Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 14. 1. 2020
Líbí se mi

Červená řepa nebo špenát. Superpotraviny, které vám nezruinují peněženku

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 14. 1. 2020
Líbí se mi
Červená řepa nebo špenát. Superpotraviny, které vám nezruinují peněženku

Červená řepa nebo špenát. Superpotraviny, které vám nezruinují peněženku

Ze všech stran slýcháme o exotických superpotravinách, které sice výrazně prospějí našemu zdraví, nicméně jejich pravidelný nákup by mohl přivést do potíží nejeden rodinný rozpočet. Že v supermarketu smutně přecházíte avokádo nebo lososa a smutníte, že na superpotraviny prostě nemáte? Nezoufejte, najdete je i mezi mnohem dostupnějšími plody přírody!

Superpotraviny frčí a není se čemu divit. Tyhle přírodní klenoty jsou plné antioxidantů, vitaminů a minerálů. Věděli jste však, že i u nás jsou k mání desítky úžasných přírodních skvostů, které obsahují nespočet zdraví prospěšných látek? Navíc jsou dobře dostupné a vynikající…

Nejen pro Pepka námořníka

Špenát. Tahle listová zelenina původem pravděpodobně z Persie je možná nenápadná svým vzhledem, výživově se však jedná o jednu z nejhodnotnějších potravin. Dopřejte si ho nejlépe čerstvý a co nezvládnete zpracovat, zamrazte. Nebo ho již mražený kupte. Už jedna hrst špenátu pokryje polovinu denní dávky vitaminu A, téměř celou dávku kyseliny listové a doplní i vitamin K.

Špenát nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Orestujte ho na troše olivového oleje s česnekem, posypte třeba chia semínky nebo sezamem a podávejte jako přílohu.

Zelený zázrak

Brokolice je další zeleninou, kterou i v českých zahradách a supermarketech najdeme velice často. Pouhých 100 g syrové brokolice obsahuje zrhuba desetinu z denního příjmu vlákniny (pro lepší zažívání), hravě pokryje denní dávku vitaminu C a je bohatým zdrojem vitaminů K a B – vitaminů potřebných pro zdravé kosti, metabolismus a podporu nervové soustavy.

Abyste zachovali co nejvíce prospěných látek, připravujte brokolici v páře.

Mistr v detoxikaci

Ano, takovým mistrem je obyčejná červená řepa. Čerstvá šťáva z ní podpoří detoxikaci, aby tělo mohlo přirozenou cestou odvádět z organismu toxiny, a navíc bojuje proti zácpě a podporuje dobrou náladu! Obsahuje navíc také živiny, které v jiných potravinách budete hledat jen těžko. Tou hlavní je brom, naprosto nepostradatelný při přeměně dalších minerálních látek (draslíku, hořčíku, vápníku,…). V jediném šálku šťávy z červené řepy najdete i ¼ denní dávky kyseliny listové.

Udělejte si osvěžující a detoxikační smoothie z 1 bulvy červené řepy, 1 mrkve, citronové šťávy, petrželky a čerstvého pepře!

Jablíčka vpravdě rajská

Koupit v zimě rajčata, která voní a chutnají jako rajčata, může být pořádný oříšek. V letní sezoně si je však můžete dopřávat dle libosti. Pravidelná celoroční konzumace kvalitních rajčat snižuje riziko srdečních onemocnění a údajně může být dobrou prevencí nádorových onemocnění. Rajčata jsou plná vitaminů A a C, známých pro své antioxidační účinky. Za zmínku stojí také vitamin B6, napomáhající správné funkci metabolismu.

Rajčata je vhodné jíst syrová, případně z nich vylisujte šťávu, přidejte citron, pepř, trochu soli, bazalku a použijte jako základ zeleninového smoothie nebo třeba pesto na těstoviny.

Opomíjená kráska

Kapusta nebosahuje žádný tuk, zato spoustu železa a vlákniny. A co víc: je zásadotvorná, takže pomáhá udržet dobré pH v těle a předcházet překyselení organismu. Obsahuje vitaminy K, A, C a má protizánětlivé účinky.

Věděli jste, že z kapusty se dá připravit úžasné pesto? Rozmixujte kapustu-kadeřávek s citronovou šťávou, česnekem, slunečnicovými semínky a přidejte strouhaný parmazán.

Od babičky ze soudku

Že je kysané zelí jednou z nejzdravějších potravin vůbec, není fáma, ale holý fakt. Kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, a vitamin B se úzkostlivě starají o střevní mikroflóru. Kysané zelí je také bohaté na beta-karoten a vitamin C, dále obsahuje vitamin B, E, A, K a minerální látky. Ještě nějaký důvod, proč ho zařadit do jídelníčku?

Šťáva z kysaného zelí podporuje trávení, detoxikaci a čistí pleť!

Poklad ve skořápce

Co bylo dřív – vejce, nebo slepice? Odpověď na tuto otázku asi nikdy nenajdeme, důležité však je, slepice vajíčka snášely, snášejí a budou snášet. Kvalitní vejce (ideálně od šťastných slepic) jsou ideální a vydatnou snídaní, mají totiž poměrně nízkou kalorickou hodnotu a díky proteinům a tukům zasytí opravdu nadlouho. Proteiny však nejsou to jediné, co vejce povyšuje do třídy TOP potravin. Obsahuje vitamin B12, sodík, draslík, vápník, zinek, železo, jód a cenné omega-3 mastné kyseliny.

Vyzkoušejte vajíčka v kombinaci se špenátem! Získáte chutnou a vitaminovou bombu!

Foto: Shutterstock

Autorka: Šárka Mikulová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Svata
Svata 4. 3. 2020

Dobroty

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 22. 2. 2020

mňam

Odpovědět
Hkohoutice
Hkohoutice 11. 2. 2020

miluju cervenpou repu

Odpovědět
potkanek
potkanek 15. 1. 2020

u nás červená řepa frčí, špenát už méně

Odpovědět
beata0063
beata0063 15. 1. 2020

obidve tieto superpotraviny máme radi

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 092
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.