Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 11. 6. 2021
Líbí se mi

Kiwi: proč je poklad s „chlupatou“ slupkou chutnou medicínou?

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 11. 6. 2021
Líbí se mi
Kiwi: proč je poklad s „chlupatou“ slupkou chutnou medicínou?

Kiwi: proč je poklad s „chlupatou“ slupkou chutnou medicínou?

Občas vám bývá špatně od žaludku nebo trpíte na zácpy? Dejte si každý den kiwi a můžete na tyto nepříjemnosti už jenom vzpomínat. Tímto šťavnatým způsobem si ale posílíte také imunitu a prospějete zraku!

Kiwi je ovoce původem z Číny, které roste na popínavé dřevině s poetickým jménem, jež zní aktinie lahodná. Jen tak ze zvědavosti, kdy jste ho měli naposledy? Že tento plod splňuje denní doporučenou dávku vitaminu C, o tom se mluví už dlouho, ovšem nedávno se ukázalo, že pomáhá také na celou řadu břišních potíží. Proč je poklad s „chlupatou“ slupkou chutnou medicínou?

Nutriční profil jako mocný elixír

Poznatky rozsáhlé studie, které byly publikovány v magazínu Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, sdělují, že kiwi výrazně zlepšuje funkce střev, proto se může uplatnit jako přírodní řešení gastrointestinálních poruch, do nichž spadá zácpa, průjem, kyselý reflux, pálení žáhy, syndrom dráždivého tračníku i nadýmání. Vědci jeho léčebný potenciál připisují obsaženým fytochemikáliím, antioxidantům, enzymům a vláknině. Kromě toho, že tyto látky „napravují“ poruchové trávení, také zabraňují růstu patogenních (škodlivých) organismů v systému, přičemž přispívají k navození jeho bakteriální rovnováhy. K čemu je to dobré?

Obranyschopnost, co si s bacily poradí

Odborníci, kteří provedli výše zmíněný výzkum, poukazují na to, že zdravá střevní mikroflóra, jež plyne z pravidelné konzumace kiwi, nesmírně svědčí imunitnímu systému. Z toho důvodu tedy cizokrajné ovoce vřele doporučují s tím, že z jeho prospěšných „vedlejších účinků“ se může těšit každý. Mimochodem, plod typického tvaru a barvy rovněž poskytuje prevenci před oxidačním poškozením, bojuje proti volným radikálům a omezuje pravděpodobnost poškození očí. To ale stále není všechno. Teď by měli zbystřit hlavně dietáři!

Zeštíhlující fígl, který chutná

Vědci se netají ani tím, že zelená dužina má nízký glykemický index, ukrývá v sobě minimum tuku a urychluje metabolismus, proto je vítaným hubnoucím zlepšovákem. Nelze nezmínit, že souběžně zpevňuje cévy i žíly, dodává energii, usnadňuje zvládání stresu a navozuje dobrou náladu.

Foto: Shutterstock

Autorka: Karolína Dostálová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Siraellen
Siraellen 16. 6. 2021

Mám ho moc ráda

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 14. 6. 2021

málo kdy natrefím na kiwi v té správné zralosti

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 12. 6. 2021

mám ho ráda, ale nemám častou možnost ho koupit

Odpovědět
sipeji
sipeji 12. 6. 2021

Kiwi je moc dobré, bohužel ho nekupuji moc často, budu to muset napravit.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 424
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.