
Pohled na váhu vás zklamal na celé čáře? Ještě nezoufejte, vůbec nic není ztraceno. Zkuste před hlavním jídlem nastartovat metabolismus pomocí čisté vody. A dejte si také pozor na barvu talířů, ze kterých jíte!
Už jste vyzkoušeli všechno možné i nemožné, avšak hubnutí zatím nepřineslo žádné extra výsledky? Neházejte flintu do žita, stále ještě můžete být do léta podstatně lehčí. Kromě pravidelného pohybu vám v dosažení vytoužených křivek mohou pomoci jisté zlepšováky. Na tyhle přísahají i odborníci!
Závěry studie zveřejněné v magazínu Obesity informují o tom, že jedinci, kteří si vždy před jídlem dopřejí velikou sklenici vody, ztrácejí nadbytečná kila rychleji a snadněji. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co žízní „suší pysky“. Je to proto, že tekutý životabudič urychluje metabolickou rychlost o 15 % už po deseti minutách od konzumace, ovšem po půl hodině je to dvojnásobek, tedy svižnější spalování o 30 %. A co vy, zavlažujete své útroby, zatímco čekáte na hlavní chod? Podle všeho jde o jednoduchý, spolehlivý a nízkonákladový způsob, který nezklame.
Profesor Brian Wansink, který působí na americké Cornellově univerzitě, se domnívá, že při hubnutí může sehrát zásadní roli i nádobí, z něhož jíte. A to jako bez legrace…
„Při našem experimentu vedlo použití stejné barvy talířů i pokrmů ke zvýšení kalorického příjmu o 18 %. Jestliže jíme světlejší jídla s obsahem škrobu, jako je například rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší kontrastní nádobí. Sníme toho pak mnohem méně,“ vysvětluje zmíněný expert.
Další zajímavý poznatek přináší závěry výzkumu, o nichž informoval magazín Flavour and Fragrance Journal. Z těch vyplývá, že čím intenzivnější je aroma připravovaného jídla, tím menší má pak člověk potřebu zasytit žaludek. Jak je to možné? Vůně útočí na receptory v mozku, které přímo souvisí s uspokojením, takže ještě dřív, než vůbec uchopíte vidličku, značně utlumíte své chutě. Z tohoto důvodu specialisté doporučují dávat v kuchyni častěji prostor zázvoru, bazalce, skořici i rozmarýnu, a to s cílem zlepšení smyslového zážitku při vaření.
Foto: Shutterstock
Autorka: Kateřina Málková
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
bezva
zajímavé tipy
dobré, díky, my máme jen bílé talíře, tak to chce změnu
Skvělé tipy!