Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 17. 4. 2020
Líbí se mi

Čokoláda pozititivně ovlivňuje zdraví vašeho srdce

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 17. 4. 2020
Líbí se mi
Čokoláda pozititivně ovlivňuje zdraví vašeho srdce

Čokoláda pozititivně ovlivňuje zdraví vašeho srdce

Podpořit svou fyzickou a psychickou kondici a ještě si u toho pochutnat? Ano, to je možné. Když si dáte každý den kousek hořké čokolády, zregulujete krevní tlak i hladinu cholesterolu. Ovšem plesat blahem budou i vaše cévy!

Ujíždíte si na tmavé čokoládě s vysokým obsahem kakaa? Pak to můžete brát tak, že děláte něco pro své zdraví. Již několik vědeckých studií totiž naznačilo, že omezuje pravděpodobnost několika druhů rakovin. Prý také pozitivně působí na zažívání, zatímco přímo ovlivňuje nervovou aktivitu spojenou s radostí i dobrou náladou. Ano, tohle všechno má oblíbená „mňamka“ pod palcem! Jenže pozor, nedávno se ukázalo, že tuto sladkost ocení i srdce. A rozhodně ne málo…

Medicína, která lahodí chuťovým buňkám

Německá studie uskutečněná Düsseldorfskou fakultní nemocnicí přináší vskutku zajímavé poznatky. Z těch jednoznačně vyplývá, že hořká čokoláda kromě jiného obsahuje i rostlinné látky zvané flavonoidy, které jsou velice prospěšné pro krevní tlak i celý kardiovaskulární systém. Tyto jedinečné sloučeniny také pomáhají předcházet poškození cév, čímž podstatně zmenšují riziko mnoha závažných komplikací. Je tedy konzumace výše uvedené potraviny na lékařský předpis? Byť to zní jakkoli bláznivě, odpověď je kladná. A pro důkazy není třeba chodit daleko.

Kdo mlsá, ten si může pískat? Zřejmě

V rámci svého rozsáhlého výzkumu oslovil vědecký tým působící na jmenované klinice 100 dospělých jedinců různého věku, a to z řad obou pohlaví. První polovina si každý den po dobu jednoho měsíce zodpovědně dávala menší množství čokolády, zatímco druhá měla tento lahodný doping přísně zakázán.

Finální analýza nashromážděných dat prokázala, že jedlíci kakaového dezertu vykazovali sníženou arteriální ztuhlost, přičemž měli tlak i hladinu cholesterolu v ukázkových normách. To samé se ovšem nedalo říct o těch, kteří si na dobrotu v šustivém obalu po dobu trvání pokusu marně brousili zuby. Co z toho plyne? To je přece jasné. Ani jediný kousek nazmar!

Foto: Shutterstock

Autroka: Nikola Strnadová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 2. 5. 2020

čokoládu mám ráda

Odpovědět
Ovace
Ovace 19. 4. 2020

Mám rád hořkou čokoládu

Odpovědět
benca
benca 18. 4. 2020

milujem cokinu

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 18. 4. 2020

Odpovědět
xxkouckaxx
xxkouckaxx 18. 4. 2020

tak to máme celá rodina srdce silná a zdravá jako zvon

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 158
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.