Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 20. 10. 2020
Líbí se mi

Potraviny, které nikdy nedávat do lednice

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 20. 10. 2020
Líbí se mi
Potraviny, které nikdy nedávat do lednice

Potraviny, které nikdy nedávat do lednice

Nějak máte zafixováno, že chlad a mráz konzervuje. Proto vaše lednička a mraznička praská ve švech. Ale je to tak správně? Možná, že některé potraviny jen zbytečně zabírají tolik potřebné místo v nejběžnějším domácím spotřebiči. Co byste z ledničky rozhodně měli vyndat?

Z nákupu si nesete nějaké ty dobroty navíc. Byly totiž v akci, nebo jim zanedlouho končí spotřeba. Šup s nimi do chladu, tam ještě chvíli vydrží! Nebo ne? Nenechte se mýlit, spousta věcí do chladného šuplíku nepatří a tohle jsou některé z nich!

Původně voňavý a křupavý chléb

Bochník chleba by se měl zamotat do čisté utěrky nebo plátna, aby mohl dýchat. (Vhodné jsou i takzvané chlebovky.) Takto vydrží při pokojové teplotě. V lednici se chlebík kazí o dost rychleji. Střída ztrácí elastičnost a drobí se. Dochází k uvolňování vody, chléb vysychá.

Sladké banány

Nejlepší místo pro skladování banánů je jednoduše na pultu. Pokud máte extra zralé banány, a nevíte, co s nimi, oloupejte je a zmrazte na smoothies. Ledničce se však i v tomto případě vyhněte. Chlad způsobí, že slupky zhnědnou mnohem rychleji a také se změní struktura banánů.

Ne tak odolné brambory

Pokud své brambory skladujete v lednici, v domnění, že jim prodloužíte trvanlivost, děláte chybu. Vlivem nízkých teplot se začne měnit škrob na cukr, což se výrazně odrazí nejen na chuti brambor, ale i jejich tvaru a struktuře. Nejlépe se jim daří na chladném, tmavém a vzdušném místě – stranou od cibule, která způsobuje předčasné vyklíčení.

Zvlášť nedozrálá rajčata

Čerstvá rajčata taktéž patří mezi potraviny, které si s ledničkou nerozumí. Ztrácí chuť, působení chladného vzduchu zastavuje proces dozrávání, vnitřek se stává moučnatým a neidentifikovatelným „cosi“… Na pultu v kuchyni je jim mnohem lépe!

Cibule a česnek

Máte doma proutěný košík? Výborně, dejte do něj cibuli. Vlhkost v lednici jí nesvědčí. A podobně je tomu i u česneku. Rychleji plesniví, je gumovitý a méně chutný.

Jablka a hrušky

Jablka i hrušky obvykle v ledničce moučnatí a scvrkávají se. Nejlépe jim svědčí skladování ve sklepě (pro potraviny je ideální teplota okolo 4-5 °C), popřípadě třeba v dobře tepelně izolované bedně na balkoně.

Foto: Shutterstock

Autorka: Šárka Mikulová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
smolda3
smolda3 27. 11. 2020

Děkujieme za dobré rady

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 052
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.