Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 9. 9. 2020
Líbí se mi

Potraviny, které byste neměli uchovávat v lednici

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 9. 9. 2020
Líbí se mi
Potraviny, které byste neměli uchovávat v lednici

Potraviny, které byste neměli uchovávat v lednici

Také přijdete z nákupu, postavíte v kuchyni tašky a automaticky začnete všechny potraviny skládat do lednice? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Některým dobrotám pobyt v chladu životnost spíše zkrátí, než prodlouží.

Které potraviny do lednice zkrátka nepatří?

Brambory

Ano, brambory by měly být skladovány ve tmě a v chladu, ale teplota, na niž je vychlazená lednice, je na ně přece jen hodně nízká. To může způsobit změnu struktury brambor (a tím vám pokazit gurmánský zážitek) kvůli rozpadání škrobu. Mimochodem, pokud je lednice opravdu pořádně vychlazená, mohou brambory zesládnout (škrob v nich se totiž postupně změní na cukr).

Cibule

Ani cibulím nedělá lednice dobře – dokonce se v ní mnohem dříve zkazí, než když je necháte volně při pokojové teplotě (jen dejte pozor, aby na ně nešlo sluneční světlo). V chladničce totiž rychleji podléhají plísním. Výjimkou je samozřejmě rozkrojená cibule – tu pak uchovávejte v lednici v dobře uzavřeném sáčku nebo plastové krabičce.

Česnek

A když jsme zmínili cibuli, nemůžeme zapomenout na česnek. Tomu lednice také nesvědčí – ztrácí v ní totiž vlhkost a také chuť. Mnohem lepší je umístit jej někam, kde může „dýchat“, ale kde není tak chladno. Pokud jste palici česneku již načali, opět ji uzavřete do plastové krabičky, ale snažte se ji spotřebovat do 10 dní.

Med

Pokud by vás viděl nějaký včelař, jak med skladujete v lednici, nejspíš by z vás radost neměl. Med totiž v chladu krystalizuje, což sice není z hlediska chuti žádná katastrofa, ale připravujete se o jeho úžasně jemnou, typickou strukturu. Pamatujte, že trvá roky, než se med při pokojové teplotě zkazí (mnohem dříve jej sníte), takže jej do lednice nedávejte.

Pečivo

Je až překvapivé, jak rychle se dnes na pečivu objeví plíseň. Teoreticky už byste neměli jíst tři dny starý chléb, protože v něm nejspíš už „přebývají“ zárodky plísní (tedy pokud si chléb nekupujete od poctivých pekařů nebo nepečete doma). Ačkoli pobyt v lednici může plesnivění zpomalit, pečivu neprospívá. Důvodem je jeho nadměrné vysušování, které narušuje jeho strukturu a chuť.

Ořechy

Nejrůznější oříšky se po nějaké době začnou kazit – to když v nich žlukne olej, na který jsou bohaté. Z tohoto hlediska by se zdálo logické uchovávat je v lednici. Jenže i když jim takto prodloužíte životnost, ořechy ztratí svou typickou chuť a navíc mají schopnost nasáknout všemožné pachy v lednici…

Rajčata

Pobytem v chladničce ztrácejí rajčata chuť, ta „podtržená“ ji navíc nikdy nezískají. Proto je vždy uchovávejte při pokojové teplotě (nezralá rajčata můžete vystavit i slunečním paprskům). Teprve když máte opravdu zralá rajčata, u kterých hrozí, že se začnou kazit, je můžete přesunout do lednice (ale nenechejte je tam dlouho).

Foto: Shutterstock

Autorka: Šárka Mikulová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 4. 10. 2020

vše dodržuji

Odpovědět
KamilaK
KamilaK 11. 9. 2020

Také nedáváme.

Odpovědět
lemur
lemur 11. 9. 2020

Dobré rady.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 10. 9. 2020

ani jedno z toho do lednice nedáváme, jsme dobří

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 081
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.