
O rýmu, škrábání v krku a další nepříjemné symptomy nachlazení nikdo nestojí. Stejně jako o neustálý pocit chladu. Jak a čím se zahřát, když vás pořád zebou ruce i nohy? Nakopněte svoji imunitu a vsaďte na vytápění jídlem a pitím.
Ať se děje, co se děje, ten správný jídelníček může ledacos zachránit. Tedy i to, když je vám zima. Tohle byste měli sníst a vypít.
Starý známý česnek má prohřívací a prokrvovací účinky, podporuje i prokrvení vnitřních orgánů. Stačí ho slupnout jen tak, syrový. Má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti a vaše prochladlé tělo ho jistě uvítá! Nemáte-li česnek, sáhněte po syrové cibuli.
I zázvor dokonale prohřeje organismus a zároveň posílí imunitu. Zároveň zamezí množení bakterií a virů, stejně jako křen. Tahle štiplavá pochoutka působí jako antibiotikum a pomáhá při infekci dýchacích cest. K dalším vhodným potravinám, jež působí jako takové malé osobní topení, zároveň patří pórek, růžičková kapusta a pažitka.
Z hlediska ájurvédy organismus zahřívá především kurkuma a skořice. Co se týče první jmenované položky, kurkumin v kurkumě patří k protizánětlivým sloučeninám. Jestli sáhnete právě po ní, nezapomeňte ji zkombinovat s černým pepřem. Tenhle postup výrazně zvýší biologickou dostupnost kurkuminu. A pozor, u skořice zase vsaďte na tu cejlonskou, neboť neobsahuje látku kumarin, jež při vyšší konzumaci zatěžuje játra. Mezi další prohřívací koření také patří chilli, fenykl, bazalka, rozmarýn, tymián a hřebíček.
Po celá desetiletí se horké polévky používají ke „kurýrování“ a zahřátí. Účinek je přitom trojnásobný. Pára z polévky nebo vývaru zrychluje pohyb hlenu nosem, tedy zmírňuje přetížení. Zdravá polévka také pomáhá redukovat zánět a působí proti dehydrataci.
Věděli jste, že hořčice prohřívá tkáně a upravuje trávení? Ale to není všechno. Ona také rozptyluje stagnující krev a hleny – je tak dobrá i na odkašlávání. A po čem dalším sáhnout?
Nemáte chuť nic vařit ani vymýšlet, navíc vás trochu honí mlsná? Otevřete spíž a rozhlédněte se po svých zásobách. Prohřívací schopnosti má i sušené ovoce, sušená zelenina, ořechy a semena. Přidejte k tomu nějaký dobrý čaj, třeba z heřmánku, a užívejte si teploučko!
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
hořčici ráda nemám, jinak super
polévku musíme mít v zimě denně, taky bez čajů se neobejdeme... je potřeba se neustále vnitřně zahřívat. A alkohol se u nás nepije...
jj, také nemám ráda chladné počasí
nejraději mám čaj
Tak to je přesně pro mě, zima mi není jen když je venku třicet stupňů