Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 22. 9. 2021
Líbí se mi

Pohled na váhu vás zklamal na celé čáře? Jak se rychle vrátit do formy

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 22. 9. 2021
Líbí se mi
Pohled na váhu vás zklamal na celé čáře? Jak se rychle vrátit do formy

Pohled na váhu vás zklamal na celé čáře? Jak se rychle vrátit do formy

Ještě nezoufejte, vůbec nic není ztraceno. Zkuste před hlavním jídlem nastartovat metabolismus pomocí čisté vody. A dejte si také pozor na barvu talířů, ze kterých jíte!

Už jste vyzkoušeli všechno možné i nemožné, avšak hubnutí zatím nepřineslo žádné extra výsledky? Neházejte flintu do žita, stále ještě můžete být do léta podstatně lehčí. Kromě pravidelného pohybu vám v dosažení vytoužených křivek mohou pomoci jisté zlepšováky. Na tyhle přísahají i odborníci!

Hlad je převlečená žízeň

Závěry studie zveřejněné v magazínu Obesity informují o tom, že jedinci, kteří si vždy před jídlem dopřejí velikou sklenici vody, ztrácejí nadbytečná kila rychleji a snadněji. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co žízní „suší pysky“. Je to proto, že tekutý životabudič urychluje metabolickou rychlost o 15 % už po deseti minutách od konzumace, ovšem po půl hodině je to dvojnásobek, tedy svižnější spalování o 30 %. A co vy, zavlažujete své útroby, zatímco čekáte na hlavní chod? Podle všeho jde o jednoduchý, spolehlivý a nízkonákladový způsob, který nezklame.

Barva talíře. Na té prostě záleží

Profesor Brian Wansink, který působí na americké Cornellově univerzitě, se domnívá, že při hubnutí může sehrát zásadní roli i nádobí, z něhož jíte. A to jako bez legrace…

Při našem experimentu vedlo použití stejné barvy talířů i pokrmů ke zvýšení kalorického příjmu o 18 %. Jestliže jíme světlejší jídla s obsahem škrobu, jako je například rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší kontrastní nádobí. Sníme toho pak mnohem méně,“ vysvětluje zmíněný expert.

Vůně jako překvapivý pomocník

Další zajímavý poznatek přináší závěry výzkumu, o nichž informoval magazín Flavour and Fragrance Journal. Z těch vyplývá, že čím intenzivnější je aroma připravovaného jídla, tím menší má pak člověk potřebu zasytit žaludek. Jak je to možné? Vůně útočí na receptory v mozku, které přímo souvisí s uspokojením, takže ještě dřív, než vůbec uchopíte vidličku, značně utlumíte své chutě. Z tohoto důvodu specialisté doporučují dávat v kuchyni častěji prostor zázvoru, bazalce, skořici i rozmarýnu, a to s cílem zlepšení smyslového zážitku při vaření.

Foto: Shutterstock

Autorka: Kateřina Málková

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Li
Li 23. 9. 2021

hmmm

Odpovědět
sipeji
sipeji 23. 9. 2021

Nic není zadarmo a pokud si chceme váhu udržet, musíme se snažit.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 22. 9. 2021

Já jsem zklamaná už hodně dlouho

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 9. 2021

pohled na váhu mě zklamává už 40 let, takže jsem si na to zvykla a neřeším

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 22. 9. 2021

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 509
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.