Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 22. 6. 2020
Líbí se mi

Proč si dopřát každý den hrst vlašských ořechů

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 22. 6. 2020
Líbí se mi
Proč si dopřát každý den hrst vlašských ořechů

Proč si dopřát každý den hrst vlašských ořechů

Zbyly vám od svátků vlašáky a vy přemýšlíte, co s nimi? Ještě než se je rozhodnete zpracovat v nějaký sladký moučník, dejte jim šanci jen tak! Hrstka lašských ořechů denně totiž našemu tělu prospívá víc, než by vás nejspíš napadlo!

Vlašáky jsou takové nutriční poklady ukryté pod skořápkou, které si ve vašem jídelníčku zaslouží mnohem více pozornosti, než se jim dostává.

Vitamin sem, vitamin tam

Vlašské ořechy patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Aby ne, jsou skvělým zdrojem vitaminů E, B1 a B2, provitaminu A, hořčíku, draslíku, fosforu, omega-3 mastných kyselin, ale také flavonoidů a dalších důležitých antioxidačních látek.

Co všechno tahle kombinace pro náš organismus znamená? Je prokázáno, že vlašáky pozitivně ovlivňují hladinu tuku v krvi a snižují „zlý“ cholesterol, chrání tělo před volnými radikály, takže brání zánětlivým procesům, jež stojí za celou řadou závažných onemocnění, a také zlepšují stav pokožky a vlasů či nehtů.

Ačkoli tak jako všechny ořechy mají i vlašáky poměrně vysokou kalorickou hodnotu, obsahují zdravé tuky, a tak se jich nemusíte bát. Nicméně to neznamená, že jich můžete sníst nekonečné množství! Abyste z nich získali potřebné množství živin, ale zároveň se kvůli nim nezačali „zakulacovat“, omezte konzumaci vlašáků na hrstku denně.

Když se vám nechce jen chroupat

Ořechy jsou skvělé jen tak, čerstvě vyloupané, ale to neznamená, že si je nemůžete dopřát i jinak. Zkuste je třeba rozmixovat s bazalkou a trochou olivového oleje (a dalších ingrediencí, jako je například česnek – to záleží jen na vaší chuti) do úžasného pesta, kde spolehlivě nahradí drahé a málo dostupné piniové oříšky. Obdobně můžete z vlašáků a sýru feta (v poměru 1 : 1) připravit dip, do kterého přidáte špetku chilli a trochu čerstvé petrželky.

Pokud potřebujete občas ukojit chuť na sladké, rozdrťte vlašáky na malé kousky, smíchejte je s trochou medu a skořice (podle chuti), aby vznikla netekutá, lepivá hmota. Z ní vytvarujte jakési sušenky a uložte je do lednice. Jen na ně nechoďte moc často!

Foto: Shutterstock

Autorka: Lucie Pražáková

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
kosanka
kosanka 11. 9. 2020

o tom jsem již slyšela

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 7. 7. 2020

ořechy miluji

Odpovědět
benca
benca 2. 7. 2020

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 2. 7. 2020

Odpovědět
k.eva
k.eva 28. 6. 2020

jsou velmi zdravé

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 047
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.