Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 10. 2. 2021
Líbí se mi

Dopřávejte si kysané produkty každý den. Změní to váš život!

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 10. 2. 2021
Líbí se mi
Dopřávejte si kysané produkty každý den. Změní to váš život!

Dopřávejte si kysané produkty každý den. Změní to váš život!

Se začátkem nového roku se mnoho lidí pouští do změny jídelníčku a nastartování zdravého životního stylu. Jedním z možných přístupů může být i zařazení kysaných produktů do běžné denní výživy. Fermentované potraviny podporují správnou činnost střev a přispívají k naší celkové pohodě – o jejich účincích věděli již naši předci, proces fermentace je totiž jedním z nejstarších způsobů uchovávání potravin.

Podle průzkumu ovšem až 30 % Čechů vůbec netuší, jaké benefity pro naše zdraví mohou kysané produkty mít. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme přehled důvodů, proč si je dopřávat každý den!

Co je vlastně fermentace

Fermentace je známa již od pradávna a naši předci ji používali především na uchovávání potravin. Nejstarší zmínka o řízeném kvašení pochází z Číny, kde takto upravovali potraviny již 7 000 let před naším letopočtem. Kysané produkty se ale objevovaly i později ve starověkém Egyptě či Babylonu.

Fermentace stojí také za objevením dnes populárního pokrmu sushi. Pro uchování čerstvosti se naporcované a nasolené ryby nakládaly mezi rýži a kameny. Tlak kamenů a vznikající teplota a vlhkost udržovaly maso čerstvé až po dobu několika měsíců. Může za to právě probíhající proces kvašení. V souvislosti s ním vznikl i název sushi (kyselá rýže).

Které to jsou?

Fermentovanými produkty se myslí ty, jež za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. Patří sem například jogurty, kefíry, mléčně kysaná zelenina, některé druhy sýrů, salámů nebo fermentované kojenecké mléko.

Dnes jsou známé především jako zdraví prospěšné potraviny, jež jsou pro náš organismus dobře stravitelné, napomáhají dostat do střev přátelské bakterie a přispívají k jejich správné činnosti. Dle průzkumu si je benefitů kysaných potravin mnoho respondentů vědomo, nicméně je zde stále až 30 % Čechů, kteří nevědí, proč by tyto produkty měli konzumovat a jaký vliv mají na jejich zažívání.

Proč jim dát šanci

S koncem léta se mnoho lidí snaží odlehčit jídelníček a přejít na zdravější životní styl. Fermentované produkty mohou být dobrým startem pro tuto změnu. Fermentace je přirozená chemická reakce, kterou najdeme všude kolem nás. Konzumace produktů, které prošly tímto procesem, nám umožňuje dostat do střev přátelské bakterie pomáhající s trávením, a je to určitá cesta, jak pozitivně ovlivnit celkový stav zažívání a docílit naší celkové pohody.

Kysané produkty jsou vhodnou složkou potravy nejen dospělých, ale také dětí. Pro ně jsou velmi dobře stravitelné, mohou zmírnit zažívací obtíže, jako je třeba nadýmaní, a tím celkově přispívají k jejich spokojenosti. Zvláště malým dětem ale nemůžeme většinu fermentovaných produktů podávat, protože ještě nemají dostatečně vyvinutý zažívací trakt. Jedinečným řešením jsou pro ně speciální fermentovaná kojenecká mléka, která jsou již zcela běžně k dostání v některých evropských zemích a brzy by měla být dostupná i u nás.

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 13. 6. 2021

prima, to jsou dobroty

Odpovědět
dasenaK
dasenaK 12. 2. 2021

mám ráda

Odpovědět
sipeji
sipeji 11. 2. 2021

Kysané potraviny jsou úžasné, snažíme se jíst co nejvíce, hlavně zelí.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 10. 2. 2021

tento druh nakládání zeleniny jsem ještě nezkoušela a ani nejedla

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 366
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.