Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 30. 7. 2020
Líbí se mi

Jak skladovat potraviny, aby déle vydržely

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 30. 7. 2020
Líbí se mi
Jak skladovat potraviny, aby déle vydržely

Jak skladovat potraviny, aby déle vydržely

Plýtvání potravinami není ani ekonomické, ani ekologické. A přesto čas od času najdeme v lednici nějakou zapomenutou dobrotu, která namísto na náš talíř míří rovnou do koše. Jak prodloužit životnost některých potravin? Naučte se je správně skladovat.

Stačí v lednici dodržovat několik základních pravidel.

Co kam patří

Dost často přineseme domů nákup a prakticky vše kromě pečiva a spol. vyskládáme do lednice. Jenže ne všechny druhy ovoce a zeleniny takový chlad vyžadují – naopak jim může i ublížit. Patří sem třeba rajčata, cibule, brambory nebo banány, avokáda či jablka. Těm naopak pobytem v lednici životnost zkrátíte. Každá lednice má navíc jednotlivé police určené podle teploty na různé suroviny. Platí přitom, že na nechladnějším místě by mělo být maso a výrobky z něj, na „nejteplejším“ ovoce a zelenina.

Správná teplota

A když už jsme u teploty v lednici. Ideálně by mělo být v lednici v průměru okolo 4 stupňů Celsia, v mrazáku pak přibližně -18 stupňů.

Nové versus staré

Také se vám stává, že najdete vzadu v lednici zapomenutý sýr, který se připomněl typickým odérem, nebo třeba zbytky z nedělního oběda, které jste chtěli zužitkovat přes týden, ale už si v podstatě žijí svým životem a plíseň na nich připomíná umělecké dílo? Pak zkuste jednoduché pravidlo – všechny nové potraviny, jež přinesete ze supermarketu, skladujte za těmi, které v lednici již nějakou dobu bydlí. Tak o nich totiž alespoň neztratíte přehled a spotřebujete je dřív.

Vlhkost tak akorát

Pokud dáváte do lednice zeleninu (pozor, abyste tam nedávali i tu, jež tam nepatří), pak pamatujte, že jí nesvědčí, ani pokud ji dáte třeba mokrou do plastového sáčku (rychle zplesniví), ani pokud ji vložíte do ledničky zcela nechráněnou (rychle se vysuší a zvadne). Kompromisem může být zabalit například papriky nebo salát do lehce navlhčené papírové utěrky. Zelenina tak nebude ani v mokru, ani nebude ztrácet na čerstvosti a vydrží déle křupavá.

Lázeň pro bylinky

Přinesli jste si ze zahrady nebo obchodu řezané bylinky? Nejlepším způsobem, jak je uchovat dlouho čerstvé, je vložit je do sklenice s vodou (podobně, jako dáváte řezané květiny do vázy) a poté je dát do lednice. Pravidelně kontrolujte, zda stonky neuhnívají a měňte vodu. Pokud by bylinky začaly přece jen vadnout, můžete přes ně ještě velmi zlehka přehodit sáček (ale tak, aby k nádobě s bylinkami šel pořád trochu vzduch).

Foto: Shutterstock

Autorka: Nikola Strnadová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 4. 8. 2020

Dobré rady. Ale myslím, že vše takto dodržujeme.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 31. 7. 2020

tak snad opravdu vše, co tu píšete, doma dodržujeme a jsme jen dva, nestává se nám, že bychom zapomněli na nějaké potraviny. Někdy začne uhnívat nějaká zelenina, ale jinak nemáme přebytky jídla....Byla by to škoda

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 520
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.