Znáte proteinový prášek a víte, jak ho využít ve vašich receptech?
V receptech e-kuchařky Cesty do plavek se setkáváte také s používáním proteinových prášků. Zvyšují podíl bílkovin v jídle, čímž zároveň umožňují snížit množství mouky a cukru a vy můžete například zdravě mlsat. Využít je můžete také v koktejlech, v nabídce jsou v různých příchutích. Jaké vybírat, kde je nejlépe používat a proč?
Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našeho těla, mnoho žen ale žije dlouhodobě s jejich naprostým nedostatkem. Přitom jsou pro regeneraci, udržování svalové hmoty a formování postavy důležité. Proto mají právě bílkoviny (proteiny) také v jídelníčku výživové poradkyně a instruktorky fitness Jany Krátké své nezastupitelné místo, a to ve všech formách, včetně právě proteinového prášku.
Připravte si dezerty, kde se nemusíte obávat přibírání
„Zvyk používat při tzv. „fitness“ vaření ochucené proteinové prášky je jednoduchý a praktický způsob jak v pokrmech zvýšit obsah bílkovin a co do konzistence vám podoba prášku umožňuje nahradit jak mouku, tak cukr,“ vysvětluje Jana Krátká. „Nakonec se vám tak může podařit upéct i sladké dezerty, které se hodnotami budou podobat hovězímu steaku a vám tak umožní mlsat sladké i v dietě,“ dodává.

Její recepty na zdravé dezerty vás zaujaly, mohly jste ochutnat například cuketové cupcakes, tvarohový dezert či fitness cheesecake. Co dělat v případě, že zrovna proteinový prášek doma nemáte a recept chcete přesto vyzkoušet?
„Proteinové prášky nutné rozhodně nejsou a můžete je nahradit jinými surovinami podle toho, jaký kulinářský cíl právě sledujete,“ radí Jana. „Pro konkrétní příchuti do pečení můžete vždy sáhnout po potravinářských aromatech, kakau, kávě apod. Pro zvýšení množství bílkovin třeba po vaječných bílcích a pro upravení konzistence třeba po jemně mletých ovesných vločkách… Záleží jen na tom, co je váš aktuální cíl a záměr.“
Jaký proteinový prášek vybrat a jak se v nabídce orientovat?
Proteinové prášky najdete v široké nabídce, ať už jde o zdroj bílkovin, příchutě a celkové složení. „Pokud netrpíte konkrétními alergiemi, které vás ve výběru limitují, můžete pro začátek sáhnout po „základním“ syrovátkovém (z kategorie 80plus), který má spoustu dílčích výhod, co do vstřebatelnosti, rozložení aminokyselin apod. A tou hlavní, která vás v tuto chvíli bude zajímat (bavíme-li se o pečení a vaření), je široká nabídka příchutí,“ doporučuje Jana. Nebojte se tedy experimentovat a hledat takové varianty, které vám zapadnou do vašich chutí a nápadů.

Koktejl jako snídaně či svačina?
Mnohé z prášků obsahují vedle bílkovin také vlákninu, rostlinné složky, vitamíny, antioxidanty. Z těchto směsí můžete připravit i koktejly s různými příchutěmi (vanilkový, čokoládový, jahodový…) rozmícháním ve vodě či mléku a využít ho případně také jako rychlou snídani, či svačinu. Ovšem příležitostně, nikoli pravidelně. Ve stravě je třeba dodržovat i pestrost.

„Není dobý nápad tekutou stravou dlouhodobě nahrazovat celá jídla. Takové počínání má smysl opravdu jen pro maximálně vytížené osoby, které nemohou jíst jinak, nebo pro sportovce s obrovským tréninkovým zatížením, kdy už by tělo nestačilo vstřebávat potřebné množství živin z pevné stravy,“ vysvětluje Jana.
„Jinak je vždy lepší volba tradiční pevná strava. Na druhou stranu, není třeba se bát toho, že se vaše tělo odnaučí trávit pevné jídlo, pokud třeba ráno vstáváte v 5 hodin a začnete proteinovým nápojem, protože uvařit si komplexní snídani nestíháte dřív než třeba v 9 hodin…. Tenhle "koktejlový" zvyk, jak začít svůj den ve chvíli, kdy nestíháte pořádně jíst nebo kdy hned ráno vyrážíte na trénink, je rozhodně dobrá volba,“ dodává.

Nebojte se tedy sáhnout i po proteinovém prášku, vyberte si příchutě a složení, které vám budou vyhovovat, a zkuste experimentovat ve svých receptech. A když nebudete mít čas, připravte si rychlý výživný koktejl. Je to rozhodně lepší, než hladovět!
Mnoho inspirativních receptů najdete také v knize Agátina cesta k dokonalé postavě.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Ty jo mě nikdy nenapadlo dát protein takhle do jídla. To je skvělý nápad. Já si dělám akorát každý den proteinový nápoj, tak ho zkusím vynechat a místo něj ho dám do nějaké dobré placky . S proteiny teprve začínám, takže toho ještě hodně nevím. Byla jsem ráda, že jsem narazila na pěkný článek o proteinech na https://www.testino.cz/proteiny , díky kterému jsem alespoň zjistila, jaký protein si mám vybrat a tak zkouším GymBeam Just Whey .
super, občas využiji
zajímavé téma