Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 31. 12. 2019
Líbí se mi

Jak bezpečně otevřít lahev šampaňského. Záleží na teplotě i úhlu

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 31. 12. 2019
Líbí se mi
Jak bezpečně otevřít lahev šampaňského. Záleží na teplotě i úhlu

Jak bezpečně otevřít lahev šampaňského. Záleží na teplotě i úhlu

Také se celá společnost u vás doma snaží schovat, kdykoli se hlava rodiny před půlnocí na silvestra snaží otevřít lahev sektu či šampaňského, aby vás nezasáhla zátka nebo proud nápoje? Naučte se pro letošek, jak otevřít sekt bez výbuchu a politého koberce!

Každý jsme někdy zažili slavnostní přípitek, který se proměnil ve frašku. Typicky o Vánocích nebo na silvestra vytáhl tatínek přetlakovanou lahev Bohemia Sektu a uvolnil korkovou zátku, která se rozletěla po pokoji, a zatímco se zbytek rodiny kryl pod stolem a za barovým pultem, zátka udělala díru ve stropě.

Většina šumivého moku už v tu chvíli vytryskla na podlahu, takže pak měl každý možnost ochutnat s bídou dva loky lahodného sektu. Podobná komedie se ale vůbec nemusí opakovat, pokud se naučíte pár jednoduchých triků od profesionálů.

Nepodceňujte chlad

Připravit sekt k přípitku není žádná věda. Přestože už jste celí nažhavení slavit, základem úspěchu je počkat si, až se lahev pořádně vychladí.

„Ideální je mít lahev alespoň jeden den ve tmě a v klidu při teplotě 3 až 5 °C. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok a jeho chuť by se po rozmrazení už znovu nerozvinula do všech barev,“ vysvětluje sommelier David Král.

Lepší je proto dát sekt raději na delší dobu do ledničky než na chvilku do mrazáku. Na horské chatě může ledničku nahradit chladnější předsíň anebo třetí schůdek sklepa odshora, kde ještě nepanují teploty kolem nuly.

Snadno a bez úrazu

Otevírání lahve šavlí a podobné frajeřinky raději nechme zkušenějším. Sekt můžeme jednoduše a bezpečně otevřít tak, že nejdřív opatrně sejmeme vrchní kapsli i drátěnou sponu a lahev nahneme do úhlu 45 stupňů. To samo o sobě brání předčasnému výbuchu a rozlití sektu. Rukou jistíme korek, kdyby chtěl vyletět dřív, než čekáme.

„Málokdo ví, že otáčíme vždy lahví, nikoliv korkem. Točíme s ní tak dlouho, než se korková zátka uvolní. Sekt potom servírujeme do sklenek typu flétna, ale ne víc než do půlky,“ dodává sommelier David Král.

V úzkých a dlouhých skleničkách totiž bublinky tak rychle nevyprchají, a můžeme si je tak nechat lehce stoupat do hlavy celý večer. Koneckonců proč čekat na Vánoce, silvestra nebo narozeniny, sekt si můžeme vychutnat už dnes. Hodí se ke každému jídlu, ke každé malé oslavě života a zvládne ho otevřít každý. Jen je třeba to párkrát poctivě natrénovat a pak budete králem či královnou večera.

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
potkanek
potkanek 3. 1. 2020

taky jsem to nevěděla

Odpovědět
sipeji
sipeji 1. 1. 2020

My jsme si včera postříkali obývák......děkuji za užitečné rady

Odpovědět
lemur
lemur 1. 1. 2020

Dobré vědět.

Odpovědět
gustawka
gustawka 31. 12. 2019

cenné rady

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 137
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.