory pokrájejte, zalijte směsí, posypte pažitkou a je hotovo!
Co budete potřebovat?
Palačinky
Postup: Suroviny smíchejte a na rozpálené pánvi s trochou másla tvořte palačinky.
Náplň
Postup: Na druhé pánvi orestujte cibulku s česnekem a přidejte omytý špenát, osolte a opepřete. Směs dejte stranou a na pánvi opečte volská oka. Do palačinky dejte špenát, navrch kozí sýr a volské oko.
Co budete potřebovat?
Zálivka
Postup: Kolečko sýra podélně rozpulte a položte řezem nahoru na alobal. Nechte 8 minut rozpéct pod grilem. Propláchnutou rukolu s jablky smíchejte s ingrediencemi na zálivku. Na salát položte grilovaný sýr a ozdobte ořechy.
Uvidíte, že po těchto dobrotách z kvalitních bio surovin změníte na kozí sýry jednou provždy názor! Ostatně na stránkách www.myjsmebio.cz najdete i řadu dalších tipů, jak objevovat kouzlo biopotravin. Tak dobrou chuť!
Co je BIO?BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Více tipů na zajímavé akce či příležitosti poznat svět biopotravin a ekologického zemědělství najdete na www.mesicbiopotravin.cz.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
grilujeme s bazalkovým pestem a ořechy
to vypadá moc dobře
samé dobroty
Mňam
Kozí sýr miluju s červenou řepou