Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Jana Konečná
Vloženo 15. 4. 2019
Líbí se mi

Divoce rostoucí superpotraviny, které si natrháte klidně i za domem

avatar
Jana Konečná
Vloženo 15. 4. 2019
Líbí se mi
Divoce rostoucí superpotraviny, které si natrháte klidně i za domem

Divoce rostoucí superpotraviny, které si natrháte klidně i za domem

Superpotraviny jsou v oblasti zdraví aktuálně velkým trendem. Za velké peníze si na jarní detox pořizujeme spirulinu, chlorellu nebo mladý ječmen. Určitou formu jarního detoxu provozovaly i naše prababičky. Jen v té době nebylo “trendy" tomu říkat detox, ale třeba půst před Velikonocemi. A rozhodně se pro žádné superpotraviny nevypravovaly do obchodu.

Příroda je totiž mocná a ve všem na nás myslí. I na očistu těla a dodání potřebných výživných látek po zimě. Stačí jen vyrazit na procházku, trochu se porozhlédnout a potřebné ingredience pro jarní očistu si nasbírat. Bylinky však sbírejte jen na čistých místech. Vyhýbejte se místům kolem cest nebo parkům, kam se chodí venčit psi. Bylinky můžete sbírat po celý rok, ale právě teď na jaře, kdy se příroda probouzí, mají největší sílu.

Kopřivy

Poznávat kopřivu se naučí každé malé dítě asi nejdřív ze všech rostlin. Ve chvíli, kdy se jí poprvé oprlí a naučí se jí důsledně vyhýbat. Kopřiva ale není jen žahavý plevel. Má spoustu skvělých zdravotních účinků a ne nadarmo se řadí mezi jednu z nejsilnějších bylin, které u nás rostou. Kopřiva působí jako přírodní kartáč na ledviny. Doslova je vydrbe od všech nánosů, co se v nich přes zimu nashromáždily. Kromě toho doplní vašemu organismu živiny, jako je železo, vápník, hořčík, fosfor a další. Kopřivy působí fantasticky nejen na ledviny, ale vůbec na celé zažívání. Kromě ledvin a střev, čistí také krev a podporuje tvorbu červených krvinek. Díky tomu je výborná i pro lidi, kteří trpí chudokrevností. Kopřiva je také známým přírodním prostředkem proti padání vlasů. A to jak při vnitřním užívání, tak ve formě kopřivových oplachů přímo na vlasy a vlasovou pokožku.

Co si z kopřiv připravit:

Kromě obligátního čaje či nádivky můžete zkusit s kopřivami trochu víc zaexperimentovat. Kopřivy můžete také odšťavnit nebo přidat do smoothie. Pro zamaskování typické kopřivové chuti přidejte jablko, pomeranč nebo v případě smoothie banán. Při vaření můžete kopřivy přidávat všude tam, kde byste jinak používali špenát - podusit, do rizota nebo připravit přímo na způsob klasického špenátu nebo špenátové polévky. Chuť i výživová hodnota kopřiv je totiž hodně podobná špenátu. Nemusíte se bát, že byste si o kopřivy při jídle popálili jazyk - o tuto obrannou schopnost kopřiva totiž při rozmixování nebo tepelné úpravě přijde.

Pampelišky

Pampelišku neboli smetánku lékařskou poznáme velice snadno podle krásných sluníčkově žlutých hlaviček, které na nás z trávníku vykukují už od časného jara. Smetánka je velice užitečná bylinka. K léčivým účinkům se používá od kořene až po květ. Nejčastěji se sbírají ale listy pampelišky, které jsou výborné pro detoxikaci jater. Samozřejmě obsahuje také účinné látky, které vašemu tělu po zimě jedině prospějí a posílí jeho imunitu. Nejvíce je v pampelišce zastoupen vitamín C.

Co si z pampelišek připravit:

Listy pampelišek můžete použít jako základ pro klasický bylinkový čaj. Doporučujeme vám ale vyzkoušet mladé lístky pampelišek, které svojí chutí připomínají rukolu - výborné na salát. Stejně jako kopřivy můžete listy smetánky přidat do zeleného smoothie nebo jich přihodit pár do odšťavňovače. Květy pampelišek jsou také jedlé. Můžete je použít jako jedlou ozdobu, připravit si z nich květinovou vodu nebo uvařit pampeliškový med.

Bršlice

Zatímco kopřivy a pampelišky poznají i malé děti, rozpoznávání bršlice pozvedne vaše bylinkářské schopnosti na vyšší úroveň. Bršlici kozí nohu poznáte především podle jejích listů, které svým tvarem připomínají stopu kozího kopýtka. Jako ověření slouží konec stonku bršlice, který je po vytažení ze země zakončen tvarem, který taktéž připomíná kozí nožku. Mladé listy bršlice jsou výborným zdrojem vitamínu C, železa, hořčíku i vápníku. Jsou účinným pomocníkem s jarním detoxem organismu i v boji proti jarní únavě.

Co si připravit z bršlice:

Bršlice svojí chutí připomíná nať z mrkve nebo petržele. Můžete ji proto nasekat a přisypat všude tam, kde byste použili právě ji. Bršlice je výborná do polévky, jako ozdoba na chleba, do salátu nebo přímo jako samostatný salát. Můžete ji samozřejmě přidat i do smoothie nebo odšťavnit.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
dagmara12
dagmara12 5. 5. 2019

Sedmikrásky si trhám denně ,když rostou a kopřivový čaj mám taky ráda,mám pak dobrý pocit,že dělám něco pro své zdraví.

Odpovědět
Iveta N.
Iveta N. 23. 4. 2019

Bršlice je úžasná na odvodnění. A je výborná do pomazánek. Ještě používám i sedmikrásky, jetel, jitrocel a spousty dalších bylinek.

Odpovědět
sipeji
sipeji 20. 4. 2019

Včera jsem si natrhala košík kopřiv, část dám dnes do nádivky a zbytek vypijeme formou čaje jako každoročně. Pampeliškový med je také v plánu a co se týká bršlice nejsem si jistá v jejím poznávání.

Odpovědět
lemur
lemur 17. 4. 2019

Kopřivy dávám do sekanice a do čaje. Z pampelišek dělám také med.

Odpovědět
koudynka
koudynka 16. 4. 2019

Kopřivy rostou za zahradou u lesa, už mám udělaný kopřivový sirup a tento týden bude kopřivový špenát a ještě přidám do velikonoční nádivky...Z květů pampelišky vařím každoročně med...Bršlici ale neznám...

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 929
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.