Pokud jste snili o tom, že budete každý den jíst čokoládu, nyní máte výmluvu. Nebo rovnou šest 🙂 Vědecké studie totiž ukázaly, že tmavá čokoláda (mléčná a bílá čokoláda se bohužel nepočítá), je bohatá na antioxidanty a nabitá živinami, díky čemuž je tato hořkosladká pochoutka oblíbenou superpotravinou. A tyto studie a pozitivní povědomí o čokoládě podporuje i česká značka Pražská čokoláda, jež patří mezi špičku v oboru a vyrábí sladkou pochoutku z těch nejkvalitnějších surovin.

1. Pomůže vám předcházet srdečním chorobám a sníží riziko mrtvice

Jednou z největších výhod, na které odborníci v souvislosti s čokoládou poukazují, je role, kterou může hrát při zlepšení zdraví srdce. Studie vztahu mezi konzumací čokolády a kardiovaskulárními chorobami, publikovaná v magazínu Heart, zjistila, že lidé, které jedli více čokolády denně, měli nižší riziko srdečních onemocnění i mozkové mrtvice. Vědci předpokládají, že jsou to flavanoly v tmavé čokoládě, které udržují vaše srdce v dobré kondici.

2. Zabrání ztrátě paměti a zlepší náladu

Vědecké studie ukazují, že konzumace vysokých koncentrací tmavé čokolády prospívá vašemu mozku. Výzkum totiž zjistil, že čokoláda stimuluje nervovou aktivitu v oblastech mozku spojených s potěšením, což snižuje stres a zlepšuje vaši náladu. 48 g čokolády se 70% kakaa navíc zvýší neuroplasticitu v mozku, což má velký vliv na vaši paměť.

3. Zlepší hladinu cukru v krvi a snížit riziko cukrovky

Jíst čokoládu každý den nezní jako nejlepší způsob prevence cukrovky, ale studie ukázaly, že zdravé množství tmavé čokolády bohaté na kakao může ve skutečnosti zlepšit způsob, jakým tělo metabolizuje glukózu. Účastníci, kteří zřídka konzumovali čokoládu, měli téměř dvojnásobné riziko vzniku cukrovky, ve srovnání s účastníky, kteří se alespoň jednou týdně oddávali potěšení z chuti tmavé čokolády.

4. Je dobrá pro vaše střeva a může pomoci při hubnutí

Konzumace tmavé čokolády před jídlem nebo po jídle spouští v těle hormonový proces, který signalizuje mozku, že je plný. Proto jíst doporučené množství za den může samostatně podpořit možný úbytek váhy. Během trávení se čokoláda chová jako prebiotikum (nezaměňovat s probiotikem), tedy jako druh vlákniny, která podporuje růst prospěšných bakterií ve střevě.

Extra hořká čokoláda 70%, Pražská čokoláda, 69 Kč

5. Bojuje proti volným radikálům a může hrát roli v prevenci rakoviny

Důkazy o tom, že tmavá čokoláda má vlastnosti, které by mohly pomoci chránit lidi před určitými typy rakoviny, jsou omezené, ale stále rostou. Antioxidanty chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly kyslíku, o nichž se předpokládá, že jsou odpovědné za stárnutí a nemoci. Některé studie ukázaly, že u lidí, kteří jedí mnoho flavanolů nebo čokoládu bohatou na antioxidanty, se vyskytuje méně rakoviny než u těch, kteří je nekonzumují.

6. Redukuje stres

Čokoláda pomáhá snižovat stres, a navíc může zmírnit úzkost. Během jedné studie, kdy úzkostliví lidé, kteří jedli 40 gramů čokolády, přibližně pět kostiček denně po dobu dvou týdnů, zaznamenali nižší hladiny stresového hormonu kortizolu než před zákrokem. No není to kouzlo? Ukázalo se, že čokoláda obsahuje několik sloučenin, které zvyšují hladinu anandamidu. Tuto látku mozek vyrábí, aby zajistil pocit blaha. Díky konzumaci čokolády tak pro mozek budete mít dostatečnou zásobu látek, které k vytvoření pocitu blaženosti potřebuje.

Foto: Shutterstock, archiv

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account