Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 18. 2. 2020
Líbí se mi

Vegetariánská strava prospívá srdci, ale před mrtvicí nechrání

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 18. 2. 2020
Líbí se mi
Vegetariánská strava prospívá srdci, ale před mrtvicí nechrání

Vegetariánská strava prospívá srdci, ale před mrtvicí nechrání

Vegetariánství nebo rovnou veganství je v kurzu. Jak ovlivňuje zdraví srdce? Zdá se, že tento způsob života má svá pro a proti. Vědci spekulují, že ve hře je mozková mrtvice.

Strava bez masa dnes už není ničím výjimečným, proto se vědci opět zaměřili na zdravotní dopady rostlinné stravy. Za tímto záměrem analyzovali zdravotní stav (včetně indexu tělesné hmotnosti a krevního tlaku) a stravovací návyky 48 188 Evropanů, které sledovali 18,1 roku. (Průměrný věk dobrovolníků přitom činil 45 let.)

Štíhlejší, ale v rizikové skupině?

Dřívější vědecké práce poukázaly na to, že vegetariáni mají nižší riziko obezity. Teď se po zohlednění sociodemografických a životních faktorů odhalily pozitivní i negativní souvislosti mezi kardiovaskulárním zdravím a sníženým příjmem masa. Autoři studie, jejichž poznatky uveřejnil časopis BMJ, apelují, že vegetariánství má souvislost se sníženým rizikem ischemické choroby srdeční, ale naopak mírně vyšším rizikem mozkové mrtvice.

Podle vědců se zdá, že tato pozitivní asociace je alespoň částečně způsobena nižší mírou hypertenze a cukrovky, jakož i nižšími hladinami BMI a cholesterolu. Co se týče oné mrtvice, tak za tou by prý teoreticky mohly stát nižší hladiny jistých živin v krvi, jako jsou například esenciální aminokyseliny a vitaminy B12 a D. Konkrétně v číslech platí, že vegetariáni v rámci experimentu inklinovali k mrtvici o 20 % víc než jedlíci masa. Je třeba se těchto výsledků obávat?

Strava jako ukazatel zdravotního stavu

Studie má řadu silných stránek. V první řadě vědci měli k dispozici slušný vzorek obyvatel a taky své studii věnovali dlouhou sledovací dobu. Účastníky zároveň propojili s lékařskými záznamy, aby zajistili přesný sběr zdravotních výsledků. Kromě toho autoři studie kontrolovali stravovací návyky dobrovolníků ve dvou časových bodech, které byly od sebe roky vzdálené, nicméně sami účastníci byli těmi, kdo hlásili složení stravy. Vznikl tak prostor pro chybná hlášení.

Vzhledem k tomu, že studie je observační, tedy „pozorovacího charakteru“, nelze dojít k jednoznačnému závěru, ale spíš domněnce. V každém případě cévní mozková příhoda je 2. nejčastější příčina úmrtnosti ve světě (1. místo patří právě nemocem srdce).

Foto: Shutterstock

Autorka: Kateřina Málková

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 19. 2. 2020

Zajímavý článek.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 18. 2. 2020

Maso jím jen občas

Odpovědět
beata0063
beata0063 18. 2. 2020

k tomuto stravovaniu neinklinujem

Odpovědět
xxkouckaxx
xxkouckaxx 18. 2. 2020

člověk je všežravec

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 365
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.