
I v létě často hřešíme, co se dobrého jídla a pití týče. A tak není divu, že se stále více lidí snaží najít přírodní cestu, jak své tělo zbavit následků nestřídmého grilování a letních oslav. Detoxikaci mají v našem těle na starost především játra. Ale i ona potřebují občas povzbudit. Pomozte jim následujícími nápoji.
Pro očistu jater nepotřebujete žádné speciální či exotické suroviny. Klidně můžete vsadit na ty běžně dostupné, které zaručeně pomohou.
Mrkev je v našich zeměpisných šířkách tradiční zeleninou, kterou však máme často tendenci podceňovat, Přitom v tomhle oranžovém zázraku se skrývá spousta vitaminu A, který se v řadě studií ukázal jako silný spojenec v boji proti jaterním onemocněním. Navíc mrkev obsahuje velké množství antioxidantů, konkrétně betakarotenů a flavonoidů. Klidně ji můžete jen tak přikusovat nebo si z ní udělat oblíbený mrkvový salát (jen pozor, abyste to nepřehnali s cukrem), ovšem sklenice mrkvové šťávy (třeba v kombinaci s pomerančovou nebo špenátovou) zajistí pořádnou vzpruhu na celý den.
Milovníky zeleniny jistě potěší, že jejím játrům prospějí i šťávy ze zelených druhů zeleniny, jako je například kapusta, řapíkatý celer, špenát nebo salát (ideálně v kombinaci). Jistě, můžete si „naordinovat“ salát v míse, ale v tekuté podobě jej spořádáte více a navíc má vaše tělo zjednodušený přístup k důležitým živinám. A že jich je! Zelená zelenina je plná vitaminů, antioxidantů a minerálů, jež všichni potřebujeme. Taková zelená dávka zdraví navíc podporuje tvorbu žluči a tím přispívá k detoxikaci.
Také máte pocit, jako by byl zelený čaj pomocníkem snad se vším, a to od hubnutí až po detoxikaci? Pak vězte, že za to tento nápoj vděčí opravdu velké náloži antioxidantů, které vychytávají v těle volné radikály a pomáhají bojovat se zánětlivými procesy. Navíc vzhledem k tomu, že zelený čaj ovlivňuje metabolismus tuků, se kterým mají játra spoustu práce, rozhodně tomuto orgánu pomůžete, dopřejete-li si dva šálky čaje denně. Jen dejte pozor, abyste pili zelený čaj neslazený.
Určitě jste již slyšeli o kurkumě. Výrazně žlutém koření, jež dává barvu kari a je oblíbené především v asijské kuchyni. Poslední dobou je kurkuma stále častěji také v hledáčku nejrůznějších výzkumů – má totiž výrazné protizánětlivé účinky a spekuluje se, že může hrát roli v prevenci rakoviny. A protože má toto koření detoxikační účinky, vaše játra si jej zamilují. Jak jim ho dodat? Vyzkoušejte jednoduchý nálev, kdy čajovou lžičku kurkumy zalijete šálkem vroucí vody, necháte 10 minut louhovat a ochutíte několika kapkami citronové šťávy. Pijte jednou denně.
A když už jsme zmínili citron – společně s dalšími citrusovými „bratříčky“ tvoří skvělý zdroj detoxu pro vaše játra (a nejen ta). Můžete si dopřát proslavenou vodu s citronem ráno po probuzení, nebo kdykoli během dne čerstvě vymačkanou šťávu z grepů či pomerančů. Jen pozor, pokud si budete kupovat citrusové džusy v obchodě. Často bývají ze zmražené šťávy nebo plné cukrů a konzervant. Raději proto spoléhejte na čerstvé plody.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Dobré rady
Super.