
O prospěšnosti snídaně není pochyb. Startuje tělo k práci i k hubnutí, doplňuje zásoby glukózy a stará se o energii potřebnou k fungování těla i mysli. Ale jak by měla být velká, aby to všechno fungovalo?
Ve zdánlivě nekončící debatě o snídani, která by podle všeho měla být větší než večeře, se konečně vydal závěrečný ortel. Studie publikovaná v časopise Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism poskytuje jasný důkaz, že konzumace větší než malé množství snídaně má výrazný dopad na metabolismus.
Aby bylo možné zvážit, jak načasování jídla (a tedy i snídaně, oběda a večeře) ovlivňuje metabolismus, zaměřili se vědci na proces zvaný dietou indukovaná termogeneze. Co si pod tím představit? Jedná se o způsob, jakým tělo využívá energii k absorpci, trávení, transportu a skladování živin. Považuje se za ukazatel toho, jak dobře funguje náš metabolismus.
Ve studii účastníci jedli kalorickou snídani a méně kalorickou večeři, ve druhém kole se pokrmy obrátily, takže první ranní jídlo obsahovalo kalorií méně, ale naopak večeře představovala vydatné jídlo.
Přestože výzkumníci měli k dispozici pouze malou skupinu účastníků (jen 16 mužů), zjistilo se, že příjem větší části kalorií v ranních hodinách znamená dvakrát vyšší dietou indukovanou termogenezi. Díky tomu organismus celkově funguje lépe a kalorie spaluje rychleji. (Kaloricky bohatá snídaně také zajistila menší chutě a kolísání hladiny cukru v průběhu celého dne.)
„Naše výsledky ukazují, že jídlo konzumované ke snídani, bez ohledu na množství kalorií, je pro lidské tělo důležitější než poslední večerní pokrm,“ uvedla autorka studie Juliane Richter z německé univerzity sídlící ve městě Lübeck s tím, že doporučuje, aby pacienti s obezitou i zdraví lidé jedli spíše velkou snídani než velkou večeři. „Sníží se tak tělesná hmotnost a zároveň doje k prevenci proti metabolickým onemocněním,“ dodala odbornice.
Snídaně by měla tvořit zhruba 20 až 25 procent denního energetického příjmu. A jak je to s jejím složením? Za ideální se považují bílkoviny (netučný tvaroh či vejce), polysacharidy, které lze čerpat z obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce. Chybět by neměly ani nenasycené mastné kyseliny v podobě ořechů, olivového či lněného oleje. Ke zdraví a štíhlosti se zkrátka i vy musíte projíst…
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
snídám, ale o klidu se dá hovořit pouze o víkendu
snídám každý den, a pak mě jednou za čas dost rozhodí den, kdy musím jít na odběry na lačno...
Já také pravidelně snídám.
Názory na nutnost snídat se liší...
Já snídám hodně a poctivě, snídaně je jídlo bez kterého se neobejdu a těším se na ní už večer