Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Irena Pravoslavná
Vloženo 2. 5. 2021
Líbí se mi

Superpotraviny, které si pohodlně natrháte v přírodě. Jaké hledat?

avatar
Irena Pravoslavná
Vloženo 2. 5. 2021
Líbí se mi
Superpotraviny, které si pohodlně natrháte v přírodě. Jaké hledat?

Superpotraviny, které si pohodlně natrháte v přírodě. Jaké hledat?

Superpotraviny jsou v oblasti zdraví aktuálně velkým trendem. Za velké peníze si na jarní detox pořizujeme spirulinu, chlorellu nebo mladý ječmen. Určitou formu jarního detoxu provozovaly i naše prababičky. Jen v té době nebylo “trendy" tomu říkat detox, ale třeba půst před Velikonocemi. A rozhodně se pro žádné superpotraviny nevypravovaly do obchodu.

Příroda je totiž mocná a ve všem na nás myslí. I na očistu těla a dodání potřebných výživných látek po zimě. Stačí jen vyrazit na procházku, trochu se porozhlédnout a potřebné ingredience pro jarní očistu si nasbírat. Bylinky však sbírejte jen na čistých místech. Vyhýbejte se místům kolem cest nebo parkům, kam se chodí venčit psi. Bylinky můžete sbírat po celý rok, ale právě teď na jaře, kdy se příroda probouzí, mají největší sílu.

Kopřivy

Poznávat kopřivu se naučí každé malé dítě asi nejdřív ze všech rostlin. Ve chvíli, kdy se jí poprvé oprlí a naučí se jí důsledně vyhýbat. Kopřiva ale není jen žahavý plevel. Má spoustu skvělých zdravotních účinků a ne nadarmo se řadí mezi jednu z nejsilnějších bylin, které u nás rostou. Kopřiva působí jako přírodní kartáč na ledviny. Doslova je vydrbe od všech nánosů, co se v nich přes zimu nashromáždily. Kromě toho doplní vašemu organismu živiny, jako je železo, vápník, hořčík, fosfor a další. Kopřivy působí fantasticky nejen na ledviny, ale vůbec na celé zažívání. Kromě ledvin a střev, čistí také krev a podporuje tvorbu červených krvinek. Díky tomu je výborná i pro lidi, kteří trpí chudokrevností. Kopřiva je také známým přírodním prostředkem proti padání vlasů. A to jak při vnitřním užívání, tak ve formě kopřivových oplachů přímo na vlasy a vlasovou pokožku.

Co si z kopřiv připravit:

Kromě obligátního čaje či nádivky můžete zkusit s kopřivami trochu víc zaexperimentovat. Kopřivy můžete také odšťavnit nebo přidat do smoothie. Pro zamaskování typické kopřivové chuti přidejte jablko, pomeranč nebo v případě smoothie banán. Při vaření můžete kopřivy přidávat všude tam, kde byste jinak používali špenát - podusit, do rizota nebo připravit přímo na způsob klasického špenátu nebo špenátové polévky. Chuť i výživová hodnota kopřiv je totiž hodně podobná špenátu. Nemusíte se bát, že byste si o kopřivy při jídle popálili jazyk - o tuto obrannou schopnost kopřiva totiž při rozmixování nebo tepelné úpravě přijde.

Pampelišky

Pampelišku neboli smetánku lékařskou poznáme velice snadno podle krásných sluníčkově žlutých hlaviček, které na nás z trávníku vykukují už od časného jara. Smetánka je velice užitečná bylinka. K léčivým účinkům se používá od kořene až po květ. Nejčastěji se sbírají ale listy pampelišky, které jsou výborné pro detoxikaci jater. Samozřejmě obsahuje také účinné látky, které vašemu tělu po zimě jedině prospějí a posílí jeho imunitu. Nejvíce je v pampelišce zastoupen vitamín C.

Co si z pampelišek připravit:

Listy pampelišek můžete použít jako základ pro klasický bylinkový čaj. Doporučujeme vám ale vyzkoušet mladé lístky pampelišek, které svojí chutí připomínají rukolu - výborné na salát. Stejně jako kopřivy můžete listy smetánky přidat do zeleného smoothie nebo jich přihodit pár do odšťavňovače. Květy pampelišek jsou také jedlé. Můžete je použít jako jedlou ozdobu, připravit si z nich květinovou vodu nebo uvařit pampeliškový med.

Bršlice

Zatímco kopřivy a pampelišky poznají i malé děti, rozpoznávání bršlice pozvedne vaše bylinkářské schopnosti na vyšší úroveň. Bršlici kozí nohu poznáte především podle jejích listů, které svým tvarem připomínají stopu kozího kopýtka. Jako ověření slouží konec stonku bršlice, který je po vytažení ze země zakončen tvarem, který taktéž připomíná kozí nožku. Mladé listy bršlice jsou výborným zdrojem vitamínu C, železa, hořčíku i vápníku. Jsou účinným pomocníkem s jarním detoxem organismu i v boji proti jarní únavě.

Co si připravit z bršlice:

Bršlice svojí chutí připomíná nať z mrkve nebo petržele. Můžete ji proto nasekat a přisypat všude tam, kde byste použili právě ji. Bršlice je výborná do polévky, jako ozdoba na chleba, do salátu nebo přímo jako samostatný salát. Můžete ji samozřejmě přidat i do smoothie nebo odšťavnit.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 7. 5. 2021

Také používám kopřivu i pampelišku.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 4. 5. 2021

dneska jsem viděla pěkné kopřivy, ale u nás jsou všude psi, tak to jeden neví, zda to není počůrané, totéž k pampeliškami...

Odpovědět
sipeji
sipeji 3. 5. 2021

Jsou to poklady a já je plně využívám.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 2. 5. 2021

Používám kopřivu a pampelišku

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 2. 5. 2021

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 312
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.