Nakládané okurky jsou nevídanou pochoutkou mnoha těhotných žen. Bez nich se ale neobešli ani milovníci párků, křenu a hořčice. Okurky svoji kyselostí dochucují hodně pokrmů, ovšem jelikož je lák, v němž jsou naložené, zdrojem elektrolytů, antioxidantů a živin, neměl by se vylévat! Poslouží i k hubnutí!
Ocet, voda, sůl, cukr, bobkový list, černý pepř, nové koření a kuličky hořčice. Tak nějak takhle vypadá obvyklý recept na okurkový lák. Jaké má schopnosti? Nedopusťte, aby jediná kapka přišla nazmar!
Vyprošťovák
Ano, je to tak. Šťáva z nakládaček je bohatá na některé minerály, kupříkladu sodík. Hodí se tedy při léčbě kocoviny, kterou doprovázejí bolesti hlady, přecitlivělost na světlo i nekonečná žízeň. Lák pomáhá vyrovnávat elektrolyty v těle a zároveň organismus zavodní. Dejte sbohem kávě a otevřete sklenici s okurkami!
Iontový nápoj
Většina sportovních nápojů obsahuje potencionálně škodlivé látky, jako jsou třeba umělé příchutě nebo barviva s vysokým obsahem fruktózy. Chcete slyšet další dobrou zprávu? Okurková šťáva si na nic nehraje a navíc má příznivé účinky. Sodík, draslík a voda dělají dobře lidem, kteří se věnují vytrvalostním sportům. Díky ní aktivní osoby podávají lepší výkony. (Chlorid vápenatý a ocet se zároveň podílejí na tom, že se sodík i draslík vstřebávají rychleji.)
Navíc platí, že i malá sklenička okurkového nálevu zmírňuje svalové křeče vyvolané cvičením. Jedná se tedy o vynikající sportovní nápoj „před i po“ fyzické aktivitě. A pozor, prý ulevuje i od křečí menstruačních!
Prostředek pro lepší trávení
Ocet v okurkové šťávě povzbuzuje růst a zdravou rovnováhu „dobrých baktérií“ ve střevech, dělá tedy vynikající službu zažívacímu systému. Mnoho příznivců přísahá i na to, že také působí proti pálení žáhy.
Posilovač imunitního systému
Nakládaná šťáva je naplněna antioxidanty, zejména vitaminem C. Tyto antioxidanty posilují imunitní systém a předcházejí poškození volnými radikály, které mohou urychlit proces stárnutí a způsobit řadu nemocí a chorob. Opět platí, že se antioxidanty vstřebávají mnohem rychleji, a to díky kyselému obsahu láku.
Stimulátor hubnutí
Vědci odhalili, že pravidelná konzumace octa, který je hlavní složkou nakládané šťávy, může přispívat k hubnutí. Kyselina octová totiž narušuje schopnost těla trávit škrob a aktivuje látky, jež působí na spalování tuků. Tak na zdraví!
Foto: Shutterstock
Autorka: Kateřina Málková

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account