Nemůžete do práce, protože je vám špatně?
Těhotenským nevolnostem se v prvních třech měsících vyhne jen velmi málo žen. Málokterá z nás si ale může dovolit ulehnout do postele a nedělat třeba i několik dní nic. Většinou musíme vstát a jít do práce. Jak tedy tyto nevolnosti co nejlépe překonat?

Pár tipů, jak to zvládnout.

Rad na internetu, jak si ulevit od “ranních” těhotenských nevolností, je spousta Mnohdy z toho jde hlava kolem. Přesto každá v těchto nelehkých chvílích zkouší tu, která jí třeba konečně trochu pomůže. Naše kolegyně Anděla Králová se proto rozhodla tyto tipy pro vás sepsat. Kromě toho, že si sama nedávno toto počáteční tříměsíční období sama protrpěla, vyzpovídala své těhotné kamarádky v okolí a projela obsáhlé diskuzní weby pro těhulky.

Ranní až celodenní zobání
Už ráno u postele mějte připravený pytlík piškotů nebo sušenek. Ještě než vstanete, jednu si vezměte a věřte, že to může být hned první činnost, která vám pomůže vstát z postele. Sama jsem na piškotech první měsíce doslova přežila. V tomto zobání můžete pokračovat i v průběhu celého dne. Podle většiny žen je dobré se do něčeho zakousnout minimálně každé dvě hodinky. Základem je se nepřejídat – to by mohlo mít opačná efekt. Kromě sladších piškotů pomáhá i sůl a slané crackery.

Zázvor na desítky způsobů
Ani ne tak u kamarádek, ale v diskuzích na webech převládá v doporučeních zázvor. Nejčistší variantou je zázvorový čaj s medem. Lze ho koupit i porcovaný v lékárnách. Ale pozor, při větších dávkách může působit na žaludek i agresivně. Proto některé ženy upřednostňují zázvorová lízátka, v lékárnách známá třeba pod názvem GraviPop. Prodávají se v několika příchutích od jablečných až třeba po citrónová.

Zelenina a ovoce, ale pozor na slupku
Blahodárně na žaludek může působit i ovoce a zelenina (mezi oblíbenou zeleninu patří okurka a rajče). Pro lepší stravitelnost se ale zbavte slupky a kořenovou zeleninu uvařte a jezte po lžičkách v malých dávkách. Nezapomeňte každé sousto pořádně rozkousat.

Hodně pít a lžička coly navrch
Už lékař na začátku těhotenství doporučuje především dodržovat pitný režim. Pokuste se do sebe dostat 2 až 3 litry čisté vody denně. Kamarádkám pak pomohlo cucání kostky ledu nebo lžička coca-coly. Stejně jako působí i žaludečních problémů v běžném životě, i v těhotenství přijde v malých dávkách vhod.

Eliminace pachů
Je až neuvěřitelné, jak se v začátcích gravidity zlepší čich. Objevujete vůně, které jste snad nikdy ani nevěděla, že tak intenzivní mohou být. Ne ale všechny působí na váš organismus blahodárně a bohužel většina pachů způsobuje pěknou neplechu. Pro mě to do teď je třeba vůně ryb, držím se od nich alespoň na sto metrů daleko. Proto se silná aromata snažte eliminovat na maximum. Večer před spaním si v ložnici pořádně vyvětrejte a zbavte se tak nejen vůně z večeře, ale také případné zatuchlosti nakupené během dne. Během dne pak údajně pomáhá při sobě nosit citrón nebo pomeranč a v případě návalů si přičichnout.

Kyselina listová a vitaminy B
Těhotenství není nemoc, je to jen jiný stav, s kterým si ženské tělo zkrátka umí poradit. Přesto někdy je dobré si některé látky a vitamíny doplnit. Hlavně kyselina listová ze skupiny B-komplex je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu. Nachází se například v listové zelenině, kvasnicích nebo játrech. Je však možné, že na některé tyto potraviny nebudete mít zkrátka v prvních měsících chuť, proto jsou k dostání i v tabletách, navíc s mnohem vyšší dávkou. Jen při vaření zeleniny, ztratíte bohužel až 95 procent kyseliny listové. Ta přitom při nevolnostech pomáhá také, stejně tak vitamin B6 (pyridoxin). Denně si ho můžete dopřát maximálně 20mg tedy jednu tabletu. Mnoho žen si ho ale nemůže při nevolnostech vynachválit.
Říká se, že když je vám v těhotenství špatně, je to vlastně dobře. Hormony pracují, jak mají, a miminko je v pořádku. Proto to berte spíše jako pozitivní stav a věřte, že brzy přejde.

A pokud máte nějaký svůj osvědčený recept, který funguje, nezapomeňte ho přidat do komentářů.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account