Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí, které už pomalu klepe na dveře. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí.
Tykve obecná se skvěle hodí jako hlavní jídlo, ale i příloha. Neopomenutelný je rovněž její vliv na imunitní systém. Podporuje správnou funkci slinivky, srdce a uklidňuje mysl. Díky svým močopudným účinkům také ulevuje při onemocnění ledvin, detoxikuje a pomáhá proti revmatismu.
Zaměřte se na kvalitu
Žádná průmyslová hnojiva ani chemické látky, jako jsou například pesticidy. To jsou dýně produkované v bio kvalitě. Biopotraviny nejen že obsahují maximální množství vitamínů a minerálů v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo, ale navíc byly vyprodukovány v souladu s přírodou a legislativou pro ekologické zemědělství. Seženete je na eko farmách, které bioprodukty nabízejí například prostřednictvích bedýnkových systémů. Anebo můžete vyrazit klidně i do supermarketu, kde je jednoduše poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry.
Lahodné dýňové lívance

Ingredience:

    200 g bio dýňového pyré (upečené či uvařené kousky dýně jednoduše rozmixujete)
    180 g bio pohankové mouky
    2 čajové lžičky bio cukru
    50 g bio bílého jogurtu
    2 bio vejce
    30 g rozpuštěného bio másla
    rostlinný olej v bio kvalitě na smažení
    čajová lžička soli

Postup:
Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. V druhé nádobě smíchejte dýňové pyré s jogurtem, přidejte vejce, máslo, cukr a pomalu přisypávejte moučnou směs. Míchejte, dokud nevznikne hustší těsto. Lívance smažte stejně jako palačinky na mírném ohni z obou stran 2 minuty. Na závěr ozdobte například medem a oříšky.
Hranolky z dýně hokkaido – nejchutnější podzimní příloha

Ingredience:

    1 dýně hokkaido v bio kvalitě
    bio rostlinný olej
    bylinky v bio kvalitě na dochucení
    bio mořská sůl

Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem. Poté se pusťte do přípravy hranolek. Dýni dobře očistěte a vydlabejte. Následně ji nakrájejte na menší části podobné klasickým hranolkům. Vložte je do velké mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte bylinky. Vše dobře promíchejte a vysypte na připravený plech. Pečte v horkovzdušné troubě asi 30 minut. Hranolky je potřeba hlídat. Skvěle se hodí ke všem druhům masa i jako pochutina s rajčatovým nebo jogurtovým dipem.
Oblíbená slaná pochoutka – dýňové placky

Ingredience:

    ½ dýně hokkaido v bio kvalitě
    200 g bio pohankové mouky
    3 bio vejce
    2 bio jarní cibulky
    bylinky na dochucení v bio kvalitě (např. rozmarýn)
    špetka soli a pepře

Postup:
Očištěnou a vydlabanou dýni najemno nastrouhejte a vložte do připravené mísy. Ke směsi přidejte vejce, mouku, sůl, pepř, cibulku a bylinky. Vše dobře promíchejte a smažte dozlatova z obou stran maximálně 1-2 minuty. Po usmažení doporučujeme placky nechat okapat na ubrousku. Můžete podávat jako přílohu nebo samostatně s dipem.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.  
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR.
Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin.
Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Více informací a také skvělých tipů na (nejen) podzimní recepty najdete na MyJsmeBio.cz
Foto: Shutterstock; BIO

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account