Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 4. 9. 2019
Líbí se mi

Jogurty a kysané zelí si dopřávejte každý den. Kvůli střevům i lepší pohodě

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 4. 9. 2019
Líbí se mi
Jogurty a kysané zelí si dopřávejte každý den. Kvůli střevům i lepší pohodě

Jogurty a kysané zelí si dopřávejte každý den. Kvůli střevům i lepší pohodě

Se začátkem babího léta se mnoho lidí pouští do změny jídelníčku a nastartování zdravého životního stylu po létě plném dietních hříchů v podobě zmrzliny a grilování. Jedním z možných přístupů může být i zařazení kysaných produktů do běžné denní výživy. Fermentované potraviny podporují správnou činnost střev a přispívají k naší celkové pohodě – o jejich účincích věděli již naši předci, proces fermentace je totiž jedním z nejstarších způsobů uchovávání potravin.

Podle průzkumu ovšem až 30 % Čechů vůbec netuší, jaké benefity pro naše zdraví mohou kysané produkty mít. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme přehled důvodů, proč si je dopřávat každý den!

Co je vlastně fermentace

Fermentace je známa již od pradávna a naši předci ji používali především na uchovávání potravin. Nejstarší zmínka o řízeném kvašení pochází z Číny, kde takto upravovali potraviny již 7 000 let před naším letopočtem. Kysané produkty se ale objevovaly i později ve starověkém Egyptě či Babylonu.

Fermentace stojí také za objevením dnes populárního pokrmu sushi. Pro uchování čerstvosti se naporcované a nasolené ryby nakládaly mezi rýži a kameny. Tlak kamenů a vznikající teplota a vlhkost udržovaly maso čerstvé až po dobu několika měsíců. Může za to právě probíhající proces kvašení. V souvislosti s ním vznikl i název sushi (kyselá rýže).

Které to jsou?

Fermentovanými produkty se myslí ty, jež za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. Patří sem například jogurty, kefíry, mléčně kysaná zelenina, některé druhy sýrů, salámů nebo fermentované kojenecké mléko.

Dnes jsou známé především jako zdraví prospěšné potraviny, jež jsou pro náš organismus dobře stravitelné, napomáhají dostat do střev přátelské bakterie a přispívají k jejich správné činnosti. Dle průzkumu si je benefitů kysaných potravin mnoho respondentů vědomo, nicméně je zde stále až 30 % Čechů, kteří nevědí, proč by tyto produkty měli konzumovat a jaký vliv mají na jejich zažívání.

Proč jim dát šanci

S koncem léta se mnoho lidí snaží odlehčit jídelníček a přejít na zdravější životní styl. Fermentované produkty mohou být dobrým startem pro tuto změnu. Fermentace je přirozená chemická reakce, kterou najdeme všude kolem nás. Konzumace produktů, které prošly tímto procesem, nám umožňuje dostat do střev přátelské bakterie pomáhající s trávením, a je to určitá cesta, jak pozitivně ovlivnit celkový stav zažívání a docílit naší celkové pohody.

Kysané produkty jsou vhodnou složkou potravy nejen dospělých, ale také dětí. Pro ně jsou velmi dobře stravitelné, mohou zmírnit zažívací obtíže, jako je třeba nadýmaní, a tím celkově přispívají k jejich spokojenosti. Zvláště malým dětem ale nemůžeme většinu fermentovaných produktů podávat, protože ještě nemají dostatečně vyvinutý zažívací trakt. Jedinečným řešením jsou pro ně speciální fermentovaná kojenecká mléka, která jsou již zcela běžně k dostání v některých evropských zemích a brzy by měla být dostupná i u nás.

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
dondova
dondova 6. 9. 2019

jogurty zbožňuji a velmi mám ráda kysané zelí - na mnoho způsobů

Odpovědět
Ovace
Ovace 5. 9. 2019

Musím se na to zaměřit

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 5. 9. 2019

jogurty jíme skoro denně, kysané zelí máme také rádi, ale v létě ho nejíme tak často jako v zimě

Odpovědět
lemur
lemur 5. 9. 2019

Jogurty jíme s manželem často.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
85 692
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.