avatar
Kristina|ŽENA s.r.o.
vloženo 31. 10. 2018
Líbí se mi

Vánoce už nám klepou na dveře – tipy na knihy pod stromeček

avatar
Kristina|ŽENA s.r.o.
vloženo 31. 10. 2018
Líbí se mi
Vánoce už nám klepou na dveře –  tipy na knihy pod stromeček

Vánoce už nám klepou na dveře – tipy na knihy pod stromeček

Co by nemělo chybět pod stromečkem? Určitě aspoň pár knih a knížek. A jaké by měly být? Kvalitní, netuctové a takové, které budou pro obdarované svým tématem a zpracováním jako stvořené. Některé z našich knih se budou více líbit maminkám, jiné začínajícím kuchařům, některé zaujmou třeba celoroční zahradní pěstitele a jiné spíše neposedné cestovatele. Samozřejmě se můžete najít u všech témat najednou, ale mohla by se vám hodit malá nápověda a ochutnávka v jednom.

Tip redakce 

Zdravé rodinné vaření

To není klišé ani nedosažitelný cíl, ale celkem důležitá dennodenní starost i radost. Spolehlivou, lahodnou a osvěžující inspiraci najdete hned v několika knihách.

Naprostými stálicemi a nevyčerpatelnými zdroji jak perfektně zpracovaných informací o biopotravinách, tak krásné osobní pohody a autorčiny laskavosti jsou knihy Hanky Zemanové: její recepty nabitá Nová biokuchařka (kompletně přepracovaná podoba původního bestselleru) a její encyklopedicky přehledný BioAbecedář  (který také doznal nového vydání a aktualizace díky rozvoji bio světa a produktů). Jsou to bez nadsázky vydatné a nádherné knihy, které by v žádné rodinné knihovně neměly chybět a ke kterým se i my v redakci během celého roku vracíme, vaříme podle nich či si je „jen“ čteme pro potěchu. 

Neméně praktickou volbou pro každodenní, lehké a chutné vaření je Zeleninová kuchařka Petra Klímy. Kniha je zhmotněním osobité praxe zkušeného a nadšeného šéfkuchaře a fotografa v jedné osobě. Zeleninovou kuchařku využijete od jara až do zimy, vždy podle právě dostupných sezónních a lokálních potravin. Bez masa, bez mléka, bez vajec. Méně cukru, méně lepku. Ale spousta originální, ale přitom osvědčené inspirace v podobě vegetariánské kuchyně. Jednoznačně gurmánský zážitek. Petr Klíma je navíc nejen profesionální kuchař, ale také tatínek – jeho recepty jsou tedy nejen zajímavé, ale i rodinné a zdravé.

Pro moderní domácnost doporučujeme Recyklovanou kuchařku Jitky Rákosníkové, která je průvodcem pro neplýtvání všemi základními skupinami potravin: pečivem, masem, luštěninami, rýží a obilovinami, mléčnými výrobky, bramborami a zeleninou.

Základem knihy je přes 40 velkých receptů z české i světové kuchyně – z autorčiny domácí zkušenosti i rodinných pokladů, z cest i z inspirace zahraničními kuchaři – a k tomu autorka sype z rukávu bezpočet užitečných variací a „metamorfóz“, díky kterým budete moci chutně a vtipně „zrecyklovat zbytky“ a ještě rozšířit svůj kuchařský repertoár. Věnuje se také správnému uchovávání a základnímu zpracovávání potravin a efektivnímu využití energií a zdrojů. Propojuje osvědčené postupy „hospodyňkovských“ (pra)babiček vařících pro velké rodiny, bohatou vůni orientálních dálek i znovuobjevované a dnes zcela moderní přípravy vlastních domácích produktů.

Novinka Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví splňuje právě to, co říká název. Autorka Iva Stenzlová je mikrobioložka a současně výživová poradkyně, která ve svém pojetí spojuje jak poznatky západní medicíny a dietologie, tak zkušenosti s tradiční čínskou medicínou. Srozumitelně a objevně vysvětluje, co je to metabolická rovnováha a jak určuje zdraví našeho těla i naši váhu. Na tento „návod na vlastní tělo“ navazuje praktickou částí: pětielementovou kuchyní. Jde o vaření podle pěti elementů, podle jednotlivých sezón, kdy harmonizujeme své tělo, aby bylo zdravé a v kondici. Kniha obsahuje přes šedesát dokonalých receptů od dezerty až po polévky, navíc se důkladně zabývá také zásadními postupy na bezpečnou úpravu obilovin či luštěnin a vysvětluje, jak si na míru individuálním potřebám vytvářet vyvážené a zdravé pokrmy v souladu s ročním obdobím. 

Tip redakce 

Je libo kávu? Doporučujeme čerstvou a velkou! 

Milovníky kávy rozhodně nezklamete čtivou a praktickou Knihou o kávě významné baristky Petry Davies Veselé, která se zaslouženě stala bestsellerem. Seznamuje s historií, zpracováním a přípravou kávy, nechybí v ní ani recepty a přehled potřebného vybavení. A protože je kávový svět v rozkvětu, přibývá spousta nových metod, kaváren, zdrojů kávy a poznatků. Autorka proto vytvořila zcela novou Velkou knihu o kávě: výpravnou a novými informacemi a fotografiemi nabitou publikaci ve velkém formátu. Petra Davies Veselá se s fotografem Davida Židlickým vydali přímo na plantáže i kaváren celého světa. Nejrůznější techniky přípravy kávy představují v knize také zajímaví kavárníci, zakladatelé pražíren a další… Dokonalá souhra informací a krásného zpracování!

