
Řada lidí má pocit, že k tomu, aby mohli dodržovat vyvážený jídelníček, který odpovídá zásadám zdravého životního stylu, musejí být bohatí. Ale to vůbec nemusí být pravda! Jíst zdravě můžete i s velmi omezeným rozpočtem.
Vyplatí se ale dodržovat několik základních pravidel.
Pokud chcete začít šetřit, první rada, kterou dostanete, je, že máte začít své výdaje plánovat. A s jídlem při omezeném rozpočtu je to podobně. Když si například stanovíte jídelníček na následující dny, jehož se budete držet, můžete si rozmyslet jednotlivé ingredience a koupit je ve slevě nebo pod značkou, jež je ekonomicky nejvýhodnější. Navíc nehrozí, že pak ze zoufalství, že nevíte, co budete vlastně vařit, koupíte v samoobsluze první, co vás napadne, aniž byste koukali na cenu. Kromě toho můžete rovnou plánovat pokrmy složené z levnějších, ale zdravých ingrediencí, k nimž patří například luštěniny, rýže, mrkev apod.
Už jsme to nakousli v předchozím bodě, nicméně zkusme se na samotné nakupování potravin podívat podrobněji. Do obchodu byste měli vždy přicházet vyzbrojeni nákupním seznamem (ostatně ten vychází z vašeho plánu), jehož se samozřejmě musíte držet. Podívejte se, zda je něco na seznamu právě ve slevě a využijte toho. Velmi často se vyplatí kupovat i zboží pod privátní značkou daného supermarketu – ostatně často se za ní skrývá výrobce potraviny, již pořídíte v daném obchodě o něco dráž, ačkoli kvalita je stejná. Pamatujte, že levnější potraviny se často nacházejí v regálech na nejnižších poličkách (například „značková“ čočka bude umístěna v úrovni očí, zatímco ta levnější někde u země). Důvod je jednoduchý, prodejce má zkrátka zájem co nejvíce vydělat, a tak vám opticky „nutí“ dražší výrobky. Mimochodem, jistá rada tvrdí, že bychom nikdy neměli nakupovat hladoví – to pak totiž nakupujeme i dobroty, které náš seznam vůbec neobsahuje.
Maso patří k nejdražším potravinám, ovšem i na něm se dá ušetřit. Většinou totiž není nutné kupovat ty nejdražší druhy (hovězí zadní, kuřecí prsa apod.), stejnou službu vám prokáží i ty levnější (kuřecí křídla nebo paličky, hovězí kližka atd.). Stačí, když se naučíte, jak je připravit. Pak zjistíte, že máte na talíři úžasnou dobrotu za pár korun!
Chipsy, krekry, sušenky, čokolády, bonbony, sladké limonády, energetické nápoje… Co je všechny spojuje? Ano, že z nich výživovým poradcům vstávají vlasy na hlavě a naše tělo z nich rozhodně nemá radost. Paradoxně některé z těchto výrobků seženete i poměrně levně, například ve srovnání s čerstvým ovocem. Nicméně pokud je nebudete kupovat vůbec, zabijete dvě mouchy jednou ranou – budete se stravovat mnohem zdravěji a ještě ušetříte. Jistě, nebude to zpočátku snadné (ostatně je prokázáno, že všechny výše jmenované dobroty vyvolávají závislost), ale když vydržíte, efekt se projeví. Na zdraví i v peněžence.
Je to paradox, ale uvařit dvě porce jídla bývá z hlediska nákupů surovin skoro tak drahé, jako uvařit čtyři. Tak toho využijte a navařte si do zásoby! Hotové pokrmy vydrží v lednici při správném skladování obvykle okolo dvou dnů (záleží na použitých surovinách), takže nehrozí, že budete jíst dva dny po sobě to samé. A navíc se jich dá spousta zamrazit. To ostatně platí i o zbytcích – nevyhazujte je, ale zamrazte. Využijete je jako další porci nebo základ nějakého jiného pokrmu. Čím méně budete plýtvat, tím více ušetříte.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Vařím celý život, většinou na dva dny, jídlo si nosíme s manželem i do práce
Máme nyní nejen lednici, ale i špajzku plnou zeleniny, taky nějaké ovoce, vločky, jogurty, sýr a šunku, v zásobách luštěniny a vejce, myslím, že po dnešním manželově velkonákupu jsme tak na týden na správnou stravu dobře vybavení
Vždycky jsem říkala, že domácí je domácí a na domácím vaření s rozmyslem se dá hodně ušetřit. Teď spíše řeším, jak podpořit domácí producenty, prodejce. Je fakt, že ze zisků řetězců česká ekonomika nic nemá, ale někdy - bohužel - cena je cena. Tak s tím bojuji jak se dá. A vařím.
Ono vaření se skutečně vyplatí, vidím to teď ještě více, když jsou děti doma a nejedí v jídelně.