
Bílá, červená i fialová. Ředkvička je kořenová zelenina kulovitého nebo válcovitého tvaru. Patří k vynikajícím zdrojům vitaminu C, který bojuje s volnými radikály, a rozhodně není jen potravinou vhodnou do salátů. Vždyť se jedná o lék! S čím vším vám pomůže?
Kromě céčka je ředkvička plná hořčíku, folátu, draslíku, vlákniny, vápníku i riboflavinu. Nejstudovanější sloučeninou v ředkvičkách je však sulforafan, tedy antioxidant, u kterého bylo zjištěno, že potenciálně inhibuje různé formy rakoviny. Nebo aspoň takhle to tvrdí vědci. A co se stane, když ředkvičku začnete jíst – pravidelně? Dočkáte se těchto výhod!
Vláknina je pro ty, kteří chtějí zhubnout, něco jako zázračná formule. Studie totiž ukazují, že je pro řízení tělesné hmotnosti klíčová. Zabraňuje kolísání krevního cukru a pomáhá zvládat tak zvaný vlčí hlad. Zároveň se stará o pocit sytosti. (Doporučená denní dávka je přitom 25-35gramů pro dospělou osobu.) Další dobrou zprávou je, že ředkvičky mají nízký obsah kalorií, takže jsou vhodné i při dietě.
Bylo zjištěno, že strava obsahující ředkvičky zvyšuje vylučování oxalátu vápenatého močí, což snižuje pravděpodobnost hromadění minerálů uvnitř močových cest a formování kamenů.
Podle vědců extrakty z ředkviček ovlivňují produkci oxidu dusnatého. V překladu to znamená, že se po jejich zásahu uvolní krevní cévy, což ve výsledku představuje snížení krevního tlaku. Oxid dusnatý také hraje roli při uvolňování tkáně hladkého svalstva a zvyšování regionálního krevního toku. Podle všeho jsou pak ředkvičky přínosné při eliminaci rizika aterosklerózy neboli kornatění cév. Kdo by to byl do nich řekl?
Ředkvičky mají antidiabetické účinky. Posilují antioxidační obranný systém těla a snižují hromadění volných radikálů. To podporuje energetický metabolismus a snižuje absorpci glukózy ve střevě. Komu to pomáhá? Jednotlivcům s diabetem!
Ředkvičky patří k dobrým zdrojům vlákniny, jak již bylo řečeno, a mohou tak podporovat trávicí zdraví. (Totéž platí i pro jejich listy.) Ne nadarmo se oblíbená ředkvička používá jako zažívací pomůcka, stimulant, projímadlo a coby „pilulka“ na různé žaludeční poruchy.
To malé, obvykle červené „nic“, obsahuje vysokou koncentraci glukosinolátů, jenž podporují zdraví jater a podílejí se na jejich detoxikaci. Na druhou se udává, že ředkvička v některých případech může narušovat produkci hormonu štítné žlázy. Také zvyšuje sekreci žluči a mé hypoglykemické účinky, takže ti, kdo již užívají léky na cukrovku, by jejich konzumaci měli zkonzultovat se svým lékařem.
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super, miluji je
zrovna je pojídám z misky - miluji je
ředkvičky patří mezi zeleninu, kterou si kupujeme skoro po celý rok, ráda ji chrooupu, včera jsme zrovna dojedli a zítra snad manžel zase doveze.. Zde ukázka z pátečního nákupu - 10 ks bylo velkých a poslední takový drobek, naštěstí druhý svazek byl v pohodě
to je dobrý rozdíl
Máme je s manželem rádi a často si je kupujeme, jsou dostupné v obchodech po celý rok.