Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 31. 10. 2020
Líbí se mi

Karcinogenní potraviny, které máte ve spíži i v žaludku

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 31. 10. 2020
Líbí se mi
Karcinogenní potraviny, které máte ve spíži i v žaludku

Karcinogenní potraviny, které máte ve spíži i v žaludku

Že mají karcinogenní potraviny hodně blízko k rakovině, to je poměrně známá informace. Mohou mít ale něco společného i s vaší kuchyní? Odpověď nalezete v pytlíku bramborových lupínků nebo v každém soustu uzenin. Buďte ve střehu!

Karcinogen. Zní to děsivě, viďte? Ale co je vlastně zač a proč je tolik nebezpečný? Zjednodušeně řečeno jde o látku, která dokáže změnit buňky tak, aby se staly rakovinnými, což znamená, že pak napadají tkáně a šíří se po celém těle. Asi nejznámějšími karcinogeny jsou chemikálie v cigaretovém kouři, škodliviny ve znečištěném životním prostředí a některé pesticidy.

Hrozba, která si nevybírá

Zrovna vás napadá, že jste z obliga, protože nekouříte a žijete na vesnici v souladu s přírodou, takže dýcháte jen čistý vzduch? To ale pořád nemusí znamenat, že si můžete oddechnout. I některé běžně konzumované potraviny totiž mohou být karcinogenní! Před kterými odborníci varují?

Bramborové chipsy, mls s následky

Rádi si takhle u televize otevřete pytlík brambůrek? A teď si představte, že uvedená slaná dobrota vás teoreticky vzato může poslat přímo na nemocniční lůžko. Tak nějak by se dal interpretovat závěr studie amerických expertů působících ve společnosti HEATOX, která se zabývá škodlivinami přítomnými v potravinách. Ti zjistili, že smažené i pečené lupínky jsou obohaceny o toxický karcinogen akrylamid, jež se dává do souvislosti nejen s rakovinou, ale zvýšeným rizikem cévních chorob, hypertenze nebo diabetu.

Alkohol má spoustu temných stránek

Již mnoho výzkumů naznačilo, že čím alkoholu člověk pije, tím je k rozvoji onkologických onemocnění náchylnější. Jak to? Vysvětlení je jednoduché. Když organismus metlu lidstva metabolizuje, produkuje acetaldehyd. Ten se v těle chová jako karcinogen, neboť vyvolává změny v chromozomech a ničí strukturu DNA.

Ani z uzenin nic dobrého nekouká

Šunka, slanina nebo párky? I z toho bývají následky! Tedy alespoň podle Světové zdravotnické organizace (WHO), která tyhle zpracované potraviny zařadila na seznam prokázaných karcinogenů. Uzeniny se tak ocitly na stejném seznamu, kde figuruje i tabák nebo azbest. Už vás na ně přešla chuť?

Foto: Shutterstock

Autorka: Šárka Mikulová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Tuaa
Tuaa 1. 11. 2020

brambůrky nekupuji vůbec a uzeniny velice omezeně

Odpovědět
kosanka
kosanka 1. 11. 2020

máme je velmi sporadicky

Odpovědět
sipeji
sipeji 1. 11. 2020

Tak brambůrky a uzeniny se naštěstí u nás doma moc nenacházejí.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 051
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.