Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 23. 10. 2020
Líbí se mi

Rizika spojená s nadměrnou konzumací rajčat

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 23. 10. 2020
Líbí se mi
Rizika spojená s nadměrnou konzumací rajčat

Rizika spojená s nadměrnou konzumací rajčat

Rajčata jsou zdravá – tedy alespoň se to říká. Přesto byste měli jíst maximálně tři kousky denně, upozorňují lékaři. Jinak vám hrozí zažívací obtíže nebo dokonce ledvinové kameny! Jak to?

Někdo má rajčata v povědomí zakořeněná jako zeleninu, jiný je vnímá jako ovoce. Buď jak buď, ročně se jich sklidí více než 160 milionů tun, přičemž opravdu jen málo lidí řeší jejich správné botanické zařazení. Bývají i vaší oblíbenou kuchyňskou surovinou? Pak byste asi měli znát všechny výhody i nevýhody, s nimiž je jejich konzumace úzce spojená.

Přitažlivé benefity, o kterých se moc nemluví

Takové rajče dokonale klame tělem. Tváří se sice zcela nenápadně, ale obsahuje bezmála 30 procent denní doporučené dávky vitaminu C, proto má příznivý vliv na imunitu i kvalitu pokožky. Dále poskytuje dávku hydratace, zlepšuje fyzickou výkonnost, zpomaluje biologický proces stárnutí a mírní dopad oxidačního stresu. Seznam šťavnatých benefitů je ovšem ještě o něco obsáhlejší.

Prevence rakoviny i lepší hodnoty tlaku

Poznatky nedávné japonské studie uskutečněné na Tokyo Medical and Dental University informují o tom, že konzumace rajčat může pomoci jedincům s arteriální hypertenzí, neboť normalizuje krevní tlak. Souběžně reguluje hladinu cholesterolu, čímž předchází poškození kardiovaskulárnímu systému.

Zmíněná studie rovněž prokázala, že tyto plody eliminují i volné radikály, tlumí zánětlivé reakce v organismu a snižují riziko rakoviny. Měli byste je tedy jíst v hojném či snad neomezeném množství? Paradoxně vůbec ne. Stejně jako rajčata pomáhají, mohou i uškodit. Komu a proč?

Překvapivá příčina nevolnosti a ledvinových kamenů

Přes všechna jmenovaná pozitiva odborníci nedoporučují pozřít více než dvě až tři rajčata denně. Jejich nadbytek by prý mohl způsobit pálení žáhy a zažívací obtíže, neboť jsou bohatá na dráždivou kyselinu mléčnou a kyselinu citronovou. Ve výsledku větší množství rajčat má v moci způsobit i vznik ledvinových kamenů. Jak je vidět, i tady platí, že nic se nemá přehánět.

Foto: Shutterstock

Autorka: Karolína Dostálová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 27. 10. 2020

Rajčata mám ráda, ale jím je s mírou.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 051
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.