A protože se ke kávě hodí i něco sladkého, doporučujeme vybrat si k tomu také některou z lákavých kuchařek o sladkém pečení:

La Buchta, Sladký design či Sladké bary.

Pro čtenáře, které by zajímalo něco z úplně jiného soudku, a to doslova, navrhujeme Knihu o pivu. Ještě jste ji neměli v ruce? Je to důkladná a takřka dobrodružná kniha Pavla Borowiece a Marcely Titzlové, odborníků na dané téma, která nás spolehlivě provede od ochutnávání piva (jeho objevování coby úžasného nápoje s mnoha vlastnostmi) a rozpoznávání stovky pivních stylů přes české i zahraniční pivovary až po bravurní rozehrání chutí pivního nápoje jako součásti slané i sladké kuchyně. Koho zajímá pivo, určitě bude mít z této knihy velkou radost. A ostatní, kteří po něm třeba zatím jen pokukují, mu možná díky ní přijdou na chuť. Kniha je poctou kvalitnímu pivnímu řemeslu a zároveň čtivou a barvitou výpravou po pivním světě.

Zahrada, zahradničení, pěstování…

Krásná, zábavná i náročná témata, která si zaslouží kvalitní zpracování. Pro milovníky zahrad není radno minout letošní novou knihu Jaroslava Svobody. Napsal ji společně se svou ženou Ladou a nazval příznačně Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost. Rozsáhlá, ale úžasně čtivá kniha obsahuje přes 1000 fotografií z reálných zahrad a záhonů autorů, jejich bohaté zkušenosti s pěstováním zeleniny (i dalších součástí přírodní, permakulturně vedené zahrady), přesné a fungující postupy a vychytávky, rady krok za krokem a měsíc po měsíci. A návdavkem k tomu ještě vše prostupující autorův humor a velkou osobní nadstavbu pro šťastnější, příjemnější život nejen na záhonech. Kniha, kterou byste, ať už máte zahradu malou, velkou, anebo teprve budoucí, určitě měli objevit. Anebo ji darovat blízkému, kterého pěstování a zahradničení baví… Určitě mu udělá radost.

Dalším takovým osvědčeným tipem je první kniha Jaroslava Svobody – Kompletní návod k vytvoření EKOZAHRADY a rodového statku. Věnuje se detailně nejen pěstování zeleniny, ale více a úvodně také celému pojetí permakultury, tedy udržitelného a zábavného pěstování v souladu s přírodou. Obě knihy autora se vzájemně hezky doplňují, ale fungují i samy o sobě. Pokud hledáte úvod do problematiky (a chcete se třeba věnovat i sadům a jezírkům), zřejmě sáhněte nejprve po této první knize. Pokud už chcete hloubkový návod na zeleninovou produkci, začněte klidně naopak. Obě jsou skvělé, a jestli se bude líbit jedna, určitě poběžíte i pro druhou – anebo naopak J.

Do třetice je tu kniha Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi Anity Blahušové. Ideální knížka pro rodiny s dětmi, pro maminky, tatínky, babičky, dědečky, učitele ve školce… obsahuje vše podstatné o zahradničení a hlavně inspiraci na celých 12 měsíců v roce – co a jak s dětmi na zahrádce dělat a vytvářet, aby je to bavilo (a ještě jste u toho společně něco dobrého vypěstovali). Krásná rodinná knížka plná přehledných postupů, autentických fotografií z celoročních aktivit s dětmi na zahradě i barevných ilustrací zvířat, ptáků a hmyzu, kteří naše zahrady obývají. Poetická a praktická knížka pro celou rodinu.

Tip redakce

Něco pro cestovatele, milovníky lesních plodů a horolezce! Tady doporučujeme Švédskou kuchařku – Kulinářské tradice Severu autorky Dominiky Wittenberg Gašparové anebo super výletní i expediční Outdoorovou kuchařku Petry Pospěchové.

Pro mladé a odvážné

Pro mladší část rodiny, kterou by ale stálo za to aktivně zaujmout vařečkami (anebo to vaše dospívající děti už opravdu baví!), se bude hodit buď úspěšná akční „kuchařka plná hudby“ Škoda nevařit Martina Škody (ideální zejména, ale nejenom, pro kluky), anebo novinka Kuchařka pro teenagery od Julie Kučerovské, která ve svých patnácti ukazuje, jak snadné a zábavné je uvařit si pro sebe svačinu na trénink, ale i připravit hostinu pro rodinu nebo párty pro přátele…

Vše koupíte na www.smartpress.cz 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
hašlerka1 6. 11. 2018

odpovědět
avatar
jjana 2. 11. 2018

krásné dárky pod stromeček

odpovědět
avatar
Ovace 2. 11. 2018

kniha o kávě mě nadchla

odpovědět
avatar
Tvořilka97 31. 10. 2018

Kuchařky u nás vždy zabodují

odpovědět
avatar
kamila76 31. 10. 2018

Nádhera

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
67 873
registrovaných inspirativních žen
2 887
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení