Termín a vše kolem sexuální anorexie vysvětluje sexuoložka Laura Janáčková.

Na otázky kolem partnerství a sexu se pravidelně ptáme psycholožky a sexuoložky Laury Janáčkové. Termín sexuální anorexie se dostává do našeho slovníku pomalu, ale jistě. Co vlastně označuje a lze sexuální anorexii předcházet, případně léčit?

Otázka:

Poslední dobou hodně slyším pojem sexuální anorexie. Co to znamená? Že dotyčný nemá zájem o sex? Nebo měl a přišel o něj? Stává se to i u dlouhodobých vztahů? A dá se to případně léčit?

Odpověď Laury Janáčkové:

Termín sexuální anorexie první použil americký badatel Patrick Cannes a za sexuální anorexii označil abnormálně nízký zájem o sex, i když by osoba byla sexu naprosto bez problémů schopná. Apatie však neznamená pouze nedostatek zájmu provést soulož, zahrnuje nezájem o veškeré sexuální činnosti jako je masturbace, snění, sexuální fantazie, vnímání přitažlivosti osob včetně partnerů a také chybějící pocit zklamání a frustrace při dlouhodobé sexuální abstinenci. 

Ve většině případů sexuální anorexie se nejedná o organické příčiny, ale o příčiny psychické jako mohou být nízké sebevědomí, deprese, nepřijetí sebe sama a svého těla, úzkost, sexuální zneužití nebo nevyhovující partnerský vztah. Je třeba  také zdůraznit roli sexuální nudy u dlouhodobých vztahů. Rutina zde může vést k znechucení a únavě což vyvolává poruchy sexuální apetence a někdy i absolutní nezájem o sex.

Často mi klienti říkají, že začátku vztahu nic neregistrovali, ale vše se dramaticky změnilo. To je logické, protože zamilovanost trvá dva až tři roky a natolik intoxikuje organismus, že člověk je někdy vybičován i sám překvapen svými výkony. Jedinou prevencí, aby nás nepříjemně nepřekvapilo, že o partnera u nás významně klesl zájem, je jeho správný výběr, péče o vztah a otevřená komunikace včetně intimních otázek. Při velkých změnách v sexuální apetenci je vhodná pomoc odborníka, sexuologa, psychologa. Vztahová a párová terapie je základem k řešení sexuálních problémů a účinný v této oblasti bývá i vhodný sexuální nácvik.

Psycholožku a sexuoložku Lauru Janáčkovou najdete v Institutu partnerských vztahů.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account