Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 30. 4. 2021
Líbí se mi

Dodržujte pravidlo 70:30 – v pohodě a s chutí!

avatar
Lucie Janotová
Vloženo 30. 4. 2021
Líbí se mi
Dodržujte pravidlo 70:30 – v pohodě a s chutí!

Dodržujte pravidlo 70:30 – v pohodě a s chutí!

Co se skrývá za čísly z titulku? Pravidlo 70:30 je důležitá zásada vyvážené stravy. Vyjadřuje doporučený poměr mezi rostlinnými a živočišnými tuky v našem jídelníčku. Za jeho dodržování, které není žádná věda, vám tělo poděkuje.

Dnes snad nikdo nepochybuje o tom, že tuky jsou nezbytnou součástí výživy, pokud jich sníme „tak akorát“. Tuky v těle plní spoustu důležitých funkcí a bez nich to zkrátka nejde. „Jsou nejen zdrojem a zásobárnou energie, ale tvoří i významnou součást membrán našich buněk a tkání. Některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích. Pro udržení a podporu našeho zdraví je tak jejich příjem nezbytný,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Motole.

Zásadní je ale rozlišovat, z jakých zdrojů tuky přijímáme. My Češi tradičně jíme mnohem více těch živočišných, i když správně by měly tvořit jen třicet procent našeho denního příjmu tuků. Sedmdesát procent mají pokrývat tuky rostlinného původu. Díky obsahu nenasycených a esenciálních mastných kyselin totiž tvoří naprostý základ zdravého stravování. Dodržování pravidla 70:30 hraje důležitou roli třeba v prevenci chorob srdce a cév.

Jak zařadit rostlinné tuky a pochutnat si?

Ideální příležitost nabízí margarín. Věděli jste, že se během let zásadně proměnil? Dnes jde o čistě přírodní produkt z rostlinných olejů. „Změna způsobu výroby v uplynulých letech udělala pokrmové rostlinné tuky zdravější, protože na potřebnou míru snížila výskyt transmastných kyselin. Roztíratelný rostlinný tuk má tak významné místo v naší výživě,“ vysvětluje lékař Petr Tláskal.

Příkladem kvalitního margarínu je nová Rama se 100% přírodním složením. Rozhodně stojí za to ji vyzkoušet – pokud máte rádi máslo, novou Ramu si zamilujete. Obsahuje víc tuku než dříve a je krásně krémová. Nejenže se výborně roztírá, ale hlavně skvěle chutná. Na chlebu nebo v pomazánce se rozhodně neztratí, jaro a léto přitom přímo vybízejí udělat si pár sendvičů a vyrazit do přírody.

Možností je spousta

To ale není všechno, přírodní Ramu můžete použít i v teplé kuchyni. Na pánvi si výborně rozumí třeba s restovanou kořenovou zeleninou, vykouzlíte s ní i senzační slaný koláč a spoustu dalších dobrot. Tvořivosti se zkrátka meze nekladou a jíst přírodní potraviny je nyní ještě snazší. Navíc je tu bonus – víte, že margarín má ve srovnání s máslem o hodně nižší ekologickou stopu? K výrobě margarínu se totiž spotřebuje mnohem méně přírodních zdrojů. Takže pokud chcete pomoci svému tělu i přírodě a přitom potěšit své chuťové buňky, zkuste novou Ramu ze 100% přírodních zdrojů!

Pomazánka s bílým vínem a bylinkami

Suroviny:

400 g Rama Classic

1 jarní cibulka

2 lžičky nasekaných zelených bylinek (petržel, oregano, bazalka)

3 větší stroužky česneku

0,5 dl suchého bílého vína

2 lžičky soli

1 lžička mletého bílého pepře

Postup:

Pomocí šlehače promícháme Ramu s 1 čajovou lžičkou soli, mletým bílým pepřem a postupně přilévaným vínem. Umícháme do pěny. Nožem naplocho rozdrtíme česnek, posypeme ho zbytkem soli a nasekáme. Jarní cibulku podélně rozkrojíme na polovinu, opět podélně na polovinu a poté nasekáme. Bylinky nasekáme najemno a spolu s cibulkou vmícháme do Ramy ochucené vínem. Chladíme nejméně půl hodiny. Dosolíme podle chuti.

Více o Ramě najdete na https://www.rama.com/cs-cz/cz

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Siraellen
Siraellen 2. 5. 2021

Skvělé

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 5. 2021

jj, snažíme se

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 30. 4. 2021

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 422
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.