Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 30. 12. 2020
Líbí se mi

Hranolky nebo chipsy obsahují rakovinotvorné látky, varují vědci

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 30. 12. 2020
Líbí se mi
Hranolky nebo chipsy obsahují rakovinotvorné látky, varují vědci

Hranolky nebo chipsy obsahují rakovinotvorné látky, varují vědci

Pochutnáváte si rádi na smažených brambůrcích, pořádně křupavém chlebu, hranolcích nebo kávě? Pak svému tělu kromě jiného dodáváte i nebezpečný akrylamid, u něhož byla potvrzena spojitost se zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou.

Výrobci potravin i spotřebitelé získali návod, jak snížit množství akrylamidu v pečených a smažených potravinách. Doporučení na změnu výrobních postupů se týkají výrobků, jako je chléb, sušenky, hranolky, chipsy, snídaňové cereálie, pražená i instantní káva. Smyslem nového evropského nařízení je omezovat riziko vzniku rakoviny.

Nebezpečná látka s řadou účinků

Akrylamid je v hledáčku vědců již od roku 2002, od roku 2015 existuje vědecké stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), ve kterém se popisují a potvrzují jeho nežádoucí účinky na lidské zdraví. Akrylamid vzniká přirozenou cestou při pečení, smažení nebo pražení potravin obsahujících škrob a určité aminokyseliny. Akrylamid je toxický hned několikrát: způsobuje rakovinné bujení, poškozuje nervový systém, může poškozovat DNA a vyvolat vývojové vady plodu či poškozovat genetickou informaci.

Přestože byl akrylamid nejspíš součástí lidské stravy od počátku zemědělství, k dnešnímu neuspokojivému stavu přispívá fakt, že lidé jedí pečivo a výrobky z obilí či smažená jídla ve větší míře než dřív.

Na co si dát pozor?

Kdy bychom měli být opatrní? Průvodním jevem vzniku akrylamidu je hnědnutí. To můžeme pozorovat například na křupavých opečených kůrkách pečiva nebo hnědých okrajích bramborových lupínků, případně u přepražených kávových zrn. Není divu, že nejvíce akrylamidu z jídla přijímají právě milovníci hranolků, chipsů, kávy a sušenek.

Zdraví a chuť se však v tomto případě trochu rozcházejí. Během vzniku akrylamidu, který se tvoří nejvíce mezi 120 a 170 °C, se rodí i jiné důležité látky, které zároveň dodávají produktům i charakteristické zbarvení, chuť a vůni.

Co můžete udělat doma

Rady a tipy na snížení obsahu akrylamidu při domácím pečení a smažení:

Brambory

  • Skladujte brambory při teplotě vyšší než 6 °C a potlačte jejich klíčení.
  • Při smažení brambor udržujte teplotu ve fritéze mezi 160 a 170 °C, v troubě mezi 180 a 220 °C.
  • Brambory pečte nebo smažte jen do zlatě žlutavé barvy, zamezte jejich zhnědnutí a spálené kousky nejezte.

Jemné pečivo – sušenky, suchary, oplatky z obilné mouky

  • Nahraďte pšeničnou mouku nějakou alternativní, např. rýžovou nebo kukuřičnou. Obě zmíněné mouky obsahují méně aminokyselin, které jsou pro vznik akrylamidu nezbytné.
  • Pečte do výsledné světlejší barvy.
  • Pokud pražíte nebo opékáte ořechy a mandle, udržujte nižší teplotu.

Chléb

  • Nechte těsto na chléb déle kynout. Tím se snižuje množství látek, ze kterých akrylamid vzniká.
  • Pečte chléb při nižší teplotě delší dobu do světlejší výsledné barvy.
  • Zamezte vzniku tmavě opečené kůrky a nepřipékejte ani semena na povrchu.

Káva

  • Dávejte přednost kávovým zrnům typu arabica. V těch je ve srovnání s robustou obsah akrylamidu nižší.

Foto: Shutterstock

Autorka: Karolína Dostálová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Tenderka
Tenderka 27. 1. 2021

kvaskovy chlieb striekam vodou pred a pocas pecenia prave kvoli tomu (zapara mi kazila ruru)

Odpovědět
k.eva
k.eva 8. 1. 2021

zajímavé

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 8. 1. 2021

bramborové hranolky míváme tak 3x do roka, jen v troubě, bez oleje, chipsy nekupujeme vůbec, sušenky naprosto minimálně a cereálie podobně

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 3. 1. 2021

hranolky, brambůrky - vůbec to nekupuji

Odpovědět
sipeji
sipeji 31. 12. 2020

Tak to jsem opravdu netušila.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
99 050
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.