Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 20. 4. 2019
Líbí se mi

Znáte lahodné a zdravé oříšky z jehličnatých stromů? Jmenují se pinie

evabel
evabel
Vloženo 20. 4. 2019
Líbí se mi
Znáte lahodné a zdravé oříšky z jehličnatých stromů? Jmenují se pinie

Znáte lahodné a zdravé oříšky z jehličnatých stromů? Jmenují se pinie

Piniové oříšky jsou malá olejnatá semínka středozemní borovice známé jako pignoli neboli pinie. Tento jehličnatý strom, typický svojí uzavřenou deštníkovitou korunou a dorůstající do výšky až 30 metrů, je jedním z nejtypičtějších stromů v jižních zemích jako je Itálie, Řecko, Portugalsko a Španělsko.

Háje a stromořadí pinie ve Středozemí jsou velmi krásné a malebné a dotvářejí zdejší krajinu. Pinie však mají kromě estetického i svůj praktický význam, protože jsou velmi odolné vůči silnému větru a ve volné krajině působí jako větrolamy. Piniové oříšky jsou dlouhé asi 2 cm, mají červenohnědou nebo šedavou slupku a ukrývají se v šiškách borovice.

Lahodné a zdravé

Piniové oříšky mají velkou nutriční hodnotu. Obsahují 61 % tuků, složených převážně z esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité při tvorbě nervové tkáně a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Doporučují se lidem, kteří trpí stresem a depresí, ale i těm, kdo jsou vystaveni vyšší duševní zátěži, tedy např. studentům. Jsou bohaté i na biologicky kvalitní proteiny a železo. Jejich vysoký obsah vitamínu B1 předčí jen slunečnicová semínka, pšeničné klíčky a pivní kvasnice. Jsou vhodné při anémii, mají vliv na artérie, pomáhají při chorobách srdce.

Rady při nákupu

Oříšky se prodávají balené v obchodech s potravinami, supermarketech nebo i vážené ve specializovaných prodejnách se sušenými plody a ořechy, na trzích a v obchodech se zdravou výživou. Oříšky by měly vonět, v žádném případě nesmí mít nahořklý zápach. V takovém případě se může jednat o namíchaná semena jedlá s nejedlými, která mohou paralyzovat naše chuťové buňky až na několik dní.

Využití v kuchyni

Syrové piniové oříšky mají velmi příjemnou chuť. Chuťově se podobají mandlím, mají však navíc mírně pryskyřičnou příchuť. Můžete jich sníst i hrst, ale je třeba dobře je rozžvýkat. Doporučená denní konzumace piniových oříšků je 30 - 35 g. Doporučují se skladovat v uzavřené nádobě při relativní vlhkosti a tmě, protože se rychle kazí. Pro svoji lahodnou chuť se používají jako koření při přípravě delikatesních jídel. Tento typ oříšků se hojně využívá také do italského pesta, masitých nádivek nebo se jimi zdobí hotové pokrmy. Hodí se i do omáček, moučníků, salátů a rýžových jídel a např. štrúdlu dávají velmi zajímavou chuť. Přestože jsou piniové oříšky velmi lahodné, jejich využití není zase až tak časté. Je to dáno tím, že jich je relativně málo, a jsou tedy velmi drahé.

Víte, že

dřevo pinie je hojně využíváno především jako stavební materiál? Velmi vhodné je na výrobu oken, dveří, schodů a také pro výrobu kuchyňského nábytku, protože je velmi pevné, tvrdé a přitom obsahuje oproti jiným druhům borovic minimum pryskyřice.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
KamilaK
KamilaK 20. 4. 2019

výborné!!!

Odpovědět
evabel
evabel 20. 4. 2019

gustawka
gustawka 14. 4. 2019

jsou vynikající

Odpovědět
evabel
evabel 14. 4. 2019

lemur
lemur 14. 4. 2019

Musím vyzkoušet.

Odpovědět
evabel
evabel 14. 4. 2019

Vyzkoušejte

avatar
Anna Csanádiová 13. 4. 2019

Neznám

Odpovědět
evabel
evabel 14. 4. 2019

Teď už ano

hudlenka
hudlenka 13. 4. 2019

dobré např. do salátu

Odpovědět
evabel
evabel 14. 4. 2019

Ano

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
85 552
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.