Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 2. 7. 2020
Líbí se mi

Proč se vyplatí nahradit pšeničkou mouku mandlovou

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 2. 7. 2020
Líbí se mi
Proč se vyplatí nahradit pšeničkou mouku mandlovou

Proč se vyplatí nahradit pšeničkou mouku mandlovou

Mouka, která obzvláštní vaše recepty, a navíc je bez lepku? Ta mandlová! Připravte si ji v pohodlí domova a objevte její sílu. Pomůže vám například se zpomalením stárnutí i lepší kontrolou hladiny cukru v krvi!

Příprava bezlepkové mandlové mouky? Nesmírně jednoduchá! Jediné, co potřebujete, jsou mandle a mixér. Výsledek se pak dá použít do koláčů, cukroví, chlebů a dalších dobrot. Někdo mandlovou moukou z větší části nahrazuje tu klasickou, pšeničnou, a sází na ni třeba i při přípravě zdravé pizzy. Tak proč byste to nemohli zkusit i vy?

Namáčení i skladování

Přes noc nechte namočit jeden šálek mandlí. Ty ráno důkladně osušte, dejte je do mixéru a ten zapněte na nejvyšší výkon. Míchejte, dokud nezískáte konzistentní práškovou formu. Jemnou a načechranou mandlovou mouku skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo. A proč je mandlová mouka lepší než většina ostatních druhů?

Nutriční profil

Má nízký obsah sacharidů, je plná živin a vyniká slabou, sladší chutí. Může také poskytovat více zdravotních výhod než tradiční pšeničná mouka, konkrétně například snižuje hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. 28 gramů obsahuje 163 kalorií, 14,2 gramů tuku, 6,1 gramů proteinu, 5,6 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny, dále pak vitamin E, mangan, hořčík, měď a fosfor.

Co se týče uvedeného „éčka“, tak tento vitamin působí jako antioxidant, který zabraňuje poškození volnými radikály, jež urychlují stárnutí a zvyšují riziko srdečních chorob a rakoviny. Několik studií spojilo vyšší příjem vitaminu E s nižším výskytem Alzheimerovy choroby. Zanedbatelné není ani množství hořčíku. Ten se zase podílí na lepší kontrole hladiny cukru v krvi.

Vhodná i na obalování?

Odhaduje se, že mezi 25 až 38 % lidí s diabetem 2. typu trpí nedostatkem hořčíku a jeho korekce prostřednictvím stravy nebo doplňků může významně snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit funkci inzulinu a bojovat proti vysokému krevnímu tlaku. Už jen proto je příjem mandlové mouky více než žádaný. Proto se nebojte obalit v ní maso, nebo s její pomocí obohatit svůj oblíbený nedělní dezert. Akorát počítejte s tím, že tento druh mouky „nenafukuje“ těsto tak jako v případě mouky pšeničné. Pečivo je tak plošší.

Foto: Shutterstock

Autorka: Karolína Dostálová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
fff
fff 10. 10. 2020

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 9. 7. 2020

prima, kamarádka mi kupuje mandlovou mouku v Německu, používám ji na pečení, pšeničkou už dlouho ne

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 6. 7. 2020

občas používám, ale přece jen je mandlová mouka hodně drahá

Odpovědět
lemur
lemur 3. 7. 2020

Super.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 491
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.