Základní principy správných stravovacích návyků jsou všem jasné: zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny, proteinů a celozrnného pečiva. Když ale přejdeme od teorie k praxi, mohou se některá pravidla lehce změnit ve velkou dietní chybu. Potom váha nejde dolů, ale právě naopak.
Přinášíme vám čtyři tipy, které vám mohou zjednodušit hubnutí.
Salát je vždycky dietní! Nebo ne?
Salát si všichni spojují se zdravým jídlem, které představuje dobrou variantu oběda. Můžete zkusit například kombinaci různých druhů zeleniny, doplněnou o nějaký protein a přelitou bylinkovým octovým dresinkem. Pokud si hlídáte váhu a salát obědváte poměrně často, zvažte několik věcí. Když si jej dáte v restauraci, počítejte s tím, že bude obsahovat velké množství tuku. Příčinou není jen zálivka, v jejíž jedné lžíci se ukrývá až 75 kalorií. Proto si raději objednejte dresink zvlášť, a ne přímo na salát. Jedině tak budete mít pod kontrolou, kolik ho sníte.
Dbejte i na to, jakým způsobem je připravené maso. Grilované kuřecí je v pořádku. Pozor ale na smažené kuřecí stripsy. Všímejte si také tučných přísad jako sýr, slanina nebo maso s vysokou energetickou hodnotou. Kalorie dokážou raketovou rychlostí vyhnat nahoru i tortillové chipsy, nudle, smetana nebo mastné krutony.
Džus versus čerstvé ovoce
Mnoho lidí se snaží zvýšit příjem ovoce a zeleniny tím, že do svého jídelníčku zařadí šťávy z nich. Ve skutečnosti ale mohou představovat velký problém.
Zeleninové šťávy nejsou samy o sobě tak chutné. Většina lidí do nich pro lepší chuť přidává ovoce, čímž ale rapidně zvyšují obsah kalorií. Stane se pak, že na půl litru získají až 350 kalorií. Takové množství představuje např. 11 hrnků syrové kapusty.
Pokud upřednostňujete čistě ovocné šťávy, kalorie se v nich pohybují v mnohem vyšších číslech. Jejich větší konzumaci napomáhá odstranění dužiny při odšťavnění. Ta totiž představuje vlákninu. Pijete pak pouze šťávu, která nezasytí jako celé čerstvé ovoce. Středně velký pomeranč v sobě ukrývá 60 kalorií. Na přípravu jedné sklenice spotřebujete čtyři kusy ovoce. Tolik byste jich na posezení pravděpodobně nikdy nesnědli. Vypít je ale není problém. Chcete-li jíst více ovoce a zeleniny, konzumujte je raději celé.
Bez lepku zhubnu… Nebo ne?
Lidé, kteří nemají na lepek intoleranci, často věří, že jeho vyloučení jim pomůže zhubnout. Ještě před pár lety nebyly bezlepkové výrobky tak snadno dostupné jako dnes. Také speciální dieta vypadala jinak. Lidé, kteří jej nesnesli, museli ze své stravy vyřadit chleba, těstoviny, koláče, sušenky, preclíky i krekry. Sacharidy získávali z jiných zdrojů jako ovoce nebo zelenina, což se může zdát jako dobrá strategie.
Dnes však v obchodech najdeme bezlepkové cereálie, brownies, koláče, sušenky a mnoho dalšího. A právě široká nabídka těchto výrobků může zradit. Omezit lepek není řešením, jak se zbavit přebytečných kil, pokud si zároveň nehlídáte kalorie. Důležité je pečlivě číst složení výrobků. V mnoha případech nahrazuje pšenici rafinovaný škrob z rýže, kukuřice nebo brambor, který vám žádné kalorie neušetří.
Navíc některé bezlepkové produkty obsahují zbytečně moc tuku a cukru, které mají zlepšit jejich chuť nebo strukturu. Vhodnějším řešením je vyměnit zdroje obsahující lepek jako pšenice, ječmen, žito a další za ty bezlepkové, jako quinoa nebo proso.
Cvičila jsem, jdu jíst
Mnoho lidí přeceňuje počet kalorií, které spálí během cvičení. Pokud si nestanovíte přesný výdej, který máte, může se lehce stát, že se zbytečně přejíte a kila dolů nepůjdou. Důvodem menšího spalování může být, že při tréninku nepracujete dost tvrdě nebo dlouho.
Veďte si přesnou tabulku, jak moc doopravdy cvičíte a kolik toho sníte. Když pak zjistíte, že abyste spálili dvě sušenky, musíte jet 20 minut na kole, určitě si příště rozmyslíte, co sníte.
Foto: Shutterstock
Autorka: Nikola Strnadová
Omyly při dietě, kterým nejspíš také věříte a nehubnete
-
Lektiny: proč je potřebujeme ke zdraví a kde je hledat?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Co mají společného arašídy s červenými fazolemi? Obě potraviny patří ke zdrojům lektinů. Proč zrovna i vy tyhle látky potřebuje...
-
V umírněném množství je bílé víno stejně prospěšné jako červené
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Že červené víno je lepší než bílé? Zda na chuť, to necháme čistě na vašem posouzení. Nicméně když jde...
-
Jak se zbavit vrásek kolem očí? Nemusíte se přestat smát
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Ačkoli se říká, že vrásky v okolí očí značí, že se jejich majitel či majitelka často směje, nemusí to...
-
Šest principů účinného otužování
Veronika Allister||#, Krása a zdraví, Magazín, biohacking, péče o sebe, péče o tělo
Ne všichni otužilci využívají plný potenciál otužování. Jaké jsou základní principy pro to, aby byla chladová terapie co nejúčinnější?...
-
Karcinogenní potraviny, které máte ve spíži i v žaludku
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Že mají karcinogenní potraviny hodně blízko k rakovině, to je poměrně známá informace. Mohou mít ale něco společného i...
-
Máte rádi česnek? O důvod víc, proč z něj mít připravený tekutý medikament
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, tipy, zdraví
Jen stěží bychom hledali domácnost, ve které by česnek neměl své pevné a nezastupitelné místo. V jaké formě a...
-
Vlasy po čtyřicítce: rady od zkušených kadeřníků, díky kterým budete mít krásnější vlasy, než kdy dřív
Lucie Janotová||Krása a zdraví, účesy
Jak zabránit stárnutí vašich vlasů? Jak stárneme, nemění se jen naše tělo nebo pleť, ale také vlasy. Všechno od...
-
Klíčem k úspěšnému podnikání je milovat to, co děláte, říká Tetiana Babchuk, která v Praze otevřela první salon na úpravu obočí
Lucie Janotová||Krása a zdraví, inspirativní ženy, rozhovor
Když přišla s myšlenkou na otevření kosmetického salonu na úpravu obočí, mnoho lidí se jejímu nápadu jen smálo. Dnes...