
Opět si lámete hlavu s tím, co si dát ke snídani? Jednoznačně sáhněte po ovesných vločkách. Tohle jídlo může podpořit hubnutí a je vynikajícím zdrojem vlákniny. Málokdo však tuší, že jeho pravidelná konzumace dokonce podporuje imunitu!
V obchodech se tváří poměrně nenápadně. Ovesné vločky jsou však nesmírně výživnou potravinou. Nejčastěji se konzumují s jogurtem a ovocem.
Nerozpustná vláknina obsažená v ovesných vločkách ulevuje od zácpy a podporuje zdravé trávení. Pomáhá také zlepšovat celkové zdraví gastrointestinálního traktu tím, že zajišťuje, aby se jídlo dostalo tam, kam potřebuje, a to ve správném čase.
Prevence srdečních chorob
Výzkum prokazuje přínosy ovesných vloček pro zdravé srdce a snížené riziko vzniku srdečních chorob. Z jakého důvodu? Za vším stojí nejen zdravá vláknina, ale i antioxidanty, jež slouží hlavně těm, kdo potřebují snížit špatný cholesterol. A počítá se každá porce! Už jste zkoušeli třeba zdravý banánový dort z ovesných vloček?
Jistá studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition prokázala, že ovesné vločky mohou být užitečné při regulaci krevního tlaku. Dobrovolníci, kteří se jí zúčastnili, dostávali pod 12 týdnů tři porce vloček denně (jednalo se pouze o pšenici nebo směs pšenice a ovsa). Podle vědců pozorované snížení systolického krevního tlaku by mohlo elimininovat výskyt ischemické choroby srdeční a mrtvice o 15 až 25 %.
Jednou z primárních výhod vlákniny obsažené ve vločkách je její schopnost pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi a tím i krotit inzulínovou rezistenci u pacientů s diabetem 2. typu. Ani tohle nezní špatně. A jak to vločky mají se snižováním váhy?
Jedním z hlavních důvodů, proč lidé mají potíže s hubnutím, je hlad. Přitom právě ten je nepřítelem úbytku kil. Ovesné vločky mohou pomoci tento problém napravit tím, že zajistí pocit sytosti po delší dobu a postarají se o příjem živin. Ostatně, bylo prokázáno, že beta-glukany (přirozeně se vyskytující polysacharidy) ve vločkách zpomalují rychlost, se kterou potraviny procházejí trávicí soustavou. Navíc vysoce kvalitní beta-glukany z ovsa podporují imunitu, což se hodí za každých okolností! Takže, co si dáte jako svoje první ranní jídlo?
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
myslím, že po ovesných vločkách se nezhubnu
Během pracov. týdne jím ráno oves.vločky s jogurtem a přidávám ovoce podle sezony,ale většinou jablka,maliny, ostružiny apod. (pomeranč, banán atd. ne), přidávám skořici, kokos strouh., ořechy nebo mandle, lněné semínko, dýň.sem...., o víkendu si na snídani a hlavně v zimě dělám teplé kaše z vloček,ale i jiných obilovin
já si dávám 2 lžičky ovesných otrub ráno do jogurtu , a ovesnou kaši snídám , s mussli ovesné vločky se krmím pomalu ob den ,ale že bych hubla?
Často jsem je jedla k snídani - spařené horkou vodou, smíchané se lžící Tahini, se skořicí, rozinkami a oříšky. Znovu se k tomu vrátím. )