Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 1. 3. 2021
Líbí se mi

Ryba jako velmi zdravá a bezpečná potravina? Nenechte se zmást. Tyhle tři druhy patří k toxickým kusům!

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 1. 3. 2021
Líbí se mi
Ryba jako velmi zdravá a bezpečná potravina? Nenechte se zmást. Tyhle tři druhy patří k toxickým kusům!

Ryba jako velmi zdravá a bezpečná potravina? Nenechte se zmást. Tyhle tři druhy patří k toxickým kusům!

Mnoho ryb - z nichž některé končí na našich talířích - vykazuje rostoucí hladiny methylrtuti neboli velmi toxické látky, která se z těla jen tak lehce nevyloučí. Jak k něčemu takovému vůbec mohlo dojít? V průběhu 20. století se v důsledku lidské činnosti zvýšila koncentrace rtuti v životním prostředí na trojnásobek, tedy oproti přirozené přírodní koncentraci. A tím to všechno začíná. Rtuť je těžký kov, který se přirozeně vyskytuje v přírodě. V prostředí se kovová rtuť působením bakterií přeměňuje na methylrtuť, která je toxičtější. Suma sumárum, špatné prostředí, špatné podmínky pro živočichy.

Za všechno může člověk?

Mnoho ryb, které žijí v moři, je vystaveno působení methylrtuti, již absorbují prostřednictvím řas. Tato toxická látka se tak dostává do organismu lidí, kteří si myslí, že ryby jsou jednou z nejdravějších potravin. Chyba lávky. Téměř 100 % methylrtuti obsažené ve zkonzumovaném mase přechází do krevního řečiště, odkud je transportována do jater, ledvin nervové soustavy a částečně do mozku, kde se ukládá. Methylrtuť je v lidském organismu stabilní a velmi pomalu se rozkládá. (Střední poločas rozpadu je v lidském organismu 44-80 dní. Tak to aspoň tvrdí vědci z kanadské Trentské univerzity.)

Rizikové druhy ryb

Situace dokonce došla tak daleko, že podle současného výzkumu Harvardské univerzity pochází přibližně 82 % expozice methylrtuti z konzumace mořských plodů, přičemž se tyto výsledky objevují v časopise Nature. Právě v něm je uvedeno, že hladina methylrtuti u ryb, jako je treska, tuňák a mečoun obecný, jsou na vzestupu. Platí přitom, že čím výše je živočich postavený v potravním řetězci, tím mohou být koncentrace methylrtuti v jeho tkáních vyšší.

Sluší se uvést, že se výzkumníci opírali o analýzu údajů ekosystému Mainského zálivu v Atlantském oceánu. Konkrétně se zabývali daty za posledních 30 let. Co to všechno konkrétně pro vás znamená?

Potenciální hrozba

Pokud jsou methylrtuti vystaveny děti a těhotné ženy nebo ženy v produktivním věku, které plánují mít potomky, je to problém. Methylrtuť totiž snadno proniká z těla matky placentou do těla vyvíjejícího se plodu v děloze, což může vést k narušení vývoje nervového systému. Vědci také varují, že tato toxická látka negativně ovlivňuje srdečněcévní systém, imunitu a reprodukci jako takovou. Zdravotní přínos konzumace některých ryb je tak sporný.

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
sipeji
sipeji 2. 3. 2021

Já miluji lososa.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 1. 3. 2021

Rybám obecně moc nedáme..vadí mi v nich kosti + my ani nijak extra nevoní

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 1. 3. 2021

víme, my máme nejraději pstruha, tresku a když je v akci třeba štika, tu miluji, nebo kdyby mi ji nějaký rybář nabídl, už jsem ji dlouho neměla

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 1. 3. 2021

Ryby mám moc ráda

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 458
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.