Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Michaella
Michaella
Vloženo 6. 7. 2021
Líbí se mi

Příroda je obrovská lékárna, která nevyžaduje po nikom peníze a má otevřeno kdykoli potřebujeme

Michaella
Michaella
Vloženo 6. 7. 2021
Líbí se mi
Příroda je obrovská lékárna, která nevyžaduje po nikom peníze a má otevřeno kdykoli potřebujeme

Příroda je obrovská lékárna, která nevyžaduje po nikom peníze a má otevřeno kdykoli potřebujeme

Příroda je obrovská lékárna, která nevyžaduje po nikom peníze a má otevřeno kdykoli potřebujeme. Najdeme v ní léky na jakoukoli nemoc a bolest, stala se pro nás inspirací a velkou studnici různých informací. Na našem blogu najdete krásné články o léčivých účincích medu, aloe a o plodech pro zdraví. Dnes se spolu podíváme do voňavého světa lípy, jasmínu a černého bezu.  

Lípu známe od nepaměti 

Účinky lípy známe již od nepaměti, kdy byla spojována s plodností a prosperitou. Lípa je českým národním stromem, od pradávna byla využívaná v léčitelství a bylinkářství. Pro její šetrné a významně léčivé účinky se dodnes z ní připravuje čaj, odvar, tinktury, tobolky nebo kapky. Lípa je velmi přínosná pro naše zdraví:

  • působí při nachlazení
  • zmírňuje horečky
  • pomáhá při pocení
  • zklidňuje a odhleňuje dýchací cesty
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • ulevuje bolestem hlavy
  • zklidňuje při nervozitě
  • pomáhá při kardiovaskulárních nemocech
  • lipový květ, který se sbírá a suší, obsahuje: třísloviny, flavonoidy, silice a látky, které mají podobný účinek, jako vitamín E
  • podporuje tvorbu moči i potu
  • rozpouští hleny při kašli
  • má blahodárné účinky na trávicí ústrojí
  • zlepšuje tvorbu žluči
  • působí proti křečím
  • používá se při poruchách spánku
  • léčí popáleniny, odřeniny a hmyzí bodnutí
  • upozornění: vždy dávejte pozor na alergické reakce, pokud nějakou objevíte, konzultujte užívání se svým lékařem

Lípa je užitečná i v kosmetice, což ocení zejména ženy, které mají na pleti tmavé skvrny, které lípa pomáhá zesvětlit.  Je dobrá také na pokožku hlavy, kdy zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje růst nových. Používá se i jako vonná esence do parfémů.

Černý bez je velice oblíbený

Další nejoblíbenější bylinou v léčitelství a bylinkářství je černý bez. Keře bezu najdeme téměř všude v přírodě, ve městech, v parcích, u cest a podél řek. Jeho účinky dobře známe a víme, jak je užitečný.

  • pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě, chřipce i angíně a zánětu dutin
  • plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, kyselinu pantotenovou, třísloviny, pektin, vitamín C, A, B, B1, B2, B6, B12
  • listy obsahují velké množství vápníku
  • podobně jako lípa stimuluje pocení, díky čemuž dochází ke snižování horečky
  • bezový sirup usnadňuje vykašlávání, výborný je čaj, v kombinaci s dalšími bylinkami, které tak zesílí jeho účinky
  • má výborné detoxikační účinky, zbavuje tělo toxinů, léčí dnu i revma
  • působí močopudně a čistí ledviny i močové cesty
  • je vhodný i pro ty, kdo mají problém s tlakem a cévami, protože zlepšuje jejich pružnost a tlak snižuje
  • jako čaj působí na žaludeční i střevní koliky
  • funguje při nevolnosti, plynatosti a nedostatečném trávení
  • má mírně projímavé účinky, takže pomáhá při zácpě
  • ulevuje při migrénách, bolestech páteře, ischiasu
  • pomáhá při hemoroidech
  • je dobrý na křečové žíly

Plody bezu se zpracovávají na šťávu, sirup, výborné je bezové víno, limonády, likéry nebo marmelády. Květy bezu (kosmatice) se také smaží v těstíčku jako pochoutka. Černý bez je užitečný po všech stránkách a roste téměř všude. Pokud chcete sbírat květy nebo bobule, raději si vyhlédněte čisté prostředí, mimo silnice a město. Zralé bobule v září lákají velká hejna ptáků. Takže i zvířata vědí, jak je prospěšný a chutný.

Jasmín je symbolem lásky a elegance

Tato popínavá rostlina, je známá především pro své bílé květy, které kvetou od června do srpna a jejichž vůně je mnohdy téměř omamná. Původ jasmínu není až tak zřejmý, údaje o něm jsou v čínských starobylých textech. V Číně byl používán pro léčebné účinky. Další údaje pocházejí ze starobylé Byzance, za jeho kolébku jsou považovány země Střední Asie, Persie a Arabské země. Dnes se z květů jasmínu, které se mimochodem musejí sbírat ručně před svítáním, jinak ztrácejí až 20% vůně, získává drahý éterický olej. Jeho účinky:

  • uvolňuje napětí
  • zmírňuje neklid, úzkost
  • bojuje proti depresi
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • je účinný při bolesti žaludku a gynekologických potížích
  • snižuje otoky
  • pomáhá při bolestech v krku
  • má rovněž účinky povzbuzující
  • zlepšuje náladu, sebevědomí
  • působí jako afrodiziakum

Také se s ním setkáme v podobě jasmínové rýže nebo jasmínového čaje. V Indii, Itálii, Egyptě a Alžírsku roste jasmín žlutý, kterému se říká "královna noci" pro svou noční omamnou vůni. Využívá se v aromaterapii. Jasmín se přidává do koupelových olejů, krémů, masážních prostředků a parfémů.

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
99 354
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.