Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 8. 10. 2019
Líbí se mi

Jak nejlépe skladovat potraviny, aby vydržely dlouho čerstvé

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 8. 10. 2019
Líbí se mi
Jak nejlépe skladovat potraviny, aby vydržely dlouho čerstvé

Jak nejlépe skladovat potraviny, aby vydržely dlouho čerstvé

Plýtvání potravinami není ani ekonomické, ani ekologické. A přesto čas od času najdeme v lednici nějakou zapomenutou dobrotu, která namísto na náš talíř míří rovnou do koše. Jak prodloužit životnost některých potravin? Naučte se je správně skladovat.

Stačí v lednici dodržovat několik základních pravidel.

Co kam patří

Dost často přineseme domů nákup a prakticky vše kromě pečiva a spol. vyskládáme do lednice. Jenže ne všechny druhy ovoce a zeleniny takový chlad vyžadují – naopak jim může i ublížit. Patří sem třeba rajčata, cibule, brambory nebo banány, avokáda či jablka. Těm naopak pobytem v lednici životnost zkrátíte. Každá lednice má navíc jednotlivé police určené podle teploty na různé suroviny. Platí přitom, že na nechladnějším místě by mělo být maso a výrobky z něj, na „nejteplejším“ ovoce a zelenina.

Správná teplota

A když už jsme u teploty v lednici. Ideálně by mělo být v lednici v průměru okolo 4 stupňů Celsia, v mrazáku pak přibližně -18 stupňů.

Nové versus staré

Také se vám stává, že najdete vzadu v lednici zapomenutý sýr, který se připomněl typickým odérem, nebo třeba zbytky z nedělního oběda, které jste chtěli zužitkovat přes týden, ale už si v podstatě žijí svým životem a plíseň na nich připomíná umělecké dílo? Pak zkuste jednoduché pravidlo – všechny nové potraviny, jež přinesete ze supermarketu, skladujte za těmi, které v lednici již nějakou dobu bydlí. Tak o nich totiž alespoň neztratíte přehled a spotřebujete je dřív.

Vlhkost tak akorát

Pokud dáváte do lednice zeleninu (pozor, abyste tam nedávali i tu, jež tam nepatří), pak pamatujte, že jí nesvědčí, ani pokud ji dáte třeba mokrou do plastového sáčku (rychle zplesniví), ani pokud ji vložíte do ledničky zcela nechráněnou (rychle se vysuší a zvadne). Kompromisem může být zabalit například papriky nebo salát do lehce navlhčené papírové utěrky. Zelenina tak nebude ani v mokru, ani nebude ztrácet na čerstvosti a vydrží déle křupavá.

Lázeň pro bylinky

Přinesli jste si ze zahrady nebo obchodu řezané bylinky? Nejlepším způsobem, jak je uchovat dlouho čerstvé, je vložit je do sklenice s vodou (podobně, jako dáváte řezané květiny do vázy) a poté je dát do lednice. Pravidelně kontrolujte, zda stonky neuhnívají a měňte vodu. Pokud by bylinky začaly přece jen vadnout, můžete přes ně ještě velmi zlehka přehodit sáček (ale tak, aby k nádobě s bylinkami šel pořád trochu vzduch).

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
MajkaM
MajkaM 11. 10. 2019

fajn tipy

Odpovědět
beata0063
beata0063 10. 10. 2019

Riadim sa tiež týmito radami

Odpovědět
gustawka
gustawka 9. 10. 2019

dobré vědět

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 9. 10. 2019

tak super, jsem vzorná, protože všechny tyto body dodržuji, a to důsledně

Odpovědět
xxkouckaxx
xxkouckaxx 9. 10. 2019

dobré rady (y)

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
85 569
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.